Predsednički izbori u Americi 2020. i muzika: Rano glasanje, Bajdenove reklame i Bisti Bojs

Zašto je ovo bila tako tiha nedelja za Džoa Bajdena i šta The Beastie Boys mogu da nam kažu o ovim izborima?

Izvor: BBC

Utorak, 20.10.2020.

17:47

Predsednički izbori u Americi 2020. i muzika: Rano glasanje, Bajdenove reklame i Bisti Bojs

Ostalo je nešto malo više od dve nedelje do predsedničkih izbora u Americi. Džozef Bajden, protivkandidat Donalda Trampa, možda je imao mirnu nedelju, ali joj je prethodila uzbudljiva pošto je njegov štab osmislio reklame tempirane za ljubitelje američkog fudbala koje bi mogle da ciljaju ključnu demografsku grupu - onu koja dobro poznaje muziku devedesetih.

Fizički odsutan, ali je ipak tu

Reuters
Predstojeća predsednička debata mogla bi da objasni ovu tihu nedelju za Džoa Bajdena, objavio je BBC reporter Entoni Zurčer.

Kampanja predsednika Trampa dostigla je mahniti ritam pošto je izašao iz bolnice prošle nedelje posle lečenja od korona virusa. Džo Bajden, za razliku od njega, nije imao nikakva zakazana javna pojavljivanja.

Ali svako ko je gledao televiziju u SAD ovog vikenda, naročito tradicionalne američke fudbalske utakmice nedeljom popodne, verovatno je video reklamu Džoa Bajdena.

A to bi mogao da bude jedini način na koji će Amerikanci uopšte moći da vide Bajdena pre predsedničke debate u četvrtak.

Njegova kampanja je zauzela čitav etar, što je posledica rekordno prikupljene sume od 383 miliona dolara za septembar, visoko nadmašivši Donalda Trampa.

Tu se krije i suština u njihovim različitim strategijama pripreme za poslednju od tri TV debate. Bajdenov tabor želi da njihov kandidat bude odmoran i usredsređen, uprkos tome što ga konzervativci optužuju da se krije od javnosti.

Kakav će biti njegov nastup imaće gotovo sigurno mnogo veću težinu od bilo čega drugog što će se desiti ove nedelje, a njegove pažljivo plasirane reklame postaraće se da ga ljudi za to vreme ne smetnu sa uma.

Politička plejlista: Beastie Boys protiv Village People

The Village People/PA Media
Svestan koliko je muzika u politici važna, Bajdenova kampanja postarala se da istakne da hip hop grupa iz devedesetih Beastie Boys nije izdavala dozvole za korišćenje sopstvene muzike.

Tako je barem bilo dok se nije pojavio kandidat Demokratske stranke i zamolio ih. Evo nekih pesama koje su do sada završile u vestima tokom ove kampanje:

"Sabotage", The Beastie Boys: U reklami o uticaju virusa na muziku koja se izvodi uživo, ova himna iz sredine 90-tih sa eksplozivnim ritmom i distorziranim gitarama - pojavljuje se uz druge hitove devedesetih bendova kao što su The Breeders i Pixies.

Ovo je dovelo do toga da se neki zapitaju da li se možda namerno cilja određena demografska grupa sredovečnih glasača.

YMCA, The Village People: Jedno je sigurno - Tramp voli da đuska uz Vilidž Pipl, poznatih po zaraznim disko hitovima koji se redovno puštaju na Trampovim mitinzima.
Reuters
Video snimci njegovih plesnih pokreta dok vuče noge po podu na zvuke pesme YMCA postali su viralni, ali su se mnogi isto tako zapitali kako konzervativni pokret može da podrži nešto što se naširoko smatra gej himnom.

Viktor Vilis, glavni vokal grupe Vilidž Pipl, nedavno je razjasnio da je nije pisao kao gej pesmu i, za razliku od drugih muzičara, nema nikakav problem sa tim da Tramp koristi neku od njegovih numera.

Rano glasanje po kiši na Floridi

Rano glasanje započelo je u ključnoj državi Floridi, koju je Tramp tesno dobio 2016. godine. Uprkos kiši u ranim jutarnjim časovima, redovi su bili dugački.

Evidencija o ranoj izlaznosti pokazuje da je rekord već oboren u Džordžiji i Teksasu - što je posledica mešavine mera protiv virusa i čistog entuzijazma - ali još je teško znati ko će imati najviše koristi od toga.

Država Viksonsin takođe izlazi na birališta ranije. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: