Preminuo čuveni nemački reditelj Volfgang Petersen, autor filmova Podmornica i Troja

U filmovima nemačkog reditelja glumile su mnoge holivudske zvezde, poput Glen Klouz, Dastina Hofmana, Klinta Istvuda i Harisona Forda.

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2022.

13:02

Preminuo čuveni nemački reditelj Volfgang Petersen, autor filmova Podmornica i Troja
Nemaèki režiser za film 'Podmornica' imao je dve nominacije za Oskara/Reuters

Nemački reditelj Volfgang Petersen, autor filmova Podmornica (Das Boot), Predsednički avion (Air Force One) i Smrtonosni virus (Outbreak), preminuo je u 81. godini.

Petersen je umro od raka pankreasa u Los Anđelesu, potvrdila je njegova predstavnica za štampu.

U njegovim filmovima, tokom pet decenija duge rediteljske karijere, igrale su mnoge svetske zvezde, poput Klinta Istvuda, Harisona Forda i Breda Pita.

Glen Klouz, koja je sa Fordom igrala u filmu Predsednički avion, kaže da kao "posebnu uspomenu" pamti to što je igrala kod Petersena.

"Iako je scenario bio uzbudljiv i neverovatno intenzivan, pamtim mnogo smeha, posebno u scenama oko ogromnog stola u Ratnoj sobi", rekla je Klouz za AFP.

Reč je o akcionom trileru o grupi terorista koji su oteli avion predsednika SAD.

"Petersena pamtim kao čoveka koji je uživao u životu i radio ono što je najviše voleo", dodala je.

Petersen je rođen u Emdenu 1941. godine, a prvi veliki uspeh postigao je u podmorničkom trileru iz Drugog svetskog rata Podmornica iz 1981. godine.

Adaptacija istoimenog romana o bici za Atlantik, donela mu je dve nominacije za Oskara.
Jirgen Prohnov kao komandant podmornice u filmu "Das Boot"/Getty Images
Filmski kritičar Bilge Ebiri, reagujući na vest o njegovoj smrti, smatra da je Petersen "bez obzira na to koliko ljudi misle da je bio dobar, zapravo bio još bolji."

"'Na liniji vatre' (In theLine of Fire) je večno remek-delo (pogledajte ga ponovo).

"A Podmornicaje revolucionisala holivudsku akciju za jednu generaciju. Tu su i Moj neprijatelj (Enemy Mine), Predsednički avion, Troja... Sve neverovatni filmovi."

Petersen je 1984. objavio prvi film na engleskom jeziku, adaptaciju čuvene Beskrajne priče (The Neverending Story) Mihaela Endea.

Alan Zilberman, filmski i pozorišni kritičar, kaže da je Petersen napravio neke "sjajne trilere", ali da će ga se najviše sećati po Beskrajnoj priči.

"Nijedan dečji film nikada nije imao toliki uticaj", naveo je Zilberman.

Holivudske akcione filmove, Petersen je počeo da snima tokom 1990-ih, radeći sa Istvudom i Džonom Malkovičem u trileru Na liniji vatre.

Kasnije je režirao Smrtonosni virus, sa Dastinom Hofmanom u glavnoj ulozi, koji govori o pandemiji.
Petersen sa èlanovima filmske ekipe iz Smrtonosnog virusa: Rene Ruso, Dastin Hofman i Kuba Guding Mlaði na premijeri u Los Anðelesu 1995. godine/Getty Images
Po prelasku u 21. vek, Nemac je radio sa Džordžom Klunijem u Savršenoj oluji (The Perfect Storm) i istorijskom spektaklu Troja.

Režiser je preminuo u naručju supruge Marije, sa kojom je u braku bio 50 godina. Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: