Politika, tuča i Tajvan: Opozicioni poslanici gađali premijera svinjskim crevima ljuti zbog olakšica uvoza mesa iz SAD

Opozicioni zakonodavci bacali su iznutrice ogročeni usled spora oko olakšica za uvoz mesa uz Amerike.

Izvor: BBC

Petak, 27.11.2020.

15:35

Politika, tuča i Tajvan: Opozicioni poslanici gađali premijera svinjskim crevima ljuti zbog olakšica uvoza mesa iz SAD
Svaðe u parlamentu nisu neuobièajena pojava na Tajvanu/Reuters

Opozicioni poslanici u parlamentu Tajvana bacali su svinjska creva tokom žučne rasprave oko ublažavanja uvoza svinjskog mesa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Oni se protive nedavnoj vladinoj odluci da dozvoli uvoz američke svinjetine koja sadrži raktopamin - aditiv zabranjen za svinje na Tajvanu i u Evropskoj uniji.

Opozicioni poslanici tvrde da raktopamin predstavlja pretnju po zdravlje, ali vladajuća stranka negira optužbe i pozvala je na mirnu i racionalnu raspravu.

U tajvanskoj skuštini tuče nisu retkost.

Poslanici glavne tajvanske opozicione stranke Kuomintang (KMT) bacili su u petak kante svinjskih creva prema premijeru Su Ceng-Čangu kako bi ga sprečili da odgovara na pitanja u parlamentu.

Bilo je i razmene udaraca između pojedinih poslanika.

Tuča je bila kratka, ali žustra, a sukobili su se poslanici KMT-a i Čen Po-Vei, male tajvanske partije, izvestila je novinska agencija Rojters.

Predstavnici vladajuće Demokratske napredne stranke (DPP) osudili su protest opozicije, nazivajući ga "odvratnim" i ujedno "rasipanjem hrane koja je usmrdela" parlament dok su tražili povratak mirnoj raspravi.
Vladajuæa stranka je rekla da ovakav protest predstavlja bacanje hrane/Reuters
Vašington je pozdravio avgustovsku odluku tajvanskog predsednika Cai Ing-vena da od 1. januara olakša uvoz svinjskog mesa iz SAD.

Ali ovaj potez razbesneo je opoziciju, koja je posle niza nedavnih skandala izrazila zabrinutost zbog bezbednosti hrane.

Proteklog vikenda u tradicionalnim godišnjim demonstracijama "Jesenja borba", demonstranti su nosili džinovsku svinju na naduvavanje u znak protesta zbog vladinih olakšica prema SAD.

Aditiv raktopamin trenutno je zabranjen za svinjsku upotrebu na Tajvanu, kao i u Kini i Evropskoj uniji, zbog zabrinutosti za bezbednost životinja i ljudi. Kad gude postanu ljubimci - život svinja kao ljubimaca i terapeutskih životinja Tajvan je na lošem glasu u svetu zbog čestih tuča u parlamentu.

U zakonodavnom domu Iuan - ili parlamentu - izbijaju tuče, poslanici čupaju jedni druge za kose ili gađaju flašama.

Jedna od žešćih tuča izbila je jula 2017. godine kada su poslanici posezali za stolicama u međusobnom obračunu, a sve zbog prepirke oko troškova planiranih za infrastrukturne radove. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: