Budžet i finansije u Srbiji: Prvog decembra počinje prijava za 5.000 dinara pomoći za mlade

Dodela novčane pomoći osobama od 16 do 29 godina počinje 1. i trajaće do 15. decembra, dok bi isplata trebalo da krene mesec dana kasnije.

Izvor: BBC

Sreda, 30.11.2022.

17:41

Budžet i finansije u Srbiji: Prvog decembra počinje prijava za 5.000 dinara pomoći za mlade
Nemanja Mitroviæ/BBC

Dodela novčane pomoći mladima u Srbiji od 5.000 dinara počinje 1. i trajaće do 15. decembra.

Prijavljivanje je elektronskim putem, preko portala Uprave za trezor.

"Već od 16. do 19. ili 20. decembra ćemo u potpunosti svima isplatiti ovu pomoć", rekao je ministar finansija Siniša Mali u gostovanju na televiziji Pink 25. novembra.

Novčana pomoć mladima od po 100 evra isplaćena je već u februaru i junu ove godine.

Ministar Mali je dodao da je prve dve novčane pomoći primilo više od "milion, milion i šezdeset hiljada" mladih.

Ko može da se prijavi?

Novčana pomoć se dodeljuje ljudima starosti od 16 do 29 godina koji su državljani Srbije, imaju prebivalište na teritoriji zemlje i važeću ličnu kartu na dan prijave.

To znači da su osobe koje su napunile 16 ili i dalje imaju 29 godina na dan stupanja na snagu zakona koji reguliše ovo pitanje - 20. novembar, imaju pravo na ovu pomoć.

Prijavu moraju da popune svi, bez obzira da li su se ranije prijavljivali ili ne, što je novina u odnosu na prethodni put.

Od ovog pravila izuzeti su "primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija" kojim se novčana pomoć uplaćuje bez podnošenja prijave.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najnoviju pomoć najavio u oktobru kao "novogodišnji poklon" mladim ljudima u Srbiji.

"To je oko 45 miliona evra, što možemo fiskalno da izdržimo, da ne ugrozimo deficit", rekao je on.

U Zakonu o Privremenom registru državljana Republike Srbije od 16 do 29 godina kojima se uplaćuje novčana pomoć, koji je stupio na snagu 20. novembra, piše da se ova pomoć pruža "u cilju ublažavanja posledica krize izazvane poremećajima na svetskom tržištu".

Kako se prijaviti za pomoć?

Prilikom prijave za pomoć na sajtu Uprave za trezor potrebno je uneti jedinstveni matični broj građana (JMBG), broj lične karte i ime banke.

Unošenjem ovih osnovnih podataka prijava će biti zavedena, a njen status će tu moći i da se proveri.

Osobe koje nemaju tekući račun prilikom prijave biraju banku gde će podići novac - u njoj će Ministarstvo finansija otvoriti poseban namenski račun za uplatu pomoći.

Maloletnici mogu samostalno podići novac sa računa, "izuzev ako postoji drugi razlog osim maloletstva za poslovnu nesposobnost tog lica", kada ih "zastupa roditelj, staratelj ili zakonski zastupnik".

Zašto se dodeljuje pomoć?

U januaru ove godine, pre prve dodele novčane pomoći, ministar finansija Siniša Mali je rekao da je "davanje novca mladima sasvim opravdana ekonomska mera", preneo je Radio Slobodna Evropa.

"Cilj nam je bio da stvorimo lepu atmosferu, da širimo optimizam među mladima, i da vide da je država tu za njih, da smo jaki, stabilni, da imamo snage da pomognemo i njima.

"Neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru", rekao je tada Mali.

Tokom 2021. i 2022. pomoć države dobijali su i svi punoletni građani, penzioneri, osobe koje su primile vakcine protiv korona virusa, kao i nezaposleni.

Ekonomista Ljubodrag Savić ranije je za BBC na srpskom kazao da bi česti "pokloni države" lako mogli da ugroze javne finansije.

"Ova vlast vraća kredite prethodne, ali će, nažalost, neke buduće vlasti, ko god bio u njima, morati da vraćaju dugove ove vlasti.

"A to zapravo ne vraća vlast, nego građani", kaže Savić.

Takođe je upozorio da bi posledice izdašnih davanja novca mogle da budu velike, a da je sličnih stvari bilo i u ne tako davnoj prošlosti. Pogledajte video Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: