Izbori u Nikšiću: Zašto je važna politička borba u rodnom gradu Mila Đukanovića

Drugi grad po veličini u Crnoj Gori bira lokalnu vlast, ali je ulog mnogo veći.

Izvor: BBC

Četvrtak, 11.03.2021.

09:05

Izbori u Nikšiću: Zašto je važna politička borba u rodnom gradu Mila Đukanovića
Borbu simbolizuje i spomenik partizanskom narodnom heroju iz Drugog svetskog rata Ljubi Èupiæu na centralnom nikšiækom trgu. Èupiæ je zapamæen po hrabrom osmehu na streljanju/BBC

Gotovo šezdeset hiljada građana Nikšića biraće u nedelju 14. marta lokalnu vlast, ali su već sad u njih uprte oči čitavog regiona.

Fenomen izbora u drugom po veličini crnogorskom gradu postao je glavna tema ne samo u Crnoj Gori, već ni medijska obraćanja državnog vrha u susednoj Srbiji ne prolaze bez pominjanja glasanja i kandidata u Nikšiću.

Sa pozicije gradske vlasti, na izbore izlazi lista Evropski tim za Nikšić, čiji je stožer Demokratska partija socijalista (DPS) crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.

Izazivači dolaze najpre iz redova lista koje su na poslednjim parlamentarnim izborima uspele da smene DPS - lista Za budućnost Nikšića koju predvodi Demokratski front (DF) Andrije Mandića, Mir je naša nacija čiju osnovu čine Demokrate predsednika parlamenta Alekse Bečića i lista Crno na belo koju predvodi stranka Ura vicepremijera Dritana Abazovića.

Osim njih, na listiću će se naći i novoosnovani Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića, kao i Socijaldemokratska partija (SDP).

Na 138 biračkih mesta, 58 833 birača odrediće 41 poslanika lokalnog parlamenta.

Ovim izborima, politička borba vraća se u Nikšić - na prethodnim izborima 2017. godine jedini učesnici bili su DPS i Socijaldemokrate, dok su sve ostale stranke bojkotovale proces.

Kako je Nikšić postao regionalno pitanje

Lista Za buduænost Nikšiæa u svom logou ima boje ranije crnogorske, kao i aktuelne srpske zastave/BBC
Nikšić je grad u kome, prema poslednjem popisu iz 2011. godine, živi oko 46 hiljada Crnogoraca i oko 18 hiljada Srba, mada srpski kao maternji jezik navodi oko 33 hiljade građana, a crnogorski nešto manje od 32 hiljade.

Iako su mnogi skloni da zbog ovakvog sastava stanovništva Nikšić opišu kao "lakmus" crnogorske politike, ni to se ne čini dovoljnim objašnjenjem za ogromno interesovanje za rezultate redovnih lokalnih izbora.

"Ja sam ovde zbog lokalnih izbora, ali je sve to neuobičajeno i iznenađujuće je da su izbori u centru pažnje čak i susednih država, to nije praksa u Evropi i svetu.

To treba da bude alarm i opomena, ali i smernica zašto Balkan, uprkos sjajnom potencijalu, zaostaje za Zapadnom Evropom", kaže Sanja Damjanović, nositeljka liste Evropski tim za Nikšić.

Dosadašnja nikšićka opozicija razume interesovanje iz Srbije i za Srbiju.

"Postoji kod građana strah od povratka DPS-a koji bi značio povratak loših odnosa sa Srbijom, koja kao ekonomski najjača zemlja u regionu želi dobre odnose sa Crnom Gorom - baš kao što i mi u koaliciji želimo najbolje moguće odnose sa Srbijom.

Srbija ima najviše investicija u regionu i jedino bi ona mogla da Crnoj Gori prosledi investicije koje bi bile veoma važne za ovu malu zemlju", kaže Spasoje Tomić iz liste Za budućnost Nikšića.

Ipak, lista Mir je naša nacija nešto drugačije sagledava predizbornu situaciju u gradu.

"Evidentni su uticaji spolja, ali mislim da nisu usmereni da neko želi da se domogne Nikšića.

Pre bih rekao da su te aspiracije usmerene na državni nivo vlasti i to smatram neprihvatljivim uticajem - treba da razvijamo partnerske dobrosusedske odnose, a ne da se mešamo u unutrašnja politička pitanja", kaže nosilac liste Momo Koprivica.

Na državnom nivou, Vladu nestranačkog premijera Zdravka Krivokapića podržavaju liste koje predvode DF, Demokrate i Ura.

Dugotrajni proces pregovora obeležila su brojna usaglašavanja stranaka oko nestranačkog karaktera vlade u kojoj nema lidera DF, ali jeste prvi čovek Ura Dritan Abazović.

Dogovorom o koaliciji, DPS je posle tri decenije ostao bez uloge u Vladi Crne Gore, mada je Milo Đukanović, lider te stranke i dalje predsednik države.

Sam premijer Krivokapić nije otvoreno podržao nijednu listu na nikšićkim izborima, ali se dve njegove savetnice nalaze na listi Mir je naša nacija, kao predstavnice pokreta Ne damo Nikšić.

Šta su ambicije stranaka

Momo Koprivica uz portret stranaèkog lidera i predsednika crnogorske skupštine Alekse Beèiæa/BBC
Iako su na parlamentarnim izborima ostali bez mesta u vlasti, u stranci Mila Đukanovića uvereni su da to nije početak njihovog kraja.

"Na parlamentarnim izborima, DPS je bila daleko najjača partija i neobično je što nismo formirali koaliciju.

Nema nijednog pokazatelja da mi padamo, već sasvim suprotno - da jačamo, jer evropski put koji promovišemo nema alternativu, i zato verujem u pobedu", kaže potpredsednica stranke Sanja Damjanović.

Gotovo identičan odgovor o ambicijama daće predstavnici lista Za budućnost Nikšića i Mir je naša nacija.

"Za nas su izbori važni zbog potvrde pobede od 30. avgusta, ona mora biti pečatirana - činjenicom da ćemo biti jači od DPS-a, pokazujemo da smo glavni faktor na političkoj sceni Crne Gore.

Za DPS je 14. mart dan D, jer bi njihov loš rezultat garantovao pad i na narednim parlamentarnim izborima, a birače koji nisu ekstremizovani preuzele bi druge političke snage", kaže Spasoje Tomić.

Momo Koprivica kaže da je Nikšić ujedno i prvi test nove parlamentarne većine, ali i ukazuje da se politička borba vodi u uzavreloj atmosferi i daje primer zapaljenog automobila jednog od članova njegove stranke.

"Nikšiću je potrebna što ubedljivija pobeda nad DPS-om, ne samo da bismo tu partiju poslali u istoriju već bismo tamo poslali i sve kriminalne strukture koje su sa njom skopčane - ne mislim da je svaki čovek u DPS-u kriminalac, ali je u toj partiji povećana koncentracija kriminalaca.

Nemamo ciljeve da potkopavamo i podrivamo državnu vlast, već da je jačamo, i želimo da ovi izbori budu faktor stabilnosti i jačanja državne vlasti."

Za dosadašnju nikšićku vlast, ovakve tvrdnje deo su predizborne retorike.

"To je sve populizam i borba sa nevidljivim neprijateljima - svuda ćete naći sukobe, ali ovo su toliko sitne stvari da više predstavljaju dizanje napetosti koje nisu dobre ni za decu tih ljudi, ni za drugu decu.

Napravljena je veoma loša percepcija o nama - ako postoje ljudi koji su se ogrešili o zakon, oni treba da odgovaraju, ali nova vlada u poslednja tri meseca krši više zakona nego što su neke druge partije to radile", kaže Sanja Damjanović.

Šta stranke nude građanima

BBC
DPS na izbore izlazi posle gotovo tri decenije neprekidne vlasti u rodnom gradu svog lidera.

Stranka je izbore gubila 2003. kada kraći period nije upravljala gradom, dok su dugotrajni koalicioni pregovori posle glasanja 2012. u kome DPS nije imao većinu, rezultirali ponavljanjem glasanja 2013. i povratkom Đukanovićeve stranke na vlast.

I u takvim okolnostima, odabrali su slogan u kome govore da žele da menjaju Nikšić.

"Želimo da postignemo dinamičnu ekonomiju, mikro, mala i srednja preduzeća, kroz formiranje dve biznis zone, da osnažimo tradicionalne biznise i modernizujemo ih u efikasnije.

Poljoprivreda je važan sektor i želimo da poljoprivrednici sarađuju, a ne da budu konkurencija", kaže nositeljka liste Sanja Damjanović.

Ona navodi da su među prioritetima i kultura i zelena energija, pametni reciklažni centar, a sve kroz korišćenje fondova Evropske unije.

Demokrate najavljuju projekte za razvoj grada, fabriku za reciklažu otpada, dom za spasilačku službu, oslobađanje lokalne uprave od korupcije, jednakost u pravima svih građana, posebno kad je zapošljavanje u pitanju.

U trci za broj radnih mesta koje će otvoriti ako dođu na vlast, Spasoje Tomić iz koalicije Za budućnost Nikšića poslužiće se igrom sa istorijskim brojevima.

"Nikako nećemo pričati građanima o 1918. godini, već ćemo raditi na tome da otvorimo više od 1918 radnih mesta.

Posle pobede na izborima, otvorićemo pogon jedne fabrike u Grahovu gde će odmah biti zaposleno 40 do 50 ljudi."

Odlukama koje su donete 1918, Crna Gora postala je deo buduće Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - dok jedan deo crnogorskog društva taj datum obeležava kao vreme oslobođenja, drugi ga smatra okupacijom od strane Srbije.

Ko će biti gradonačelnik Nikšića

Pokret biznismena Davidoviæa prvi put izlazi na izbore, pa se tek oèekuje njegovo svrstavanje na politièkoj sceni Crne Gore/BBC
Gotovo je izvesno da će raspodela političkih karata zahtevati formiranje koalicione vlasti u Nikšiću.

Demokrate podsećaju da oni od osnivanja imaju princip da ne sarađuju sa DPS-om.

"Naš glavni politički cilj je smena lokalne vlasti, a prirodni partneri su nam liste sa kojima činimo većinu na republičkom nivou.

Sve će to biti u skladu s izbornim rezultatima - ako smo u Herceg Novom mi imali najviše mandata, gradonačelnik je pripao nama, dok je u Beranama najviše glasova pripalo koaliciji SNP-DF, pa je njima i pripao gradonačelnik", kaže Momo Koprivica.

U koaliciji Za budućnost Nikšića izričiti su da će budući gradonačelnik biti njihov nosilac liste, mladi političar Marko Kovačević.

Izričitosti nema u stranci Mila Đukanovića - nositeljka liste u njihovom slučaju nije i sigurna kandidatkinja za gradonačelnicu, već ona sama ponavlja izbornu parolu koja govori o timskom radu čak i kad je jasno suočena sa činjenicom da gradonačelnik mora biti jedan čovek, a ne tim.

"Tim ima kapitena, ali na našim bilbordima nikad nije jedna osoba - u ovom trenutku, mi ne razmišljamo ko će biti gradonačelnik, već razmišljamo o građanima.

Ja sam pokazala liderske sposobnosti u ministarskom mandatu, ali ko god bude, mi ćemo biti uz njega", kaže Sanja Damjanović.

Ona tvrdi da je stranka otvorena za sve one koji neće ugroziti temelje crnogorske države i evropski put, ali i koji će raditi na razvoju ekonomije, životnog standarda građana.

Potpredsednica DPS-a, rođena Nikšićanka, u svoj grad vratila se posle školovanja u Beogradu i međunarodne karijere u istraživačkom centru CERN da bi postala ministarka nauke u poslednjoj vladi Duška Markovića.

"Dvaput sam se vratila u Crnu Goru - kolebala sam se kad sam dobila ponudu da budem ministarka nauke jer je tada zemlja imala kurs razvoja, a sada se nisam kolebala jer država ide stranputicom", kaže ona.

Ono što je za DPS stranputica, za stranke nove crnogorske vlasti je nešto što tek treba da se nastavi - a sledeća etapa je u Nikšiću.

"Ovi izbori su važni da bi se potvrdila istorijska pobeda od 30. avgusta, a mi smo neko ko želi da se zaokruži proces oslobađanja i institucija, i građana", zaključuje Momo Koprivica. Pogledajte video o Adi Bojani Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: