Rusija i Amerika: Sud u Moskvi odbacio žalbu košarkašice Britni Grajner na zatvorsku kaznu

Dvostruka olimpijska šampionka se izvinila za, kako je rekla, "iskrenu grešku" na žalbenom saslušanju putem video linka, rekavši da je za nju ceo slučaj bio "veoma, veoma stresan".

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2022.

17:22

Rusija i Amerika: Sud u Moskvi odbacio žalbu košarkašice Britni Grajner na zatvorsku kaznu
Getty Images

Sud u Rusiji odbio je žalbu američke košarkašice Britni Grajner na "traumatičnu" devetogodišnju kaznu zbog optužbi za posedovanje i šverc droge.

Moskovski sud je potvrdio kaznu, a državni tužilac ju je nazvao "pravičnom".

Dvostruka olimpijska šampionka se izvinila za, kako je rekla, "iskrenu grešku" na žalbenom saslušanju putem video linka, rekavši da je za nju ceo slučaj bio "veoma, veoma stresan".

Tridesetjednogodišnja Grajner je u avgustu osuđena za šverc i posedovanje ulje kanabisa.

Aleksandar Bojkov, advokat košarkašice, rekao je u sudu: "Nijedan sudija, ruku na srce, neće iskreno reći da jdevetogodišnja kazna za Grajner u skladu sa ruskim krivičnim zakonom.

Grajner, koja se smatra jednom od najboljih svetskih košarkašica, privedena je u februaru na aerodromu u blizini Moskve.

Došla je u Rusiju da igra klupsku košarku dok u Americi nije počela sezona.

Rusija je napala Ukrajinu ubrzo posle hapšenja, a njen slučaj je od tada postao predmet diplomatskog nadmetanja SAD i Rusije.

Šta je Amerika poručila u septembru?

EPA
Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, u septembru je rekao da je Amerika iznela Rusiji "veoma ozbiljan predlog", ali nije otkrio detalje.

U petak je Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, rekao da je Moskva spremna da razgovara.

Američki mediji sugerišu da je Vašington ponudio Moskvi razmenu zatvorenika, među kojima je i ruski trgovac oružjem.

Viktor Buta, poznat i kao "trgovac smrću", služi kaznu od 25 godina zatvora u Americi.

On bi mogao da bude predat ruskim vlastima u zamenu za Grajner i Pola Velana, bivšeg američkog marinca, navode mediji.

Velan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora u Rusiji zbog špijunaže.

Kirbi je rekao novinarima da su Velan i Grajner nevini i da treba da budu pušteni na slobodu.

"Apelujemo na Ruse da prihvate ponudu. To je trebalo da urade još pre nekoliko nedelja kada smo je prvi put izneli", kazao je Kirbi.

Ali prema navodima novinske agencije Rojters, veliku prepreku bi mogla da predstavlja zahtev Rusije da deo dogovora bude i osuđeni ubica Vadim Krasikov, koji služi zatvorsku kaznu u Nemačkoj.

Upitan za tu mogućnost, Kirbi ju je odbacio:

"Ne mislim da možemo da idemo tako daleko".

Dan posle izricanja presude Grajner, ministar Lavrov je kazao da je Moskva spremna da razgovara sa Vašingtonom o razmeni zatvorenika, ali putem postojećih diplomatskih kanala koje su dogovorili predsednici država Putin i Bajden.

I Lavrov i Blinken se trenutno nalaze u Kambodži gde se održava samit država jugoistočne Azije.

Američki mediji navode da će Blinken pokušati da razgovara sa Lavrovom dok su u Kambodži.

Šta se desilo na suđenju?

EPA
Na suđenju 4. avgusta u Himkiju u Moskovskoj oblasti, sutkinja Ana Sotnikova se pozvala na članove Krivičnog zakona o posedovanju narkotika i izrekla joj je dodatnu novčanu kaznu od milion rubalja (oko 16.000 evra).

Prethodno je tužilac zatražio 9,5 godina zatvora, na šta je Grajner rekla sudu: "Molim vas, ne dajte da okončam život ovde".

Pravni zastupnici Britni Grajner najavili su da će se žaliti na presudu.

Na prethodnim ročištima, Grajner je priznala krivicu za posedovanje droge, ali je negirala da je namerno prekršila zakon.

Osvajačica olimpijske zlatne medalje privedena je u februaru 2022. godine na aerodromu u blizini Moskve kada su u njenom prtljagu navodno pronađeni patroni sa uljem kanabisa za elektronske cigarete.

"Pakovala sam se na brzinu i patrone su slučajno završile u mojoj torbi", rekla je ona na sudu u ruskom gradu Himkiju u Moskovskoj oblasti.

"Želela bih da se izjasnim krivom, časni sude. Ali nije bilo namere, nisam želela da prekršim zakon", rekla je košarkaška zvezda ranije pred sudom na engleskom jeziku.

Rekla je i da joj nisu objašnjenja njena prava niti da joj je obezbeđen advokat u prvim satima kada je pritvorena i da je morala da koristi aplikaciju za prevođenje na telefonu da bi komunicirala.

Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je kaznu "neprihvatljivom".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da "Rusija, i svaka zemlja koja se bavi nezakonitim pritvorom, predstavlja pretnju po bezbednost svih koji putuju, rade i žive u inostranstvu".

Dok su Grajner izvodili iz sudnice sa lisicama na rukama, novinska agencija Rojters prenela je njene reči:

"Volim moju porodicu".

Njena supruga Šerel ranije je pozvala američkog predsednika da učini "šta god je potrebno" kako bi je pustili iz zatvora.

Košarkaška zvezda je poslala predsedniku pismo u kojem je rekla da je "prestrašena da bi mogla da zauvek ostane ovde".

Britni Grajner je jedna od najuspešnijih igračica u ženskoj profesionalnoj ligi u SAD, a igrala je u ženskoj NBA ligi u timu Feniks Merkjuri.

Američka košarkašica je u Rusiju otišla kako bi igrala u klupskoj ligi dok je pauza u sezoni u Sjedinjenim Državama.

Nastupala je za ženski košarkaški klub UGMK Jekaterinburg od 2014, a igrala je i utakmice Evrolige za žene.

Ulje kanabisa je ilegalno u Rusiji.

Uhapšena je na moskovskom aerodromu Šeremetjevo u februaru ove godine, nedelju dana pre ruske invazije na Ukrajinu. Pogledajte video: Ona nosi hidžab, igra košarku i ruši stereotipe Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: