Evrovizija 2022 i Kaluš orkestar: "Stefanija", pobednička pesma rođena u ratu - Konstrakta na petom mestu

Spektakularni nastupi muzičara iz 25 zemalja i poruke ljubavi koje su se širile iz Torina nisu zasenile činjenicu da na istoku Evrope bukti rat.

Izvor: BBC

Subota, 14.05.2022.

13:04

Evrovizija 2022 i Kaluš orkestar:
Kaluša orkestar tokom nastupa u torinskom finalu/EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Posle finala punog obrta, glasovi publike su bili presudni - pobednik Evrovizije 2022. je Kaluš orkestar iz Ukrajine sa pesmom "Stefanija" .

Drugo mesto osvojila je Velika Britanija, tačnije pevač Sam Rajder pesmom Spejsmen, dok je energična numera i nastup Šanel iz Španije zauzeo treće mesto.

Četvrto mesto pripalo je Šveđanki Komeliji Džejkbos i baladi Hold Me Closer, dok je na petom mestu takmičenje završila predstavnica Srbije Konstrakta.

Finalno veče u Torinu obeležili su spektakularni nastupi muzičara iz 25 zemalja, širile su se poruke ljubavi i mira, ali to nije zasenilo činjenicu da, u isto vreme, na istoku Evrope bukti rat.

Kaluš orkestar: Himna Evrovizije rođena u ratu

BBC
Mešavina hip-hop zvuka sa etno elementima ove godine bila je omiljena publici širom Evrope i Australije - Kaluš orkestar osvojio je ukupno 631 poen.

"Stefanija" je nastala kao posveta majci jednog od članova grupe, ali od početka rata u Ukrajini mnogim Ukrajincima predstavlja himnu o slobodi za koju se bore.

"Posle početka rata i svih užasa, pesma je dobila još jedno značenje, i mnogi ljudi su počeli na Ukrajinu da gledaju kao na majku", rekao je frontmen grupe Oles Psiuk prošle nedelje.

Zbog ratnog stanja, većina muškaraca ne sme da napusti zemlju, ali bend je dobio specijalnu dozvolu da putuje u Torino i takmiči se na Evroviziji.

Na pobedi im je čestitao i ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.

"Naša hrabrost impresionira svet, naša muzika osvaja Evropu", napisao je na Telegramu.

Članovi benda su se na sceni zahvalili svima koji podržavaju i pomažu Ukrajinu od početka rata.

Prilikom uručenja nagrade Psuik je rekao: "Hvala vam što podržavate Ukrajinu. Ovu pobedu posvećujemo svakom Ukrajincu. Slava Ukrajini."

Dodaje je da se nada da će sledeće godine domaćin Evrovizije biti "nova, integrisana i srećna Ukrajina".

BBC novinarka Viktorija Žuhan pratila je put orkestra od ratnih ruševina do velike scene Evrovizije - pročitajte celu priču ovde.

Peto mesto za Konstraktu

Reuters
Predstavnica Srbije osvojila je peto mesto, ali nije ostala bez nagrade.

Uoči finala, Konstrakti je uručeno priznanje "Marsel Bezanson" za najbolji umetnički nastup na ovogodišnjem takmičenju u Italiji.

Jedno je sigurno, pesma In Corpore Sano, muzičarke Ane Đurić, nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Od začuđenih komentara i ocena da nema smisla, preko dubinskih analiza umetničkog performansa, intrigantnih stihova o kosi Megan Markl i problemima sa jetrom i slezinom, do upečatljivog scenskog nastupa koji je brzo postao viralan i, pokazalo se, odličan je materijal za mimove.

Tokom njenog puta do finala, poruke pesme da "umetnica mora biti zdrava" postala je jasnija i publici van Balkana.

Đurić je pred kvalifikaciono takmičenje u Beogradu rekla da se pesma bavi odnosom prema zdravlju, uz mnogo "pratećeg sadržaja" - poput konzumerskog pristupa zdravlju, straha od bolesti, ali i problemima zdravstvene zaštite.

Dok su glasovi žirija nisu bili na strani srpske predstavnice, Konstrakta je bila druga po glasovima publike, što ju je popelo na sam vrh ovogodišnje tabele.

"S obzirom na eksperiment, tako da kažem, da je pesma bila malo rizična za Evroviziju, mislim da smo prošli odlično", navela je Konstrakta za RTS nakon finala.

Ovo je najbolji rezultat Srbije na Evroviziji od 2012. godine.

Veliki povratak Britanije i Španije

Britanski predstavnik Sem Rajder tokom finalnog nastupa/EPA
Pevač Sem Rajder završio je na drugom mestu i doneo najbolji rezultat Britanije još od 1998. godine.

Nekadašnji građevinski radnik bio je jedan od favorita zahvaljujući snažnoj baladi Spejsmen, koja je podsećala na klasike poput pesama Eltona Džona.

Rajder je odlično prošao kod žirije, ali glasovi publike su presudili da Ukrajina završi na prvom mestu.

"Ovo je samo vrh ledenog brega", rekao je za BBC posle finala.

"Britanija će biti sila sledeće godine".
Reuters
Nastup španske predstavnice Šanel bio je omiljen i kod publike i kod žirija.

Scenski nastup i energična koreografija za pesmu SloModonela je Španiji treće mesto.

Španija je završila takmičenje u top 10 prvi put od 2014. godine.

Kakve su bile reakcije?

Kao i uvek, ima svega.

Jedni od prvih koji su čestitali Kaluš orkestru bili su prošlogodišnji pobednici, italijanska rok grupa Maneskin.

Podsećanje da voditelj prenosa takmičenja za Ukrajinu radio iz skloništa na nepoznatoj lokaciji.

Nastup predstavnice Srbije primećen je u čuvenom londonskom Gloub teatru u kojem su izvođene drame Vilijama Šekspira. "Dobijamo neke Lejdi Mekbet vibracije", piše u objavi.

Neki su rekli i da bi razmislili da se priključe ovom "kultu pranja ruku" koji dolazi iz Srbije.

Internet je pun pohvala na račun predstavnice Srbije Konstrakte, neki bi da je opet gledaju i sledeće godine.

Jedan od čestih komentara na mrežama je da je publici dosta balada na Evroviziji.

Nastup Maneskina

Èlanovi grupe Maneskin tokom proslave prošlogodišnje pobede/Getty Images
Italija je ove godine izabrala da nastupi sa baladom, ali nije ponovila prošlogodišnji uspeh.

Ljubitelje tvrđeg italijanskog zvuka sigurno je obradovao večerašnji nastup grupe Maneskin, kojima je pobeda na prošlogodišnjoj Evroviziji preokrenula muzičku karijeru.

Postali su globalni fenomen, imali turneju sa Rolingstonsima, osvojili su MTV nagradu a njihov hit singl Beggin strimovan je milijardu puta.

"Koliko sam noći provela u sopstvenom krevetu prošle godine? Možda 10", rekla je uz osmeh basistkinja grupe Viktorija De Angelis.

Čemu nas uči istorija takmičenja?

Istorija Evrovizije puna je obrta i neočekivanih pobednika, kao i žustrih rasprava na tu temu.

Koliko politika utiče na konačne rezultate takođe je jedna od čestih tema debate - i da, istina je da postoji tradicija "komšijskog" glasanja za zemlje susede.

Rezultat takmičara određuju glasovi publike u kombinaciji sa glasovima žirija.

Ali stručnjaci za BBC na srpskom kažu da iako se može činiti da je tanka linija kada se politika umeša - kao i, recimo, na Olimpijskim igrama - Evrovizija je pre svega muzičko takmičenje i na kraju će kvalitet odlučiti.

Francuski voditelj Stefan Bern nedavno je otkrio kako je predsednik Francuske Makron pokušao da utiče na ishod prošlogodišnjeg finala, kada je predstavnica te zemlje na kraju osvojila druga mesto.

U poslednjih deset godina najuspešnije zemlje su Italija, Švedska i Rusija, kojoj je posle invazije te zemlje na Ukrajinu zabranjen nastup.

Iz regiona Balkana najviše uspeha do sada imala je Srbija - pobedu, drugo i treće mesto kao samostalna država, dok sve bivše jugoslovenske republike mogu sebi upisati po pobedu, kada je osvojena pod imenom nekada velike socijalističke zemlje.

Jugoslavija je imala dugu tradiciju na Evroviziji - od socijalističkog autsajdera do pobednika. Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: