Jutka, Marija Lukić, seksualno uznemiravanje: Bivši predsednik opštine Brus se javio na izdržavanje zatvorske kazne

Posle više žalbi koje je sud odbio, bivši predsednik opštine Brus služiće tri meseca zatvora u Ćupriji

Izvor: BBC

Ponedeljak, 25.01.2021.

11:44

Jutka, Marija Lukić, seksualno uznemiravanje: Bivši predsednik opštine Brus se javio na izdržavanje zatvorske kazne
Milutin Jelièiæ Jutka/Fonet

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, osuđen na tri meseca zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji nad sekretaricom Marijom Lukić, javio se na izdržavanje kazne, potvrđeno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

"Jedino što mogu da vam kažem da se Jeličić javio na izdržavanje kazne u Kazneno-popravnoj ustanovi u Ćupriji", rekla je Slavica Radovanović iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija za BBC na srpskom.

Nekoliko žena, među kojima Marija Lukić, tužile su Jeličića za seksualno uznemiravanje na poslu.

Sud u Kruševcu je vodio postupak samo u slučaju Marije Lukić.

"Drago mi je da konačno, bar to, neće prolongirati i da se što pre završi sa tom sagom. Neka odsluži svoju kaznu, koja je i onako mala", rekla je Lukić za televiziju Nova.

Jeličić je 21. januara ove godine trebalo da počne sa izvršenjem kazne, ali su njegovi advokati uložili nekoliko žalbi koje su sudovi odbili.

Šta se dogodilo Mariji Lukić?

Tokom dve godine rada, 15.000 poruka sa telefona predsednika opštine Brus stiglo je njegovoj bivšoj sekretarici Mariji Lukić.

Ona je do detalja opisala kako ju je sve Jeličić seksualno uznemiravao i šta je tražio od nje.

Marija Lukić je posvedočila da joj je Jeličić slao SMS poruke ove sadržine: "Kad ćemo da se volkamo", "Želkam te", "Cmok".

Dokaze za navode o seksualnom uznemiravanju, pretnjama i mobingu koje je trpela od bivšeg nadređenog Milutina Jeličića, Marija Lukić je uz tužbu priložila sudu, a jedan deo prethodno je objavila na svom Fejsbuk profilu u martu 2018. godine.

Prema njenim rečima, Jeličić ju je poljubio u usta protiv njene volje, dodirivao, stavljao ruku na grudi, zahtevao seksualni odnos kao uslov za napredovanje na poslu i vršio druge radnje seksualnog uznemiravanja.

Posle podizanja tužbe za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje, Lukić je ostala bez posla, a lokal njenog supruga je zatvoren.

Marija je zbog objavljivanja SMS poruka i podizanja tužbe dobila niz pretnji na društvenim mrežama, ali je dobijala i podršku.

Na društvenoj mreži Tviter pokrenuta je kampanja podrške uz hešteg #PravdaZaMarijuLukić.

"Osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo je još šest žena iz Brusa, ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane.

"Posle iznošenja optužbi, na Mariju i žene iz Brusa počinje hajka pristalica i osoba bliskih Jeličiću koja se ogleda u pretnjama, uvredama, nipodaštavanju tužilja", saopštila je ranije mreža Žene protiv nasilja.

Sudski proces

Milutin Jelièiæ Jutka dolazi na suðenje/Fonet
Suđenje Jeličiću po tužbi Marije Lukić počelo je 5. februara 2019. godine pred Osnovnim sudom u Brusu.

Međutim, na zahtev advokata Marije Lukić, sudski proces je premešten u Kruševac.

Sudsko veće je u novembru 2020. godine presudilo da Jeličić bude osuđen na zatvorsku kaznu od tri meseca, iako je tužilaštvo tražilo sedam.

Jeličić je pred sudom negirao krivicu, a izjavio je i da je nestanak službenog mobilnog telefona prijavio 2018. godine.

Dodao je telefone mogli da koriste razni - i sekretarice, šef kabineta, odbornici, ali i građani koji nemaju telefon.

"Telefoni su se nalazili u kabinetu, stranci ili obližnjem kafiću gde su se punili. Nekada sam ih i ja nosio sa sobom. Marijin broj nisam ni imao sačuvan u telefonu", rekao je Jeličić.

Ovaj iskaz je bio u suprotnosti sa njegovom prethodnom izjavom iz marta prošle godine kada je rekao da je "Marija sama sebi slala SMS poruke".

Prema njegovim tvrdnjama, Lukić ga je "ucenjivala" da pređe u redove stranke nekadašnjeg ministra inostranih poslova Vuka Jeremića i za to je, tvrdi on, tražila 10.000 evra.

Marija Lukić je negirala tvrdnje Jeličića o ucenama.

Snežana Bojić i Daniela Vukailović, dve od još šest žena koje su takođe optužile Jeličića za seksualno uznemiravanje, svedočile su pred sudom u korist Marije Lukić.

"Sve sam svima oprostila, ali ne bi oprostila društvu ako se ne osudi ovakvo ponašanje", rekla je Marija Lukić prilikom iznošenja završnih reči pred sudom prošlog leta.

"Nije ovo bilo samo suđenje za mene, već traženje pravde za sve ćerke, sestre, majke", poručila je ona.

Kada je sud izrekao kaznu Jeličiću, Marija Lukić se zaplakala.

"Zbunjena sam. Ja bih ga osudila na 30 godina, ali i ovo je super. Još nisam svesna svega, ovo čekam dve godine.

"Suze su mi krenule u sudnici dok je sudija čitao presudu", rekla je ona posle suđenja.

Jeličić, je 20 godina vladao opštinom Brus. Bio je jedno vreme i istaknuti predstavnik vladajuće Srpske napredne stranke, ali je posle afere podneo ostavku na mesto predsednika lokalne skupštine.

Sada je opozicioni odbornik u Skupštini opštine Brus sa liste Grupa građana "Za moderan Brus". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: