Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Kristijano Ronaldo izjednačio rekorda Euzebija, na nekoliko minuta

Kristijano Ronaldo je slavio gol protiv Urugvaja, verujući da je on strelac, ali FIFA ga je demantovala.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

08:56

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2022: Kristijano Ronaldo izjednačio rekorda Euzebija, na nekoliko minuta
Reuters/Dylan Martinez

Bio je to trenutak kada je Kristijano Ronaldo pomislio da se izjednačio sa legendarnim Euzebiom kao portugalski rekorder na svetskim prvenstvima po broju datih golova. Ali taj trenutak trajao je svega nekoliko minuta.

Veliko slavlje portugalskog napadača uverilo je sve da je njegova glava bila presudna da centaršut Bruna Fernandeša završi u mreži Urugvaja u drugom kolu Grupe H na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Bio je to gol za vođstvo Portugala koji je prokrčio put ka nokaut fazi Mundijala, a ujedno je bio i deveti Ronaldov na svetskim prvenstvima u njegovih pet učešća, čime bi se izjednačio sa pokojnim Euzebiom, koji je igrao 1960-ih i 1970-ih godina.

Iako je Ronaldo bio ubeđen da je to njegov gol, ponovljeni snimci uneli su sumnju.

Gol je najpre pripisan Ronaldu, ali je Međunarodna fudbalska federacija (FIFA), pokrovitelj svetskog prvenstva, ipak preinačila podatak i upisala kao strelca Bruna Fernandeša, doskorašnjeg saigrača Ronalda iz Mančester Junajteda.

Kada je na razglasu na stadionu objavljeno da je gol ipak pripisan Fernandešu, kamere su zumirale reakciju 37-godišnjeg Ronalda, koji se zbunjeno osmehivao.

Ko je postigao taj gol? Pitanje na koje možda nikada nećemo znati odgovor.

Fernandeš je u sudijskoj nadoknadi, sa penala, potvrdio pobedu Portugala i plasman u narednu rundu Mundijala.

Za taj gol smo svi sigurni da je strelac Fernandeš.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE:
Abedin Taherkenareh/EPA-EFE/REX/Shutterstock
Reuters/Molly Darlington
Reuters/Matthew Childs
"Nije toliko važno ko je dodirnuo loptu", rekao je Fernandeš posle utakmice.

"U trenutku kada sam centrirao, tražio sam Ronalda... Važno je da je lopta ušla u gol", dodao je.

Uoči Svetskog prvenstva u Kataru, Ronaldo je rekao da želi da sruši rekord Euzebija.

U prvoj utakmici protiv Gane (pobeda Portugala 3:2), Ronaldo je dao gol iz penala, posle prekršaja nad njim i sporne odluke sudije.

Tako je postao prvi igrač u istoriji fudbala koji je postigao bar po gol na pet svetskih prvenstava.

I dok je izgledalo da Ronaldu ne smeta što je gol pripisan Fernandešu, debata se rasplamsala na društvenim mrežama i na drugim mestima.

"Mislim da je gol dao Bruno Fernandeš. Zaključio sam to na osnovu reprize snimka. Vidite da lopta ne menja pravac posle skoka Ronalda. Kada loptu udarite glavom, jasno vidite da lopta menja pravac", rekao je bivši defanzivac Vest Hema Metju Epson za BBC.

Komentator BBC-ja Jan Denis se našalio: "Srećno zvaničniku Fife koji mora da ode u svlačionicu da obavesti Ronalda da nije on strelac".

Novinar Pirs Morgan nije bio u nedoumici ko je strelac...

Njegov tvit je doneo očekivani odgovor na društvenim mrežama jer je postalo očigledno da Ronaldo neće izjednačiti rekord Euzebiov rekord.

Bar ne u utakmici protiv Urugvaja u ponedeljak uveče. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: