Rođendan kraljice Elizabete: Bez slavlja i pompe drugu godinu zaredom

Kraljica, najstarija monarhinja na svetu od 2015. godine, puni 95 godina četiri dana posle sahrane supruga princa Filipa.

Izvor: BBC

Sreda, 21.04.2021.

09:53

Rođendan kraljice Elizabete: Bez slavlja i pompe drugu godinu zaredom
PA Media

Kraljica Elizabeta proslavlja 95. rođandan, skromno, bez pompe, četiri dana posle sahrane supruga, vojvode od Edinburga.

Neće biti javnih proslava jer je kraljica u dvonedeljnoj žalosti do petka.

Ne očekuje se da će ove godine biti objaljene rođendanske kraljičine fotografije, kao što je to uobičajeno.

Neki od članova kraljevske porodice provešće dan sa kraljicom u Vindzoru, zajedno sa 20 zaposlenih, veruje se.

Kraljičin rođendan pada manje od dve nedelje pošto je princ Filip, s kojim je bila u braku 73 godine, preminuo 9. aprila u 99. godini.

Proslava vojvodinog stotog rođendana trebalo je da bude najvažnija ovogodišnja proslava u kraljevskoj porodici, ali vojvoda je preminuo devet nedelja pre rođendana.

I kraljičin 95. rođendan trebalo je da bude proslavljen drugačije.

Kraljica Elizabeta je od 2015. najstarija monarhinja na svetu.

Kraljičin zvanični rođendan obeležava se u junu vojnom paradom. Međutim, parada je otkazana drugu godinu zaredom zbog pandemije korona virusa.

Bakingemska palata je saopštila da razmatraju da se parada održi u dvorcu Vindzor.

Zašto kraljica dva puta obeležava rođendan?

To je tradicija koja datira od 1748, a sve je počelo u pokušaju da se osigura da vremenski uslovi budu lepši za proslavu na otvorenom.

Kralj Džordž Drugi rođen je u novembru, ali je želeo veliko javno slavlje. Odlučio je da proslavu rođendana kombinuje sa godišnjom vojnom paradom u leto, kada bi vreme trebalo da bude bolje. Bakinemska palata je prošle godine, za kraljičin 94. rođendan, objavila njene fotografije iz detinjstva,

Ove nedelje rođendan slavi i najmlađi sin vojvode i vojvotkinje od Kembridža, princ Lujs. On će u petak napuniti tri godine.

Princ Vilijam i Kejt će 29. aprila obeležiti deset godina braka. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: