Olimpijske igre i doping: Zašto je kanabis i dalje zabranjena supstanca

Ako je kanabis legalan u mnogim saveznim državama širom Amerike, zašto je onda još uvek zabranjen u sportu?

Izvor: BBC

Ponedeljak, 02.08.2021.

21:20

Olimpijske igre i doping: Zašto je kanabis i dalje zabranjena supstanca
Šakari Rièardson je zabranjeno uèešæe zbog upotrebe kanabisa, uprkos tome što je osvojila amerièke kvalifikacije u svojoj disciplini/Getty Images

Američka sprinterka Šakari Ričardson izostaće sa Olimpijskih igara u Tokiju zato što je bila pozitivna na marihuanu tokom američkih kvalifikacija.

Ako je kanabis legalan u mnogim saveznim državama širom Amerike, zašto je onda još uvek zabranjen u sportu?

Pored njene raskošne narandžaste kose, razoružavajućeg osmeha i munjevite brzine, niste mogli da ne primetite Šakari Ričardson u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

Budući da se smatra šestom najbržom ženom u istoriji, sa najboljim rezultatom svih vremena na 100 metara od 10.72 sekundi, ova teksaška sprinterka smatrala se glavnom favoritkinjom za zlatnu medalju u Tokiju.

Ali kada njene koleginice iz tima budu izašle na trkačku stazu na 100 metara u petak, ona neće biti tamo.

Počekom jula saopšteno je da Ričardson neće predstavljati Sjedinjene Američke Države na Olimpijskim igrama zato što je bila pozitivna na testu za kanabis tokom kvalifikacija.

Za kaznu, američka Antidoping agencija zabranila joj je da se takmiči na mesec dana i poništila njenu pobedu kojom se kvalifikovala.

Iako se tridesetodnevna suspenzija tehnički okončala tokom tokijskih Olimpijskih igara, Američko atletsko udruženje odlučilo je da je ne uvrsti u svoj tim.

Njena diskvalifikacija ponovo je pokrenula dugu raspravu o zabrani marihuane u olimpijskim sportovima.
Džogeri u Koloradu trèe u znak podrške Šakari Rièardson/Getty Images
Imajući u vidu da je legalna u mnogim američkim saveznim državama i da su njena svojstva poboljšanja izvedbe kod sportista osporena, mnogi se pitaju zašto je kanabis uopšte još uvek zabranjen.

Supstanca "koja poboljšava nastup"

Marihuanu (kanabis) je zabranila Svetska antidoping agencija (VADA) otkako je ova organizacija prvi put sastavila listu zabranjenih supstanci 2004. godine. Stavke na listi ispunjavaju dva od tri kriterijuma:

Kriterijum br. 1: Škode zdravlju sportiste

Kriterijum br. 2: Poboljšavaju sportsku izvedbu

Kriterijum br. 3: Nisu u sportskom duhu

Čini se da je druga tačka ona sa kojom ljudi imaju najviše problema kad je u pitanju trava i ona je postala tema mnogih viceva u kasnovečernjim humorističkim emisijama.

"Jedini način na koji ona može da bude droga koja poboljša sportsku izvedbu jeste ako dele čokoladice na kraju trke", našalio se pokojni komičar Robin Vilijams.

VADA je 2011. godine branila zabranu kanabisa u studiji objavljenoj u časopisu Sportska medicina.

Pozivajući se na studiju o sposobnosti marihuane da smanji anksioznost, VADA je otkrila da kanabis može da pomogne sportistima da "imaju bolju izvedbu pod pritiskom i da smanji stres koji se oseća pre i tokom nadmetanja."
Šakari Rièardson/Getty Images
Ali ti nalazi nisu dovoljni da bi se zaključilo da je marihuana droga koja poboljšava sportsku izvedbu, tvrdi Alan Stiv Komtoa, direktor katedre za sportsku nauku sa Univerzitetu u Kvebeku, u Montrealu.

"Morate u obzir da uzmete širu sliku", kaže on za BBC.

"Jeste, nivo anksioznosti opada, ali u pogledu čistih fizioloških podataka, oni pokazuju da je sama sportska izvedba umanjena."

Komtoa je bio jedan od autora pregleda istraživanja objavljenog u Časopisu sportske medicine i fizičke spremnosti 2021. koje se bavilo upotrebom marihuane pre vežbanja i njene sposobnosti da poboljša sportsku izvedbu.

Studija je pokazala da većina istraživanja ukazuje na to da marihuana ometa fiziološke reakcije neophodne za sportsku izvedbu visokog nivoa, podižući krvni pritisak i smanjujući snagu i ravnotežu.

Studija se nije bavila efektima marihuane na anksioznost, ali Komtoa kaže da bi njeni drugi negativni efekti potrli bilo kakve potencijalne prednosti, što bi značilo da ideja da marihuana može da unapredi sportsku izvedbu "nema osnova".
Ljubitelji marihuane trèe na treæim godišnjim Igrama 420 u San Francisku 2016. godine/Getty Images

Droge i sportski duh

Felps je osvojio 28 olimpijskih medalja/Getty Images
Ali propis VADA-e tiče se još nečega pored zabrane droge koja poboljšava sportsku izvedbu.

Osnovana 1999. godine nakon nekoliko doping skandala visokog profila na Olimpijskim igrama, VADA je želela da povede rat za okončanje dopinga u sportovima širom planete.

U vreme kad je sastavila spisak zabranjenih supstanci 2004. godine, marihuana je bila ilegalna u skoro svakoj zemlji na svetu.

"Nisu želeli da imaju problema sa respektabilnošću u društvu", kaže Džon Hoberman, istoričar kulture koji istražuje istoriju anti-dopinga na Teksaškom univerzitetu u Ostinu.

Njen status ilegalne droge VADA je navela u studiji iz 2011. godine kao jedan od razloga zašto marihuana "narušava sportski duh" (kriterijum broj tri) i nije "u skladu sa sportistom kao uzorom za mlađe generacije širom sveta".

Ovo pravilo dovelo je do kazni ne samo za Ričardson, već i za desetinu drugih sportista.

Majklu Felpsu je 2009. bilo zabranjeno da se takmiči na tri meseca i izgubio je sponzorstvo Kelogsa, pošto su na internet procurele fotografije na kojima se vidi kako puši marihuanu.

Američkom sprinteru Džonu Kapelu zabranjeno je da se takmiči na dve godine nakon što je 2006. godine bio drugi put pozitivan na testu.

Pre nego što je VADA sastavila svoj spisak zabranjenih droga, Međunarodni olimpijski komitet pokušao je da oduzme zlatnu medalju kanadskom snouborderu Rosu Rebaljatiju zato što je bio pozitivan na testu.

Ona mu je vraćena nakon što je sud odlučio da ne postoji zvanično pravilo protiv toga - Međunarodni olimpijski komitet zabranio ju je dva meseca kasnije.

Ali u poslednjoj deceniji, pravni status marihuane - i stav društva prema njoj - počeo je u značajnoj meri da se menja.

Urugvaj je bio prvi koji je 2013. godine legalizovao kupovinu i prodaju marihuane za rekreativnu upotrebu, a Kanada je sledila njegov primer 2018. godine.

Mnoge druge zemlje su je dekriminalizovale do određene mere, uključujući Južnu Afriku, Australiju, Španiju i Holandiju.

U SAD ona je ilegalna na federalnom nivou, ali je legalna u otprilike trećini saveznih država - pa i u državi Oregon u kojoj je Ričardson bila pozitivna na testu.
Turisti razgledaju po prodavnici marihuane u Los Anðelesu/Getty Images
Takođe, sve je veće prihvatanje upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, a mnoge zemlje, među njima i Velika Britanija, dozvoljavaju medicinsku marihuanu.

Štaviše, VADA je 2019. godine sa liste zabranjenih supstanci povukla kanabidiol (CBD), komponentu kanabisa, iako je ova hemikalija ilegalna u nekim zemljama, kao što je Japan, gde se Olimpijske igre održavaju ove godine.

Ove promene dovele su do aktuelne kritike na račun zabrane izrečene Šakari Ričardson.

Trkačica je za NBC rekla da je koristila marihuanu kako bi lakše izašla na kraj sa smrću majke nedelju dana pre kvalifikacija.

"Duboko se izvinjavam ako sam vas izneverila, narode - a jesam. Ovo će biti poslednji put da se Amerika ne vraća kući sa zlatom na 100 metara", rekla je ona.

Posle ogromnog izliva simpatija prema Ričardson, VADA se suočila sa dilemom.

Kako to kaže Hoberman:

"Ne možete da vodite organizaciju koja se rukovodi pravilima, a da prosto ukidate ta ista pravila kad vam je to zgodno."

Zato što je zabrana kanabisa još uvek zvanična, izuzetak nije mogao lako da se napravi za Ričardon.

"I tako je ova mlada žena postala žrtva postojanja ovog propisa", kaže Hoberman.

Šta je sledeće?

Nije najjasnije da li će i kada VADA preispitati zabranu kanabisa, ali pritisak da to učini sve je veći.

Suspenzija Šakari Ričardson navela je američkog predsednika Džoa Bajdena da dovede u pitanje aktuelni zakon, mada on nije išao tako daleko da kaže da ga treba izmeniti, što je dovelo do glasina da bi Bela kuća mogla da se umeša.

"Pravila su pravila. Svako zna koja su pravila kad ulazi u ovo", rekao je Bajden novinarima u subotu u Mičigenu.

"Da li ona treba da ostanu takva, da li ta pravila treba i dalje da važe, e to je već neko sasvim drugo pitanje."

Čak je i američka Antidoping agencija, američko telo koje sprovodi VADA propise, saopštila da je "vreme da se preispita ovo pitanje."

Sve do tada, Ričardson i drugi sportisti poput nje moraće ili da se klone kanabisa ili da ostanu posmatrači. Pogledajte video o hrabrom avganistanskom olimpijcu Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: