EURO 2020 i fudbal: Kristijanu Eriksenu će biti ugrađen uređaj za rad srca

Dvadesetdevetogodišnjem vezisti prestalo je da radi srce na meču u subotu koji je Danska izgubila od Finske pred domaćom publikom u Kopenhagenu.

Izvor: BBC

Četvrtak, 17.06.2021.

14:44

EURO 2020 i fudbal: Kristijanu Eriksenu će biti ugrađen uređaj za rad srca
Kristijana Eriksena su reanimirali na terenu, pa hitno odvezli u bolnicu/Getty Images

Danskom fudbaleru Kristijanu Eriksenu biće ugrađen uređaj za pokretanje srca (ICD) pošto je kolabirao tokom utakmice Evropskog prvenstva.

Dvadesetdevetogodišnjem vezisti prestalo je da radi srce na meču u subotu koji je Danska izgubila od Finske pred domaćom publikom u Kopenhagenu.

ICD je srčani defibrilator i ugrađuje se ljudima sa neuobičajenim ritmom otkucaja srca koji može biti opasan po zdravlje.

"To je neophodno zbog smetnji u ritmu otkucaja njegovog srca", kaže lekar danske fudbalske reprezentacije, Morten Boesen.

Eriksen će biti zadržan u bolnici, ali fudbaler ističe da se oseća "dobro s obzirom na okolnosti".

ICD se ubacuje ispod kože, povezan je sa srcem "tankim žicama" i "emituje električne impulse kojima se reguliše srčani ritam", objašnjavaju iz Britanske fondacije za srce.

"Eriksen je prihvatio ovo rešenje i plan lečenja koji su jednoglasno odobrili domaći i inostrani specijalisti.

"Molimo sve da omoguće mir i privatnost Kristijanu i njegovoj porodici", istakao je Boesen.

Fudbaler Intera iz Milan koji je ranije nastupao i za londonski Totenhem kolabirao je uoči poluvremena utakmice protiv Finske.

Doktori su morali da koriste defibrilator kako bi ga vratili u život.

"Posle 30 sekundi je otvorio oči i mogao sam ga komuniciram sa njim.

"Taj trenutak je bio dirljiv, jer su šanse da pacijent preživi vrlo male kod ovakvih slučajeva", kaže za medijsku grupu Fanke nemački doktor Jens Klajnfeld koji mu je ukazao pomoć na terenu.

Klajnfeld otkriva da je pitao Eriksena "da li je ponovo sa nama".

"Da, opet sam tu", Eriksen je odgovorio prema rečima nemačkog lekara.

Klajnfeld kaže da je "tada shvatio da mozak nije oštećen i da se Kristijan vratio u potpunosti".

"Možete da vidite žice koje mi vire iz grudi"

Džejms Tejlor prestao je da se bavi kriketom zbog srèanih problema/Getty Images
Holandskom fudbaleru Dejliju Blindu dijagnostikovan je problem sa srcem u decembru 2019. godine i vratio sa ne teren pošto mu je ugrađen uređaj.

Blind je deo reprezentacije Holandije koja nastupa na tekućem vropskom prvenstvu i učestvovao je prošle nedelje u pobedi nad Ukrajinom od 3:2.

Međutim, bivši engleski reprezentativac u kriketu Džejms Tejlor je zbog srčanih problema 2016. morao da završi karijeru.

"To je defibrilator koji je ugrađen u telo", rekla je Tejlor.

"Upola je manji od mobilnog telefona i nešto je deblji, nalazi se u mojim grudima, a na njega su pričvršćene dve žice. Te žice su vam zavrnute u dno srca.

Kaže da je nevoljno prihvatio ugrađivanje uređaja, ali kada je bolje razumeo sopstveno zdravstveno stanje i kako će mu operacija pomoći, taj aparat postao je njegov najbolji prijatelj.

"Ako nešto pođe po zlu, on će se pobrinuti za mene. Veoma često, kada imate ozbiljnu operaciju srca, to je ispravljanje ili poboljšanje", objašnjava Tejlor.

Ali ovo nije bilo ispravljanje bilo čega, ovo je zaštita ako nešto pođe po zlu.

"Moja poruka Eriksenu je da razgovara sa ljudima kojima veruje i da se otvori prema onima sa sličnim iskustvom, kako bi naučio i razumeo situaciju", rekao je Tejlor. Pogledajte video o tome za koga će ljubitelji fudbala iz Srbije navijati na EURO 2020 Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: