Simpsonovi i Morisi: Pevačev menadžer napao "bolnu i rasističku“ parodiju crtanog filma

Morisi kaže da neće podneti tužbu uprkos "mržnji" prema njemu u nedavnoj epizodi.

Izvor: BBC

Utorak, 20.04.2021.

17:10

Simpsonovi i Morisi: Pevačev menadžer napao

Slavni engleski pevač Stiven Patrik Morisi se izgleda uvredio pošto se u poslednjoj epizodi crtane serije Simpsonovi pojavio njegov lik.

U epizodi pod nazivom "Panika na ulicama Springfilda", Lisa Simpson postaje opsednuta militantnim veganom, pevačem indi rok benda iz osamdesetih prošlog veka.

Ipak, njeni snovi se ubrzo ruše kada se ispostavi da je njen idol, kome glas pozajmljuje Benedikt Kamberbeč, postao ogorčeni, anti-migrantski mesojed sa viškom kilograma.

U objavi na Morisijevom Fejsbuku piše da je epizoda "bolna i rasistička".

"Iznenađujuće kako su ,stvari krenule na gore' poslednjih godina kod pisanja scenarija za TV seriju Simpsonovi", piše u objavi koju je okačio pevačev menadžer, Piter Ketsis.

"Rugati se određenim temama je jedno",

"Ali kada emisija tako nisko udari da koristi mržnju i podmukle taktike poput prikazivanja Morisijevog lika sa stomakom koji mu viri ispod majice (iako ni u jednom trenutku njegove karijere nije izgledao tako), tera vas da se zapitate ko je zapravo ovde prava škodljiva, rasistička grupa.

"Još gore - prozivati Morisijevog lika kao rasistu, bez ukazivanja na konkretne slučajeve, ne nudi ništa. Služi samo da uvredi umetnika", piše u Fejbuk objavi.

U objavi dalje optužuju Simpsonove za licemerje, napominjući da je beli glumac Henk Azarija nedavno podvrgnut kritikama, te da je pristao da više ne pozajmljuje glas indijskom liku Apu Nahasapemapetilonu.

"Nedavno izvinjenje Henka Azarije celoj Indiji zbog njegove uloge u podržavanju ,strukturnog rasizma' sve govori", piše u poruci.

Pre emitovanja sporne epizode, zvanična Fejsbuk stranica Morisija promovisala je novu epizodu postavivši sliku jednog kadra.

"Hamburger je ubistvo"

Poslednji Morisijev album - I Am Not A Dog On A Chain, objavljen je prošlog marta/Getty Images
Međutim, scenarista epizode je insistirao da lik nije zasnovan samo na Morisiju.

"Držim se toga", rekao je Tim Long magazinu Verajati (Variety).

"Lik je definitivno ,morističan' (podseća na Morisija) sa malim crtama Roberta Smita iz Kjura (The Cure), Ijana Kertisa iz Džoj Divižna (Joy Division) i mnoštvo drugih ljudi", dodao je.

Kvilobi, kako su ga nazvali u epizodi, predstavlja glavnog pevača benda Snafs (The Snuffs), umesto Smits (The Smiths).

U ovoj epizodi se nalazi i muzika grupe Flight Of The Conchords Breta Mekenzija koji je komponovao i muziku za film Mapetovci, kao i parodije na naslove pesama grupe Smits - How Late Is Then, Hamburger Is Homicide i Everyone Is Horrid Except Me (And Possibly You).

Long je rekao da je epizoda inspirisana njegovom ljubavlju prema britanskim indi-rok bendovima iz osamdesetih, podsećajući kako mu je gledanje Smitsa na turneji "The Queen Is Dead" "promenilo život".

"Gledao sam Moza (Morisija) nekoliko puta od tada, poslednji put na Holivud Bovlu 2018. godine", objasnio je Long.

"Izvršni producent Met Selman takođe je bio na tom koncertu, pa smo razgovarali o tome koliko nam je muzika značila kao uvrnutim, otuđenim tinejdžerima, ali i o tome kako, kada si veliki fan nekoga, osećaš da si u doživotnoj vezi sa njim, uz sve uspone i padove.

"Ova epizoda je nastala upravo iz te diskusije", dodao je.

Poslednjih godina, Morisi je bio kritikovan zbog otvorenih i kontroveznih stavova.

Halal meso je nazvao "zlim", optužio je gradonačelnika Londona Sadika Kana da ne može "propisno da priča" i stao je u odbranu glumca Kevina Spejsija povodom navoda o seksualnom zlostavljanju.

Podržao je i krajnje desničarski pokret "Za Britaniju", noseći bedž sa njihovim logotipom tokom TV nastupa u Americi.

Stalno negira da je rasista.

"Panika na ulicama Springfilda" još uvek nije emitovana u Velikoj Britaniji, ali se očekuje premijera narednog meseca. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: