Rusija, Ukrajina i Amerika: "Rusija bi uskoro mogla da napadne Ukrajinu" - tvrdi američki državni sekretar Entoni Blinken

Iako Rusija negira bilo kakve planove o napadu, Amerikanci tvrde suprotno.

Izvor: BBC

Utorak, 18.01.2022.

08:05

Rusija, Ukrajina i Amerika:
EPA

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu "u veoma kratkom roku" i ponovo upozorio na oštre sankcije ako to uradi.

On je to izjavio tokom posete Kijevu, glavnom gradu Ukrajine, posle višemesečnih napetosti oko gomilanja ruske vojske u blizini ukrajinskih granica.

Ističući bliske veze SAD sa Ukrajinom, Blinken je obećao da će "nemilosrdna" diplomatija zaustaviti rusku agresiju.

Moskva je negirala bilo kakve planove za napad ili invaziju.

Rusija je postavila niz zahteva zapadnim vladama - pre svega da se ograniči širenje NATO-a na istok, a pogotovo da Ukrajina ne postane članica tog vojnog saveza.

Sergej Rjabkov, zamenik ministra spoljnih poslova, rekao je da je "važno osigurati da Ukrajina nikada ne postane članica NATO-a."

Prošlonedeljni razgovori Zapada i Rusije nisu uspeli da naprave pozitivan iskorak, a neki od zahteva Moskve su odbačeni.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. posle svrgavanja proruske vlade u Ukrajini.

Sukob separatista koje podržava Rusija i ukrajinske vojske na istoku te zemlje traje od 2014, iako je na snazi primirje.

Zapadne i ukrajinske obaveštajne službe sugerišu da bi Rusija mogla da napadne početkom godine, pošto je prethodno nagomilala vojsku na granici.

Rusija je optužila države članice NATO da naoružavaju Ukrajinu, a Ameriku označila kao odgovornu za podizanje napetosti u regionu.

Strahuje se da bi se sukob, koji je koštao najmanje 13.000 života i izazvao najmanje dva miliona ljudi da napusti domove, mogao ponovo da se razbukta.

Blinken je rekao da je Rusija nagomilala trupe blizu ukrajinskih granica "bez razloga".

"Znamo da postoje planovi da se te snage još više povećaju u vrlo kratkom roku, a to daje predsedniku [Vladimiru] Putinu kapacitet, da takođe u vrlo kratkom roku, preduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine", rekao je američki diplomata.

Optužio je Rusiju da pokušava da oslabi diplomatske institucije Ukrajine i podeli ukrajinsko društvo "koristeći sve - od mešanja u izbore preko dezinformacija do sajber napada".

On je obećao "nemilosrdne diplomatske napore da spreči ponovnu agresiju i unapredi dijalog i mir", i ponovio upozorenje o oštrim sankcijama Rusiji u slučaju invazije.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, koji je vodio nedavne pregovore sa SAD u Ženevi, rekao je da njegova zemlja "ne namerava da preduzme bilo kakve agresivne akcije".

"Nećemo napasti ili izvršiti invaziju na Ukrajinu", rekao je on na sastanku o Moskvi.

Istakao je da SAD ne mogu da nateraju Moskvu da udalji trupe od ukrajinske granice.

"Vojnici su na našoj teritoriji i nećemo menjati njihovo kretanje zbog spoljnog pritiska", dodao je on.

Rjabkov je pozvao Vašington da prekine vojnu podršku Ukrajini, za koju je rekao da predstavlja direktnu pretnju ruskoj bezbednosti.
BBC

Britanci šalju oružje Ukrajini

Britanija će dostaviti Ukrajini protivtenkovske rakete kratkog dometa za samoodbranu pošto je Rusija nagomilala oko 100.000 vojnika na granici, potvrdio je Ben Valas, ministar odbrane.

On je poslanicima britanskog parlamenta u utorak rekao da će u Ukrajinu biti poslata manja grupa vojnika kako bi pomogla u obučavanju tamošnjih jedinica.

Valas tvrdi da postoje "opravdani i realni razlozi za zabrinutost" da bi ruska vojska na granici mogla da krene u napad.

Više desetina britanskih vojnika boravilo je u Ukrajini od 2015, kako bi pomogli u obuci tamošnjih snaga.

Velika Britanija se obavezala da će pomoći Ukrajini da ponovo izgradi mornaricu, posle ruske invazije na Krim 2014.

Ali sada je ministar Valas naveo da će Britanija pružiti dodatnu pomoć Ukrajini pošto tvrdi da je ponašanje Rusije "predstavlja rastuću pretnju".

Prvi kontingent protivtenkovskog naoružanja poslat je u ponedeljak, iako ministar odbrane nije otkrio detalje.

"Ukrajina ima pravo da brani sopstvene granice i ovo će joj omogućiti da to učini", rekao je Valas poslanicima u parlamentu.

"Da budem jasan: radi se o odbrambenom oružju kratkog dometa, nije strateško naoružanje i ne predstavlja pretnju za Rusiju. Koristi se za samoodbranu", dodao je on.

Valas je rekao da je "međunarodna zajednica pripremila paket sankcija", ako Rusija preduzme poteze kako bi destabilizovala Ukrajinu.

Bilo kakav napad biće tretiran kao "okupacija koja može da dovede do gubitka života na obe strane", objasnio je.

"Želimo da budemo prijatelji sa narodom Rusije kao što smo bili stotina godina unazad.

Postoji svet u kojem možemo da uspostavimo dobre odnose sa Rusijom koji bi bili korisni za sve.

I dalje se nadam da će diplomatija da pobedi. Na predsedniku Putinu je da bira između diplomatije i dijaloga ili sukoba i posledica", poručio je Valas.

Ukrajinski ambasador u Londonu pozdravio je odluku Britanije o slanju naoružanja i vojske, ali je za BBC rekao da je najveći problem što njegova zemlja nije članica NATO alijanse.

"Hteli smo da budemo deo NATO, a sada se sami suočavamo sa najvećom vojskom u Evropi", rekao je Vadim Prijastko. Pogledajte video o tvorcu automatske puške Kalašnjikov Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: