Pablo Eskobar: Bogatstvo pronađeno u zidu kuće u kojoj je narko-bos živeo

Plastičnu kesu u joj se nalazilo 18 miliona dolara pronašao je rođak narko-bosa.

Izvor: BBC

Petak, 25.09.2020.

17:27

Pablo Eskobar: Bogatstvo pronađeno u zidu kuće u kojoj je narko-bos živeo
Novac je pronaðen u stanu gde živi roðak Pabla Eskobara/Getty Images

Rođak ozloglašenog narko-bosa Pabla Eksobara rekao je da je pronašao plastičnu kesu sa 18 miliona dolara u zidu jedne od kuća svoga ujaka.

Nikolas Eskobar je rekao kolumbijskim medijima da je pre toga imao viziju o tome gde se novac nalazi u stanu u kome je živeo u Medeljinu.

Njegov ujak, Pablo Eskobar poginuo je u policijskoj pucnjavi 1993. godine.

Na vrhuncu svoje karijere Eskobar je bio sedmi najbogatiji čovek na planeti.

Glasine o skrivenom bogatstvu Pabla Eskobara kruže po Medeljinu od njegove smrti, pošto je proveo deceniju ratujući protiv kolumbijske države kako bi sprečio da ga izruče Sjedinjenim Američkim Državama.

Nikolas Eskobar rekao je kolumbijskoj televiziji Red+Noticijas da je pronašao pisaću mašinu, satelitske telefone, zlatnu olovku, kameru i film koji treba da se razvije.

"Svaki put kada sam seo u trpezariju i gledao na parking, video sam muškarca koji ulazi i nestaje",

"Smrad unutra je bio nesnosan. Smrdelo je 100 puta gore nego kada neko umre", rekao je.
Pablo Eskobar je navodno skrivao novac na nekoliko mesta na imanjeu u Medeljinu/Getty Images
"Neke novčanice su stare i nisu više u upotrebi", dodaje Nikolas, koji živi u stanu poslednjih pet godina.

U intervjuu je rekao da je u više navrata bio sa ujakom i da su ga jednom i kidnapovale nepoznate osobe koje su tražile Eskobarovo bogatstvo: "Mučili su me sedam sati. Dvojicu mojih radnika su napali motornom testerom".

Ko je bio Pablo Eskobar?

Eskobar je rođen u Rionegru u Kolumbiji 1949. godine, a narko-kartel u Medeljinu je osnovao sedamdesetih.

Na vrhuncu karijere, njegova banda je obezbeđivala 80 odsto uvoza kokaina u SAD.

Stečeno bogatstvo katapultiralo ga je na prva mesta Forbsove liste. Bio je jedan od najbogatijih ljudi na svetu sedam godina.

Pošto su SAD zatražile njegovo izručenje, a se Eskobar tome opirao, njegova banda je ubijala političare, policajce i novinare.

Uhapšen je 1991. godine. Boravio je u zatvoru koji je sam projektovao i nazvao Katedrala, iz kojeg je nadgledao kako kartel radi.

Eskobar je odgovoran za smrt 4.000 osoba.

Ipak, njegovi koreni, rodio se u porodici koja nie bila imućna, učinili su ga popularnim među nekim Kolumbijcima, jer je davao veliki novac za siromašne četvrti Medeljina. Možda će vas zanimati i istraživanje BBC o tome kako se društvene mreže koriste za prodaju droge Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: