Nuklearna postrojenja, Iran i Izrael: Pretnje osvetom za napad na postrojenje Natanz

Iranski zvaničnici optužuju Izrael za napad na postrojenje za obogaćivanje uranijuma.

Izvor: BBC

Ponedeljak, 12.04.2021.

17:55

Nuklearna postrojenja, Iran i Izrael: Pretnje osvetom za napad na postrojenje Natanz
EPA

Iranski ministar inostranih poslova rekao je da će se njegova zemlja osvetiti za napad na podzemnu nuklearno postrojenje, za koji optužuje Izrael.

Iranski zvaničnici saopštili su da je postrojenje za obogaćivanje uranijuma Natanz u nedelju bilo na meti "nuklearnog terorističkog napada", a prvobitno su nadležni saopštili da je samo prijavljen nestanak struje.

Tamo su upravo aktivirane nove napredne centrifuge za obogaćivanje uranijuma.

Predstavnici izraelske vlade nisu komentarisali ove navode, ali iranski državni radio se poziva na obaveštajne izvore i navodi da je reč o sajber operaciji Mosada.

Izraelski mediji tvrde da je naneta veća šteta nego što je iranska vlada saopštila.

Američki obaveštajni zvaničnici rekli su za list Njujork Tajms da je velika eksplozija potpuno uništila nezavisni unutrašnji sistem napajanja za centrifuge unutar podzemnog postrojenja.

Procenili su da bi moglo proći najmanje devet meseci dok ne ponovo ne počne proces obogaćivanja uranijuma.

Iranska agencija Nur, koja je pod kontrolom Vrhovnog savetu za nacionalnu bezbednost, u međuvremenu je, pozivajući se na obaveštajne izvore, saopštila da je identifikovan "glavni počinilac" i da se "preduzimaju neophodne mere za hapšenje".

Izrael je poslednjih meseca češće počeo da skreće pažnju svetske javnosti na nuklearni program Irana.

To se dešava usred napora da se oživi nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine koji je napustio bivši američki predsednik Donald Tramp.

Njegov naslednik, Džo Bajden rekao je da želi da se vrati sporazumu koji je važio za prekretnicu u odnosima Irana i Zapada.

Iran i još pet svetskih sila koje su deo sporazuma - Kina, Francuska, Nemačka, Rusija i Velika Britanija - treba da pronađu način da se toj zemlji ukinu američke sankcije.

Takođe, Iran bi trebalo bi da se vrati u okvire prethodno dogovorenih granica nuklearnog programa.

Američki i iranski zvaničnici, uz posredstvo Evropljana, posredno u Beču razgovaraju kako bi pokušali da nađu rešenje. Iranska nuklearna kriza: Šta treba da znate
  • Svetske sile ne veruju Iranu: Neke zemlje veruju da Iran želi nuklearnu energiju jer planira da napravi nuklearnu bombu - Iran to negira.
  • Dakle, postignut je dogovor: Iran i još šest zemalja su 2015. postigli važan sporazum. Po tom sporazumu, Iran treba da zaustavi neke delove nuklearnog programa, a zauzvrat će deo sankcija biti ukinut ili ublažen kako ne bi škodile njegovoj privredi.
  • U čemu je problem sada? Iran je ponovo započeo zabranjeni nuklearni program pošto se bivši američki predsednik Donald Tramp povukao iz sporazuma i iznova uveo sankcije. Iako novi lider Džo Bajden želi da se vrati sporazumu, obe strane kažu da druga mora povući prvi potez.
"Cionisti žele da se osvete zbog našeg napretka na putu ukidanja sankcija", izjavio je u ponedeljak iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif, a preneli su državni mediji.

"Oni su javno saopštili da neće ovo dozvoliti. Ali mi ćemo se osvetiti cionistima."

Iran ne priznaje pravo Izraela na postojanje i često ga naziva "cionističkom državom".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Said Katibzadeh kasnije je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Teheranu rekao da Izrael "naravno" stoji iza napada na Natanz.

"Ovaj incident, srećom, nije odneo ljudske živote, niti je naneo štetu životnoj sredini, ali mogao je da bude katastrofalan.

To je zločin protiv čovečnosti i sprovođenje ovakvih akcija u skladu je sa suštinom cionističkog režima", rekao je.

Katibzadeh je rekao da su u incidentu oštećene samo najmanje efikasne "IR1" centrifuge i da će biti zamenjene naprednim.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije govorio u nedelju o incidentu na ceremoniji sa šefovima vojske i obaveštajnih službi.

Ali rekao je: "Moja politika je jasna - nikada neću dozvoliti Iranu da postane nuklearno sposoban da sprovede genocidni cilj uništenja Izraela.

Izrael će nastaviti da se brani od iranske agresije i terorizma". Obogaćeni uranijum se proizvodi centrifugom uranijum-heksafluoridnog gasa kako bi se odvojio najpogodniji izotop za nuklearnu fisiju, nazvan U-235.

Nuklearni sporazum omogućava Iranu da koristi samo IR1 centrifuge za proizvodnju ograničenih količina uranijuma obogaćenih do 3,67 odsto koncentracije, koji se mogu koristiti za proizvodnju goriva za komercijalne nuklearne elektrane.

Uranijum koji je obogaćen na 90 odsto ili više može se koristiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

Iran, koji insistira da ne želi nuklearno oružje, uzvratio je sankcijama koje je obnovila Trampova administracija ukidanjem ključnih obaveza prema sporazumu.

Među njima su rad sa naprednim centrifugama, nastavak obogaćivanja do koncentracije od 20 odsto i stvaranje zaliha tog materijala. Ovo nije prvi put da je Natanz meta sabotaže.

Prošlog jula, nadzemno postrojenje za sklapanje centrifuga teško je oštećeno, a iranski zvaničnici su saopštili da je bila reč o požaru.

Kao odgovor na to, Iran je započeo izgradnju novog postrojenja ispod obližnjih planina.

Obogaćivanje u fabrici prethodno je poremetio kompjuterski virus Staksnet, za koji se veruje da su stvorili SAD i Izrael.

Virus, koji je otkriven 2010. godine, promenio je brzinu vrtenja centrifuga i navodno uništio skoro 1.000 njih.

Iran je takođe optužio Izrael da stoji iza atentata na njegovog vrhunskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakrizadeha, prošlog novembra.

Izrael nije ni potvrdio ni porekao umešanost.

Poslednjih meseci zemlje su se međusobno optuživale da stoje iza eksplozija koje su oštetile izraelske i iranske komercijalne brodove.

Nedavni navodni napadi Izraela i Irana

11. april: Iranska fabrika za obogaćivanje uranijuma Natanz navodno je ozbiljno oštećena u napadu; Iran krivi Izrael

6. april: Iranski kargo brod Savidž, navodno korišćen za špijunažu, uništen je u eksploziji na obali Crvenog mora u Eritreji; Njujork tajms je preneo da je Izrael obavetio SAD da je izvršio napad

25. mart: Izraelski kargo brod Lori pogodio je projektil u Arapskom moru; izraelski bezbednosni zvaničnici saopštili su da sumnjaju na Iran

10. mart: Iranski kargo brod Šare Kord eksplodirao je u Sredozemnom moru; iranski mediji optužili su Izrael

26. februar: Izraelski transportni brod MV Helios Rej eksplodirao je u Omanskom zalivu: Izrael je optužio Iran

27. novembar 2020: Iranski nuklearni naučnik Mohsen Fakrizadeh ubijen je, navodno pomoću satelitskog mitraljeza, u okolini Teherana; Iran optužuje Izrael

2. jul 2020: Jaka eksplozija u Natanzu izazvala je ozbiljno oštećenje; Iran navodi da je reč o sabotaži

Jun - jul 2020: Serija misterioznih požara i eksplozija u industrijskim postrojenjima, elektranama, medicinskim i nuklearnim područjima širom Irana; zapadne obaveštajne službe da je Izrael bio uključen

9. maj 2020: Izrael navodno stajao iza sajber napada u luci Šahid Radžai u Iranu

24. april 2020: Izrael optužuje Iran za sajber napad na stanicu za pumpanje vode Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: