Novak Đoković, korona virus i Australijan open: Kakva kazna čeka tenisera u Srbiji zbog kršenja mera izolacije

Usred australijskih tenzija, najbolji teniser sveta Novak Đoković na meti je kritika i u Srbiji zbog kršenja mera samoizolacije - kakve bi mogle da budu posledice?

Izvor: BBC

Sreda, 12.01.2022.

12:50

Novak Đoković, korona virus i Australijan open: Kakva kazna čeka tenisera u Srbiji zbog kršenja mera izolacije
Getty Images

Najbolji teniser sveta Novak Đoković možda je uspeo da se kroz australijski sud probije do teniskih terena Australijan opena, ali je pitanje šta ga čeka u Srbiji.

U medicinskoj dokumentaciji, koju je njegov tim objavio tokom sudske borbe u Australiji, vidi se da je Đoković 16. decembra bio pozitivan na korona virus.

Međutim, tog dana, kao i u naredna dva, nekoliko puta je viđen u javnosti, iako bi trebalo da bude u izolaciji.

"To je krivično delo, po članu 248 Krivičnog zakonika, a za koje je predviđena ili novčana kazna ili kazna do tri godine zatvora", kaže za BBC na srpskom Dragiša Ćalić iz Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na korona virus.

U praksi, kaže Ćalić, moguće je i da se postigne dogovor sa tužilaštvom i Đokoviću se odredi društveno-koristan rad.

"Sudija bi gledao kolika je zaprećena kazna, koje su otežavajuće i olakšavajuće okolnosti i na osnovu toga bi odredio sankciju", navodi Ćalić.

"Pitanje je da li bi, imajući u vidu da je Đoković javna ličnost, išao ka strožoj kazni kao primer drugima, jer svrha sankcije je da opomene i ostale izvršioce krivičnih dela da skrenu sa tog puta."

Muškarac iz Dimitrovgrada prvi je osuđen u u martu 2020. godine zbog kršenja mera samoizolacije i to na tri i po godine zatvora, a dve osobe u Požarevcu ubrzo osuđene na dve i po godine.

"Na početku epidemije, dok se i dalje ništa nije znalo i dok smo svi bili uplašeni, prve kazne za kršenje mera izolacije su bile poprilično drastične", kaže Ćalić.

"Međutim, kako je vreme prolazilo kazne su bile sve blaže i blaže, a trenutno su uglavnom ili uslovne ili novčane oko 100.000 do 150.000 dinara."

Slučaj Đokovićevih PCR testova i njegovih kretanja tih dana po Beogradu izazvao je veliku pažnju u čitavom svetu, naročito posle konferencije za medije Đokovićeve porodice, koja je prekinuta neposredno posle pitanja o kretanju tenisera.

"Ceo proces je javan, svi objavljeni dokumenti su legalni", odgovorio je kratko Đorđe Đoković, Novakov brat.

O čitavom slučaju za BBC je govorila i premijerka Srbije Ana Brnabić.

"To bi bilo jasno kršenje pravila - ako znate da ste pozitivni treba da budete u izolaciji", izjavila je Brnabić.

"Ipak, ja ne znam kada je on dobio rezultate, kada ih je video. To je na Novaku da objasni." Pogledajte video: Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić za BBC o Đokovićevom PCR testu

Šta je Đoković rekao?

"Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja", naveo je Đoković u današnjem saopštenju.

Đoković u tom saopštenju tvrdi da je tek 17. decembra, posle tri događaja na kojima je viđen bez maske, saznao je da je pozitivan na kovid-19.

Iz Instituta za javno zdravlje "Batut" do trenutka objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o tome kada je Đokoviću dostavljen pozitivan test na korona virus.

Ipak, Đoković navodi da je i dan kasnije, kada je već znao da je pozitivan, otišao na intervju za francuski L'Ekip u njegovom teniskom centru.

"Osetio sam obavezu da odradim intervju za L'Ekip jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali", naveo je Đoković.

"Iako sam posle intervjua otišao kući, kako bih se izolovao na neophodan period, sad kada razmislim to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu", dodao je.

Uredba o merama za sprečavanje i suzbijanje kovida-19 Vlade Srbije svima koji su pozitivni na korona virus određuje 14 dana izolacije.

Ta mera, navodi se, prestaje da važi i posle negativnog PCR testa.

U dokumentima koje je Đokovićev tim predstavio pred sudom u Melburnu vidi se da je Novak 22. decembra bio negativan na korona virus. Pogledajte video: Šta stanovnici Beograda kažu o slučaju Novak Đoković

Hronologija dešavanja - Beograd

Getty Images
Tog 14. decembra 2021. godine u beogradskoj hali Pionir košarkaši Crvena zvezde igrali su meć Evrolige protiv Barselone.

Izgubili su crveno-beli tu utakmicu 76:69, iako ih je sa tribina bodrio veliki broj navijača, među kojima je bio i Đoković.

Prisustvo najboljeg tenisera sveta izazvalo je veliku pažnju nekolicine košarkaša Barselone, koji su se po završetku meča slikali sa Đokovićem.

Među njima je bio i Najdžel Hejs-Dejvis, najbolji akter te utakmice, za kojeg je ubrzo objavljeno da je pozitivan na korona virus.

U dokumentaciji koju je Đokovićev tim dostavio sudu u Melburnu, tokom borbe oko ukidanja vize, navedeni su i testovi koje je Novak uradio 16. decembra.

Prema tim dokumentima, Đoković se na koronu testirao 16. decembra oko 13 časova, da bi oko 20 časova test pokazao da je pozitivan.

Đoković u saopštenju pominje utakmicu Zvezde i Barselone, navodeći da je zbog svega što se tamo dogodilo 16. decembra uradio brzi antigenski test koji je bio negativan.

"Zbog opreza takođe sam uradio i PCR test istog dana", ističe.

Međutim, upravo je tog dana, kao i tokom dva naredna, Đoković bio prisutan na nekoliko javnih događaja.

Prvo je 16. decembra prisustvovao panelu "Putem šampiona", u organizaciji njegove fondacije, a kojem su pored njega prisustvovali i Željko Obradović, trener košarkaša Partizana, kao i Sonja Vasić, dugogodišnja reprezentativka u košarci.

Istog dana je Đoković je bio na ceremoniji otkrivanja poštanske markice sa njegovim likom.

Iz Pošte Srbije, u kratkom odgovoru za BBC na srpskom, naveli su da je događaj organizovan "uz poštovanje svih epidemioloških mera i sa malim brojem ljudi".

Na fotografijama sa tog događaja vidi se Đoković bez zaštitne maske.

Dan kasnije, 17. decembra, Đoković je na događaju Teniskog saveza Beograda mladim teniserima i teniserkama uručivao nagrade.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da Đoković bez zaštitne maske, okružen velikom grupom mladih igrača.

Milan Slavković, predsednik Teniskog saveza Beograda, izjavio za BBC na srpskom da se njihova organizacija "ne bavi stvarima van teniskog terena", kao i da se Đoković već oglasio o "svim pitanjima od šireg značaja".

"Teniski savez Beograda i ja smo presrećni što su najbolji teniseri Beograda imali priliku da dobiju zaslužene trofeje iz ruku najboljeg tenisera na svetu", naveo je Slavković.

"Čekali smo na to punih devet godina i veoma smo mu (Đokoviću) zahvalni na izdvojenom vremenu - on je uzor svoj deci koja se bave sportom u Srbiji, a i šire", dodao je.

https://www.facebook.com/teniskisavezbeograda/photos/a.4866662756730218/4866654860064341/?type=3

Đoković u saopštenju navodi da je tog dana uradio brzi antigenski test, koji je bio negativan.

"Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom PCR testu do kraja tog dešavanja", navodi Đoković.

Potom je došao 18. decembar, kada je Đoković imao intervju za francuski L'Ekip, koji mu je nedavno dodelio priznanje za najboljeg sportistu sveta.

Iz L'Ekipa su ranije naveli da je Novak tokom intervjua nosio masku, koju je skinuo samo za fotografisanje.

Novinar čuvenog francuskog lista kasnije je izjavio da je Đoković odbio da skine masku tokom intervjua.

Đokovića u javnosti potom nije bilo sve do 25. decembra, kada je u Beogradu viđen kako na ulici igra tenis.

U dokumentima koje je njegov tim dostavio sudu u Melburnu, navodi se da je Đoković 22. decembra uradio PCR test, koji je pokazao da je negativan na korona virus.

Hronologija dešavanja - Australija

  • Dve nezavisne komisije pri Teniskoj federaciji Australije dale su 3. januara Đokoviću medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv korona virusa
  • Đoković je 4. januara sleteo u Melburn gde 17. januara počinje Australijan open, prvi grend slem u sezoni
  • Istog dana su ga Granične vlasti Australije zadržale i ispitivale osam časova, tvrdeći da nema odgovarajuću vizu za ulazak u zemlju
  • Đoković je potom prebačen u hotel Park u Melburnu koji je zapravo imigracioni objekat zajedno sa izbeglicama koje su tu godinama
  • Imao je minimalne mogućnosti za kontakt sa spoljnim svetom
  • Skot Morison, australijski premijer, rekao je 5. januara da vlasti australijske države Viktorija dale dozvolu Đokoviću da dođe u Australiju, a savezne vlasti će se ponašati u skladu sa tom odlukom. "Tako to funkcioniše, savezne države daju odobrenje po tom osnovu, i tu nema promena već dve godine", rekao je Morison
  • Dan kasnije, Morison je korigovao stav, poručivši Đokoviću da će ga "vratiti prvim avionom kući ako ne pruži dokaze zbog kojih iz medicinskih razloga nije vakcinisan protiv korone"
  • Porodica Novaka Đokovića je 6. januara održala konferenciju za novinare, tvrdeći da ga drže u zatočeništvu i da je on poštovao sve uslove za ulazak u Australiju
  • Đokovićev pravni tim se žalio na odluku o zadržavanju i prebacivanju u imigracioni hotel
  • Vlasti u Srbiji oštri su reagovale i tražile od Australije da "hitno prekinu maltretiranje srpskog tenisera, koji ima i diplomatski pasoš"
  • Na poziv porodice, u centru Beograda su 6. i 7. januara održani skupovi podrške srpskom teniseru
  • Australijska ministarka unutrašnjih poslova Karen Endrjuz 7. januara je negirala da je Đoković u zatočeništvu, dodajući da je "slobodan da ode bilo kad i Granične snage će mu to omogućiti"
  • Australijske vlasti su 7. januara uskratile vizu i češkoj teniserki Renati Voračovoj i prebacili su je u isti hotel u kojem je i Đoković
  • Advokati Đokovića su 8. januara objavili dokumente prema kojima mu je izuzeće dato na osnovu preležanog korona virusa - 16. decembra 2021. mu je potvrđena infekcija
  • Do sada se u javnosti nije govorilo da je Đoković bio zaražen u decembru 2021. godine, već je bilo poznato samo da je bio zaražen u junu 2020. godine
  • Đoković je nekoliko dana posle infekcije korona virusom učestvovao na javnim događajima u Beogradu - fotografije sa nekih je objavljivao na Tviter nalogu
  • Australijski sud je 10. januara presudio u korist Đokovića - poništio je odluku australijskih vlasti o ukidanju vize i zahtev za deportaciju
Pogledajte video - "Možda će ljudi izviždati Đokovića kad izađe na teren" Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: