Zabava, film i Holivud: Da li je došao kraj eri holivudskih blokbastera?

Iako celuloidni heroji ne mogu da spasu svet od korone, možda bi i dalje mogli da spasu iskustvo gledanja filma na velikom platnu.

Izvor: B92

Petak, 27.11.2020.

19:52

Zabava, film i Holivud: Da li je došao kraj eri holivudskih blokbastera?
Odlaganje premijera visokobudžetnih filmova kao što su "Nema vremena za umiranje" ugrozilo je opstanak bioskopa/Universal

Većina planiranih ovogodišnjih blokbastera - filmova sa budžetom većim od 100 miliona dolara - ostalo je na čekanju.

Premijera novog Džejmsa Bonda, "Nema vremena za umiranje", odložena je dvaput: Diznijev igrani "Mulan" pušten je na striming platformi studija; a "Top Gan: Maverik" i dalje se vozika na motoru ne znajući kuda ide.

Čak i Marvelovi filmovi kao što su "Crna udovica" - pouzdani hitovi letnje bioskopske sezone - odloženi su na neodređeno, dok studiji čekaju povratak u normalnost.

Ali iako celuloidni heroji trenutno ne mogu da spasu svet, možda bi i dalje mogli da spasu iskustvo gledanja filma na velikom platnu, kaže glavna filmska kritičarka Skrin internešenela Fin Haligan.

"To je kao takmičenje u zurenju", kaže ona govoreći o pat poziciji između filmskih studija i bioskopa. "Neko mora da trepne."

Mali nagoveštaj treptaja došao je nedavno sa vešću da će "Čudesna žena 1984" biti istovremeno puštena u američkim bioskopima i onlajn, na Božić 2020. godine.

Kovid-19 je 2020. godine porazio blokbaster vredan milijarde dolara ubedljivije od bilo kog filmskog negativca.

Film koji šalje Gal Gadot, u ulozi povratničke superjunakinje, u univerzum osamdesetih, koštao je oko 200 miliona dolara.

Prvobitno planiran da bude pušten u bioskope u junu, njegova premijera već je do sada dvaput odložena.

"Studiji nisu želeli da žrtvuju bilo koji film potencijalno vredan milijardu dolara tokom pandemije", objašnjava Haligan. "Oni su im suviše vredna roba."

Ali što duže bioskopi ostanu zatvoreni, te odluke će postajati sve teže. Legendarna britanska glumica za BBC na srpskom o snimanju sa Stevanom Filipovićem: Prema Holivud reporteru, "Nema vremena za umiranje" košta studio MGM milion dolara u kamatama svakog meseca.

Taj novac, koji je prvobitno pozajmljen da bi se snimio film, ne može da se vrati sve dok se 007 ne nađe na velikom platnu.

"Prelomna tačka"

"Tenet" je prevazišao oèekivanja nekih insajdera u filmskoj industriji, imajuæi u vidu trenutak u kom je pušten - ali nije mogao da dobaci do vrhunca blagajni iz 2019. godine/Warner Bros
Prošle godine je devet filmova zaradilo više od milijardu dolara na globalnim blagajnama - uključujući "Kralj lavova", "Džoker", "Osvetnici: Kraj igre" i "Kapetan Marvel".

Premotajmo na leto 2020. godine i "Tenet" Kristofera Nolana - film sa budžetom od 205 miliona dolara - bio je jedini sa mega-budžetom pušten u bioskope, zaradivši oko 350 miliona dolara.

"Zarada 'Teneta' ih je sve preplašila, mada ne mislim da je on prošao loše u ovim okolnostima", kaže Haligan.

"Studiji se i dalje nadaju da mogu da postignu te brojke, ali prelomna tačka nije buduće postojanje blokbastera, već je pravi naglasak na opstanku samih bioskopa."

"Hoće li se publika osećati dovoljno bezbedno da se vrati i pogleda novi Marvelov film u bioskopima ili će ga sačekati na Dizniju+? I koliko dugo uopšte bioskopi mogu da opstanu u ovoj situaciji?"

Međutim, Azija možda već ukazuje na pravac kojim bi moglo da se oporavi gledanje filmova.

"Čudesna žena 1984" imaće bioskopsku premijeru u Kini nedelju dana pre nego što se film pojavi u SAD.

Sve do sada, Holivud je odbijao da prikazuje najveće filmove prvo publici u Aziji, Australiji i na Novom Zelandu - gde su mnogi bioskopi ponovo otvoreni - delom iz straha od piraterije.

Važno je i to što Kina stoji iza do sada najvećih blokbastera 2020. godine - epskog ratnog filma Hua Guana "Osamsto", o grupi kineskih vojnika pod opsadom japanske vojske.

Zaradio je na blagajnama 468 miliona dolara.

"2020. je godina kada je Kina, a ne SAD, postala najveće filmsko tržište na svetu", kaže azijski filmski kritičar Stivi Vong. "Premašila je 1,9 milijardi dolara ove godine."

"A bez holivudskih filmova, domaći filmovi su imali veće šanse u bioskopima", dodaje Vong, navodeći uspehe kineske drame "Moj narod, moja domovina" i japanske anime "Ubica demona: Kimecu No Jaiba".

"'Osamsto' je zaradio skoro pola milijarde dolara, mada to ne može da se uporedi sa bioskopskim zaradama iz 2019. godine", kaže Vong.

"Ali stiže još domaćih blokbastera, kao što je 'Shock Waves 2' Endija Laua ili 'Caught in Time' Danijela Vua, koji bi ponovo trebalo da privuku publiku."

Filmski promet između SAD i Azije tradicionalno je jednosmeran, i to u korist Holivuda.

A opet, film sa Džekijem Čenom "Vanguard", najnovija kolaboracija veterana akcionih filmova sa režiserom Stenlijem Tongom, doživeo je jedno od najvećih severnoameričkih otvaranja bilo kog azijskog filma.

Ovaj raskošni akcioni film, sniman u pet različitih zemalja uključujući Veliku Britaniju, Indiju i Kinu, pušten je u 1.500 bioskopa zamenivši odloženog Bonda "Nema vremena za umiranje" .

"Film smo kupili tek pre osam nedelja", objašnjava Nolan Galager, generalni direktor Gravitas venčers. "Delali smo brzo."

Galager smatra da je tamo gde su bioskopi otvoreni publika željna akcije na velikom platnu.

"Postoji poslovni potencijal za blokbastere. A opet je to samo delić onoga što je bilo pre pandemije, ali i dalje postoji obrt na blagajnama", kaže on.

"Ljudi traže razonodu tokom praznika za Dan zahvalnosti, naročito ako želite nešto sa akcionim šmekom skakanja svud po planeti."

Prizor prepunih bioskopa u Aziji takođe je ulio nadu Holivudu, prema Marku Hilu, predsedniku Solstis studija, iz Los Anđelesa.

Ova nezavisna filmska kompanija upravo je kupila prava za akcioni triler sa Džeraldom Batlerom "Avion", koji počinje sa snimanjem 2021, a planira se da bude pušten u bioskope 2022. godine.

"Kina, Japan i Koreja su nam ove godine pokazali da se osnovne navike odlaska u bioskop nisu promenile", tvrdi Gil.

"Film 'Ubica demona', koji je bio veliki hit u Japanu, nije nužno najsofisticiraniji film svih vremena, ali očigledno je postojala velika želja publike da ide u bioskop."

"Mislim da to pokazuje da bi jedan dobar blokbaster mogao da posluži kao prekretnica, ukoliko se nameste pravi uslovi."

Solstis je bila prva kompanija koja je pustila neki novi film u SAD i Velikoj Britaniji posle prvog talasa pandemije.

"Smatramo da smo ušli u filmski biznis da bismo prikazivali filmove u bioskopima", objašnjava on. "Neko je morao da bude prvi."

Film u pitanju je psihološki triler "Unhinged" sa Raselom Krouom u glavnoj ulozi.

"Prihod na blagajnama svakako je bio manji nego u normalna vremena, ali bio je sasvim solidan. A reakcija Holivuda bila je čuđenje da nam je to pošlo za rukom - i pomoglo nam je da nastavimo dalje sa mnogo više filmova."

Plan za prikazivanje "Čudesne žene 1984" - prema kom će Azija, Evropa i Afrika film gledati pre njegove božićne premijere u SAD - mogao bi da sugeriše da je Holivud postao svestan sve veće samodovoljnosti Azije na tržištu blokbastera.

"To je još jedan izazov za način na koji je Holivud navikao da radi stvari", kaže Stiven Gejdos, izvršni urednik za sadržaj u časopisu Varajeti.

"Azija ima samostalnu filmsku industriju koja pravi vlastite filmove za vlastitu publiku."

"Holivud se do sada oslanjao na ostatak sveta za oko 65 odsto prihoda od filmova.

"Ako Azija ima samodovoljnu filmsku industriju, oni onda govore da im ne trebaju holivudski filmovi - to je težak udarac za opšteprihvaćen postulat."
Diznijeva igrana verzija "Mulan" pravljena je da se dopadne kineskim posetiocima bioskopa, ali je doživela mlak prijem kad je puštena u bioskope u septembru/Reuters
S druge strane, Gejdos smatra da je mega-budžetski blokbaster jedan od retkih žanrova koji uopšte ima zagarantovanu budućnost u Holivudu, sa budžetima koji verovatno neće biti skresani.

"Blokbaster ne ide nikuda", kaže on. "Holivud ne pravi skoro ništa drugo sem njih - oni čine 95 odsto prihoda na blagajnama. Filmski studiji koji ih prave uložili su budućnost u njihov stalni uspeh."

"Ti veliki, skupi filmovi zapravo su sigurnija investicija od jeftinijih filmova, jer unapred prodajete spektakularnu produkciju i zvezde u glavnim ulogama - to ima zagarantovanu atraktivnost."

"Ali čitav svet nezavisnih i dramskih filmova - praktično rizični filmovi koji ne garantuju povraćaj novca - ionako su već počeli da prelaze na striming servise", dodaje on.

Ne deluje mnogo verovatno da će striming servisi da se zaustave na tome, naročito ako se uzme u obzir vest da su tvorci "Nema vremena za umiranje" bili u skorašnjim, neuspešnim, pregovorima da film o Bondu prikažu na nekoj kućnoj platformi za zabavu.
Di Kaprio, koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca i Baftu 2016. godine, smatra se èistim zlatom na blagajnama/EPA
Netfliks je upravo saopštio da se snima "Ne gledaj gore", komedija o svemirskom asteroidu sa Dženifer Lopez i Leondardom Di Kaprijem , i da će premijeru doživeti na njihovoj aplikaciji.

"Pre Kovida u Holivudu je jedna soba bila u plamenu", komentariše Gejdos. "Pandemija je samo dolila benzin na ostatak kuće."

"Nikad nisam očekivao da ću se probuditi i pročitati da će Leo Di Kaprio - jedno od holivudskih imena koje može da lansira film u bioskopima - doživeti premijeru na Netfliksu."

Ukoliko "Čudesna žena 1984" bude dobro prošla, i sa vestima o uspešnim vakcinama na horizontu, 2021. bi još uvek mogla da spase tradicionalni blokbaster na velikom platnu.

Ali Fin Haligan upozorava da studiji moraju da delaju odlučno, imajući u vidu neposredne finansijske probleme mnogih bioskopa.

"Filmske kompanije ne smeju da zaborave da će im, ako žele da ostvare te zarade koje se mere milijardama dolara, trebati mnogo bioskopskih ekrana na kojima mogu da prikazuju svoje filmove." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: