Evrovizija 2022 i Konstrakta: "Šta god bude, ona je već uradila nešto što ne liči na našu zemlju"

Srpska muzičarka se numerom In Corpore Sano plasirala u finale takmičenja za Pesmu Evrovizije i u subotu će se boriti za trofej.

Izvor: BBC

Petak, 13.05.2022.

11:38

Evrovizija 2022 i Konstrakta:

Nekoliko meseci posle Dušana Vlahovića, fudbalskog majstora koji je stigao u Juventus, Torino se poklonio novom, ovaj put muzičkom čudu iz Srbije - Ani Đurić Konstrakti.

Srpska muzičarka sa numerom In Corpore Sano plasirala se u finale takmičenja za Pesmu Evrovizije i u subotu će se boriti za pobedu.

Iako su reakcije na društvenim mrežama na njen nastup bile uglavnom pozitivne i mnogi su predviđali lak ulazak u finale, napetost u Torinu je rasla sve do pred kraj ceremonije - ime srpske predstavnice saopšteno je poslednje na spisku putnika za konačnu borbu.

"Dok nisu proglasili desetog finalistu, niko juče nije ni pričao o nekom uspehu.

"Kada imate u vidu koliko smo mala zemlja i kakvoj kulturi pripadamo i kakav je 'incident' Konstrakta u toj kulturi i toj muzici, šta god bude, ona je već uradila nešto što ne liči na našu zemlju", rekao je Petar Popović, muzički kritičar, za BBC na srpskom.

U finalu u subotu će nastupiti i predstavnici Ukrajine, Švajcarske, Jermenije, Islanda, Litvanije, Portugala, Norveške, Grčke, Ukrajine, Moldavije, Holandije, Belgije, Češke, Azerbejdžana, Finske, Poljske, Estonije, Australije, Švedske i Rumunije.

Rusiji je zabranjeno učešće na Pesmi Evrovizije zbog invazije na Ukrajinu.

Šta su rekli gledaoci?

Celo jutro pevam stih "Biti, biti, biti zdrava", kaže za BBC na srpskom Nataša Bjegović, Zagrepčanka koja živi u Beogradu.

"Oduševljena sam i mislim da će među prve tri u finalu.

"Toliko je neobična, a i ljudi su je sinoć baš podržavali. Spektakl je bio super, spremna sam za subotu da navijam", dodala je ona.

Beograđanka Tanja Jovanović priznala je da je, kako se ceremonija približavala kraju, sve više sumnjala u uspeh predstavnice Srbije.

"Bilo je čudno, kako se broj mesta smanjivao, a nisu saopštavali njeno ime. Možda je to urađeno da bi nas namerno stresirali", kaže Tanja kroz osmeh.

Sam plasman u finalu je uspeh, jer je Konstrakta ostavila jak utisak, smatra ova Beograđanka.

Milan Ćinković iz Beograda redovno prati Evrovoziju i kaže da je odahnuo kada je čuo da su voditelji pročitale ime Srbije kao poslednjeg finaliste.

"Nadam se da je plasman u prvih deset u finalu siguran, a što da ne - i nešto bolje", optimista je Ćinković. Pesma na latinskom

Pored neobičnog scenskog nastupa, jedna od zanimljivosti nastupa srpske predstavnice bila je i činjenica da se prvi put u 66-godišnjoj istoriji takmičenja za Pesmu Evrovizije čuli stihovi na latinskom jeziku.

Društvene mreže: Konstrakta "oprala"

Neki će reći da je Evroviziju zanimljivije pratiti preko društvenih mreža samo zbog komentara.

Euforija i oduševljenje i poruke podrške nizale su se i pre nego što je Konstrakta izašla na scenu.

Na tviter nalogu BBC koji je prati Evroviziju pisalo je da će se u 2022. uz pranje ruku, umesto rođendansk, pevati pesma Konstrakte.

Mnogi su hvalili nastup predstavnice Srbije.

Neki se već raduju pobedi i planiraju Evroviziju u Glibovcu, selu Konstraktine bake.

A neki nisu propustili da prokomentarišu napetost koja je trajala tokom proglašnja finalista.

Kako je izgledao nastup?

Lavor, bokal sa vodom, sapun, na nogama borosane, obuća koju su nekada u Jugoslaviji nosile kasirke u marketima ili čistačice u školama, poznatije kao "tetkice", deo su nastupa srpske predstavnice koji je zaintrigirao publiku širom Evrope i sveta još kad je pobedila na nacionalnom takmičenju.

Hrvatski portal Indeks.hr duhovito je prokomentarisao da će Hrvatska ipak imati predstavnika, a u finalu - borosane.

Ova obuća i dalje se proizvodi u Borovu u Hrvatskoj, a Konstrakta je preko prijatelja obezbedila jedan par specijalno za nastup.

"Koja je tajna zdrave kose Megan Markl? Duboka hidratacija", kao i zarazni refren: "Umetnica mora biti zdrava, biti, zdrava, biti, biti, biti, biti zdrava", oduševili su ne samo publiku u dvorani u Torinu, već i mnogo šire.

Neobičane reči pesme i još neobičnija koreografija, očigledan su mamac za publiku, a Konstrakta je izrasla u jednog od favorita za pobedu.

Pesma, koja se može, ali i ne mora shvatiti i kao kritika zdravstvenog sistema Srbije, ali i mnogo dublja kritika savremenog potrošačkog društva, zarazila je ljubitelje Evrovizije, pa čak i druge takmičare koji su priznali da vole da je pevuše.

"Pesma je o zdravlju. o odnosu i stavu prema zdravlju, kako nas kao pojedinaca, tako i kao celokupnog društva.

"Živimo u atmosferi gde je zdravlje postavljeno kao najviša vrednost, a istovremeno smo primorani da budemo zdravi", rekla je Konstrakta novinarima u Torinu uoči nastupa u polufinalu.

Kako se glasa?

Finaliste su, kao i prethodnih godina, zajedno birali stručni žiri i publika iz zemalja učesnica polufinala, kao i zemalja koje su se direktno plasirale u finale.

Članovi žirija su glasali tokom generalnih proba, a gledaoci tokom prve i druge polufinalne večeri pošto su predstavljene sve pesme.

Ovakav sistem glasanja uveden je 2016. godine.

Žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeljuju poseban set poena od jedan do osam, 10 i 12, koji se potom zbrajaju i dobija se konačna lista.

Finale u subotu počinje u 21 sat. Pogledajte video - Šta je izbor za Pesmu Evrovizije? Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: