Princ Filip i kraljevska porodica: Sahrana je "idealna prilika“ za okončanje raskola, kaže bivši britanski premijer

Džon Mejdžor smatra da zajednička tuga zbog smrti princa Filipa može da bude idealna prilika da se reše razmirice u kraljevskoj porodici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2021.

09:10

Princ Filip i kraljevska porodica: Sahrana je
Prinèevi Vilijam i Hari/Reuters

Zajednička tuga zbog smrti vojvode od Edinburga "idealna je prilika" da budu prekinuti svi raskoli u Kraljevskoj porodici, rekao je bivši britanski premijer Ser Džon Mejdžor.

Ser Džon, koji je bio neka vrsta zastupnika prinčeva Vilijama i Harija posle smrti njihove majke, princeze Dajane, rekao je da se nada da će to okončati svako "trvenje" između njih dvojice.

Takođe je rekao da kraljici treba ostaviti vremena da odboluje smrt supruga.

Prinčevi Vilijam i Hari biće na sahrani dede u subotu, 17. aprila.

Princ Filip je preminuo u petak, 9. aprila u 99. godini.

Komentari bivšeg britanskog premijera usledili su pošto je kardinal Vinsent Nikols, poglavar katoličke crkve u Engleskoj i Velsu, sugerisao da okupljanje na sahrani princa Filipa pomogne u izlečenju svih napetosti.

Princ Hari, koji ima titulu vojvode od Saseksa, doći će iz SAD na sahranu bez supruge Megan Markl, koja je trudna i po naređenju lekara mora da ostane kod kuće u Kaliforniji.
Princ Hari je rekao da se "nada da vreme leèi sve"/Reuters
Princ Čarls, sin princa Filipa, i članovi kraljevske porodice biće pored kovčega uoči sahrane u dvorcu Vindzor.

Mejdžor, koji je bio postavljen za posebnog staratelja prinčeva posle smrti njihove majke Dajane 1997. godine, rekao je za BBC: "Napetosti, za koje nam je rečeno da postoje, trebalo bi rešiti što je pre moguće".

"Oni dele osećanja. Trenutno dele tugu zbog smrti njihovog dede. Mislim da je [ovo] idealna prilika.

"Zaista se nadam se da je moguće popraviti pukotine koje bi mogle da postoje."

Hari i Megan, koji su se povukli sa kraljevskih dužnosti, dali su intervju američkoj voditeljki Opri Vinfri prošlog meseca.

Vojvoda od Saseksa je za odnose sa starijim bratom rekao: "Trenutno je to kao 'svemir'. Ali vreme, nadam se, sve leči."

Džon Mejdžor je rekao i da je kraljica na "usamljenom položaju na mnogo načina", a princ Filip je bio osoba "koja je mogla da se rastereti".

Period nacionalne žalosti biće završen posle 17. aprila, kada će princ Filip biti sahranjen u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor. Kako princ Hari može da prisustvuje sahrani

Vojvoda od Saseksa se vraća u Veliku Britaniju da bi prisustvovao sahrani vojvode od Edinburga u subotu.

Ovo je prvi put da će princ Hari posetiti Veliku Britaniju od kako je sa suprugom Megan istupio iz kraljevske porodice prošlog marta.

Kako su se prinčevi Vilijam i Hari oprostili?

Princ Vilijam je rekao da je njegov deda bio neverovatan čovek, dok ga je princ Hari opisao kao časnog, posvećenog službi britanskoj kruni i čoveka koji je imao sjajan osećaj za humor.

"On je bio autentičan čovek, oštrog uma, a zahvaljujući šarmu, uvek je bio u centru pažnje - a pritom, nikad niste znali gde bi mogao da sedne", navodi se u saopštenju princa Harija.

"Ipak, kao i mnogi koji su ostali bez najvoljenijih u proteklih godinu dana, ja ću ga pamtiti kao mog dedu, kao majstora za roštilj, i legendarnog šaljivdžiju", istakao je Hari.

Princ Vilijam je u saopštenju naveo:

"Život mog deda obeležila je to što je služio državi i Komonveltu, bio uz njegovu suprugu, kraljicu i uz sopstvenu porodicu".

"Srećan sam ne samo zato što mi je bio pravi primer i uzor, već i zato što je bio tu i kad sam postao odrastao čovek - u dobrom i lošim vremenima".

Vilijam je naveo i da će zauvek biti zahvalan što je njegova supruga upoznala princa Filipa, a on je bio veoma ljubazan i drag prema njoj.

"Nikada neću uzeti zdravo za gotovo posebne uspomene koje će moja deca imati o njihovim pradedi - kako ih je vozio u sopstvenoj kočiji, tog smisla za humor i zaraznog osećaja za avanturu".

Kako princ Hari može da prisustvuje sahrani

Vojvoda od Saseksa se vraća u Veliku Britaniju da bi prisustvovao sahrani vojvode od Edinburga u subotu.

Ovo je prvi put da će princ Hari posetiti Veliku Britaniju od kako je sa suprugom Megan istupio iz kraljevske porodice prošlog marta.

Da li će Megan doći na sahranu?

Ne. Vojvoda od Saseksa će na sahranu dede koji je preminuo u petak doći bez pratnje.

Sahrana će biti održana u kapeli Svetog Đorđa u dvorcu Vindzor.

Iz Bakingemske palate kažu da će Megan, supruga princa Harija ostati u njihovom domu u Kaliforniji.

Vojvotkinja od Saseksa je u drugom stanju i po savetu lekara ne može da putuje.

Da li će Hari morati u karantin po dolasku?

Poput ostalih putnika koji dolaze iz inostranstva, princ Hari će morati da poštuje pravila koje je izdala vlada:
  • Moraće da uradi test na korona virus tri dana pre polaska i da bude negativan na testu
  • Da popuni putnički obrazac u kome su navedeni detalji gde će da odsedne i kod koga
  • Da uradi test drugog i osmog dana tokom desetodnevnog boravka u karantinu


Postoje i određena izuzeća. Neće morati u karantin ili da radi test ukoliko u Veliku Britaniju doputuje iz Irske, ostrva Men i Kanalskih ostrva.

Princ neće provesti u hotelu za karantin deset dana s obzirom da SAD nije na "crvenoj listi" britanske vlade.

Da li će moći da prisustvuje sahrani?

Pravila za održavanje sahrana u Engleskoj kažu da ožalošćeni koji su došli iz inostranstva mogu da napuste samoizolaciju "pod određenim okolnostima".

To podrazumeva prisustvo na sahrani, ukoliko je u pitanju bliski član porodice ili prijatelj.

Oni svakako moraju da nastave da poštuju pravilo fizičke distance.

Princ bi mogao da odluči da ranije završi desetodnevni karantin u okviru vladinog sistema "Testiraj se, pa izađi", koji omogućava ljudima u Engleskoj da plate test na Kovid.

Ukoliko su negativni mogu da napuste izolaciju, a ukoliko su pozitivni moraju da ostanu u njoj narednih 10 dana. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: