Rusija i Ukrajina: Nova američka vojna pomoć Kijevu je direktan napad na Moskvu, upozorava Kremlj

Sjedinjene Američke Države prethodno su najavile vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 625 miliona dolara.

Izvor: BBC

Sreda, 05.10.2022.

12:29

Rusija i Ukrajina: Nova američka vojna pomoć Kijevu je direktan napad na Moskvu, upozorava Kremlj
Poslednje teško naoružanje koje je Amerika poslala Ukrajini jesu HIMARS rakete/Getty Images

Odluka Amerike da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini "povećava opasnost od direktnog vojnog sukoba", upozorila je Rusija.

Anatolij Antonov, ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama istakao je da to "direktna pretnja Rusiji", nazivajući Ameriku učesnicom sukoba.

Sjedinjene Američke Države prethodno su najavile vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 625 miliona dolara.

Tokom poslednjih nekoliko nedelja kontraofanzive, ukrajinske snage vratile pod kontrolu znatan deo teritorije na severoistoku i jugu države.

Ukrajinska vojska je tokom kontraofanzive u velikoj meri koristila napredno američko naoružanje.

Od kako je počela ruska invazija na Ukrajinu 24. februara, Vašington je vojno pomogao Kijevu u vrednosti od 17 milijardi dolara.

"Odluka SAD da nastavi da pomaže kijevski režim teškim naoružanjem dodatno joj učvršćuje status učesnika u sukobu", izjavio je u Antonov.

Upozorio je da će posledice te odluke "biti nove žrtve i dugotrajna krvopolića".

"Pozivamo Vašington da prestane sa provokacijama koje bi mogle da izazovu strašne posledice", upozorio je ruski ambasador.

Ruska vojska je u poslednjih nekoliko nedelja pretrpela velike gubitke na frontu.

Moskva je upozorila da se neće libiti da upotrebi sva raspoloživa sredstava, ne isključujući mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja.

U međuvremenu, Moskva nastavlja sa pokušajima aneksije ukrajinskih regiona: Donjeckog i Luganskog na istoku i Hersonskog i Zaporoškog na jugu.

Međutim, Rusija ne kontroliše u potpunosti ove regione, a Ukrajina u poslednjih nekoliko dana beleži uspehe u Hersonskoj oblasti.

Upozorenje ruskog ambasadora dolazi posle razgovara Džozefa Bajdena, američkog predsednika i Kamale Haris, potpredsednice SAD sa Vladimirom Zelenskim o daljoj vojnoj saradnji.

"Amerika nikada neće priznati rusku aneksiju delova ukrajinskih teritorija.

"Predsednik Bajden je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajini u odbrani od ruske agresije koliko god je potrebno", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Artiljerija, municija, HIMARS rakete i oklopna vozila deo su najavljenog vojnog paketa.

Ukrajinci su američkim raketnim sistemom velike pokretljivosti HIMARS gađali ruske mete poput skladišta municije.

Koristili su ih i za gađanje mostova poput onih u blizini okupiranog Hersona, koji pokušavaju da oslobode. Pogledajte ovu priču: Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: