Inovacije i budućnost hrane: Singapur odobrio prodaju "piletine" iz laboratorije

Singapur je prva zemlja na svetu u kojoj će se prodavati revolucionarni pileći kroketi.

Izvor: BBC

Sreda, 02.12.2020.

15:44

Inovacije i budućnost hrane: Singapur odobrio prodaju
Pileæi kroketi marke Eat Just/Eat Just

Singapur je izdao prvo odobrenje za prodaju takozvanog čistog mesa, koje nije proizvod klanja životinja.

Zahvaljujući ovoj odluci, američki startap Eat Just će moći da prodaje meso proizvedeno u laboratoriji.

Za sada će se prodavati kroketi, ali se još uvek ne zna kada će se pojaviti na tržištu.

Potražnja za nečim što bi zamenilo obično meso skače zbog potrošača koji su zabrinuti za zdravlje, dobrobit životinja i životnu sredinu.

Alternative tradicionalnom mesu bi u narednih deset godina mogle da prerastu u biznis vredan 140 milijardi američkih dolara i preuzmu 10 odsto svetskog tržišta mesa, predviđa britanska investiciona banka Barkliz (Barclays).

Vegetarijanske zamene za meso sve češće se mogu naći na policama supermarketa i u jelovnicima restorana.

Međutim, proizvod kompanije Eat Just je drugačiji po tome što nije na biljnoj bazi, nego se laboratorijski uzgaja od životinjskih ćelija.

Prekretnica

Iz kompanije kažu da je ovo "prekretnica u globalnoj proizvodnji hrane" i nadaju se da će i druge zemlje slediti primer Singapura.

Tokom poslednjih deset godina, brojne startap kompanije su pokušale da na tržište plasiraju meso iz laboratorije, u nadi da će pridobiti ljude da se opredele za etičniji proizvod.

Dva najveća startapa su izraelski Future Meat Technologies i američki Memphis Meats Bila Gejtsa.

Oba pokušajavaju da na tržište plasiraju povoljne i ukusne proizvode od mesa proizvedenog u laboratoriji.

Singapurski startap Shiok Meats radi na laboratorijskoj varijanti mesa krabe.

Dok mnogi ističu da je ovakav način proizvodnje manje štetan po životnu sredinu nego tradicionalni uzgoj, pojedini naučnici kažu da bi ovakva proizvodnja mogla da se ispostavi još gorom po klimatske promene.

Izazovi tek predstoje

Mariko Oi, BBC Singapur

Direktor kompanije Eat Just opisao je ovaj potez kao "jednu od najznačajnijih prekretnica u industriji hrane", ali izazovi tek predstoje.

Pre svega, proizvodnja laboratorijskog mesa je skuplja nego proizvodnja poljoprivrednih proizvoda.

Podsećam, kompanija je inicijalno najavila da će prodavati pileće krokete po ceni od 50 američkih dolara za komad.

Cena je od tada spuštena, ali će laboratorijski kroketi i dalje koštati koliko i prvoklasna piletina.

Još jedan izazov za kompaniju biće da odgovori na različite reakcije potrošača.

Ipak, izvesno je da će ovaj proizvod privući konkurentske firme da otvore filijale u Singapuru, što može da podstakne i druge zemlje da odobre korišćenje ovakvog mesa.

Vrla, nova hrana

Iz Singapurske agencije za hranu kažu da je ekspertski tim analizirao podatke kompanije Eat Just koji se odnose na proizvodni proces i testiranje bezbednosti hrane.

"Zaključili smo da je bezbedna za upotrebu u navedenom obliku i odobrili da se prodaje kao sastojak pilećih kroketa marke Eat Just", saopšteno je iz Agencije.

Oni dodaju da je usvojen i zakonski okvir za "novu hranu", kako bi se osiguralo da laboratorijsko meso i drugi proizvodi sa proteinima ispune bezbednosne standarde pre nego što se nađu u singapurskim prodavnicama.

"Uvereni smo da je ovo prvo od mnogih odobrenja koja će u budućnosti biti izdata kako u Singapuru, tako i u drugim zemljama širom sveta", kaže Džoš Tetrik, osnivač kompanije Eat Just, navodi se u saopštenju.

Za proizvodnju laboratorijskog mesa nisu korišćeni antibiotici, a piletina sadrži manji postotak mikrobioloških kultura nego obična piletina, objašnjavaju iz kompanije.

"Prvo odobrenje za komercijalnu upotrebu ovog visokokvalitetnog mesa, napravljenog direktno od životinjskih ćelija, omogućiće da se meso nađe na tržištu", zaključuju iz Eat Just. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: