Rut Bejder Ginsberg: Sudija Vrhovnog suda SAD preminula u 87. godini

Velika borkinja za prava žena preminula u 87. godini nakon duge bolesti

Izvor: B92

Subota, 19.09.2020.

10:40

Rut Bejder Ginsberg: Sudija Vrhovnog suda SAD preminula u 87. godini
Rut Bejder Ginsberg, velika borkinja za ženska prava, bila je najstarija sudja Vrhovnog suda SAD/Reuters

Rut Bejder Ginsberg, Sudija Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država velika borkinja za prava žena, preminula je od raka u 87. godini, saopšteno je iz suda.

Ginsberg je preminula od raka pankreasa u petak u svom domu u Vašingtonu, okružena članovima porodice, navodi se u saopštenju.

Ova istaknuta feministkinja bila je jedna od liderki američkih liberala.

Ginsberg je bila najstarija sudija i druga žena u istoriji američkog pravosuđa koja koja se našla na poziciji pridruženog sudije Vrhovnog suda, gde je radila 27 godina.

Ranije ove godine, Ginsberg je rekla da ide na hemoterapiju za bolest koja se vratila.

Kakve su reakcije?

Graðani su se u petak uveèe okupili oko Vrhovnog suda da odaju poèast preminuloj sudiji Ginsberg/BBC
"Naš narod je izgubio sudiju od istorijskog značaja", ocenio je predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts u saopštenju od petka.

"Vrhovni sud je izgubio dragu koleginicu. Danas smo u žalosti, ali sa verom da će se buduće generacije sećati Rut Bejder Ginsberg onako kako je mi pamtimo - kao neumornu i odlučnu borkinju za pravdu".

Ginsberg je u Vrhovnom sudu bila jedna od četvoro sudija liberalnog usmerenja. Njena smrt povećala je šanse republikanskog predsednika SAD Donalda Trampa da poveća broj konzervativaca u Vrhovnog sudu, čak i pre izbora u novembru.

U danima pred smrt, Ginsberg je osudila takve ideje. "Moja najveća želja je da moja zamena ne bude postavljena pre nego što novi predsednik ne preuzme ingerencije", citira je američki radio NNPR.

Očekuje se da Tramp u najkraćem roku kao zamenu nominuje nekoga iz redova konzervativaca, rekli su iz Bele kuće za CBS njuz, medijski BBC-jev medijski partner CBS Njuz, medijskog partnera BBC-ja.

"Nisam znao. Proživela je sjajan život, ne znam šta bih dodao", prokomentarisao je Tramp.

Kasnije je na Tviteru napisao da je Ginsberg bila "velikan pravosuđa" i "briljantna intelektualka". Sukob SAD i Kine Ginsberg se ranije već lečila od raka koji se vratio početkom 2020. godine. Iako je zbog terapije bila hospitalizovana više puta, svaki put se brzo vraćala na posao.

U saopštenju iz jula ove godine, Ginsberg je navela da terapija koju prima "daje pozitivne rezultate", navodeći da ne planira da se povuče sa položaja.

"Često sam govorila da ću nastaviti da se bavim ovim poslom dok god sam u stanju da ga radim punom parom, a i dalje jesam", navela je.

Zašto je Ginsberg važna?

Sudije Vrhovnog suda SAD ostaju na pozicijama doživotno ili do trenutka kada sami odluče da se povuku. Pristalice sudije Ginsberg izrazile su zabrinutost da bi je mogao naslediti neko konzervativan.

Vrhovni sud je poslednja instanca u američkom pravosuđu za raspravu o kontroverznim zakonima, sporove između američkih država i federalnih vlasti, kao i poslednja adresa za apelacije na smrtne kazne.

Tokom poslednjih godina, Vrhovni sud je omogućio legalizaciju gej brakova u svih 50 država, omogućio da na snagu stupi zabrana putovanja koju je uveo predsednik Tramp i odložio početak sprovođenja plana za smanjenje emisija ugljen-dioksida.

Smrt sudije Ginsberg pokrenuće političku borbu oko naslednika i budućnosti Vrhovnog suda u svetlu predsedničkih izbora koji se održavaju u novembru.

Predsednik SAD Donald Tramp je od početka svog mandata postavio dvoje sudija i trenutno je odnos konzervativaca i liberala 5:4.

Senat treba da odobri novog sudiju kojeg će nominovati predsednik. Predsednik Senata Mič Mekonel u petak je izjavio da ako Tramp nominuje novog sudiju pre izbora, Senat će pristupiti glasanju pre nego što SAD izabere novog predsednika.

"Za mene tu nema dileme", rekao je predsednički kandidat iz redova demokrata Džo Bajden.

"Narod treba da odabere predsednika, a predsednik da nominuje sudiju".

Politička borba sa velikim ulogom

Entoni Zurker, BBC dopisnik iz Severne Amerike

Smrt sudije Ginsberg unela je dozu neizvesnosti u predsedničku trku, koja već mesecima teče relativno stabilno. Sada ne samo da se raspravlja o budućnosti Bele kuće, već i o ideološkom balansu u Vrhovnom sudu.

Sve zavisi od toga šta će predsednik Tramp i republikanci odabrati da urade.

Oni bi mogli da dovedu novo lice u Vrhovni sud pre nego što se održe predsednički izbori i zamene ikonu liberalizma za nekoga ko će najverovatnije biti iz redova konzervativaca.

Druga opcija je da mesto ostave upražnjenim, kako bi ohrabrili konzervativne glasače, naročito jevanđeliste koji to vide kao priliku da obore prava na abortus, da izađu na izbore.

Izbor novog sudije pre izbora razjario bio demokrate, koji ističu da su republikanci mesecima sprečavali bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu da 2016. godine popuni upražnjeno mesto. Sa druge strane, čekanjem rizikuju da Bajden bude taj koji će odabrati zamenu 2021. godine.

Sve ukazuje na to da će republikanci pokušati ovo drugo. Brige da će tako povući licemeran potez raspršiće se u šansi da imenuju novog doživotnog sudiju.

U svakom slučaju, ulog je veliki, a borba se odvija u trenutku kada među Amerikancima narastaju neslaganja i gomila se psihološki stres.

Pročitajte više u Entonijevoj kolumni Šta sudija Ginsberg ostavlja društvu u nasleđe?

Tokom bogate pravničke karijere tokom skoro šest decenija, Ginsberg je stekla popularnost kakvu u Americi do tada nije zabeležio nijedan njen kolega, kako među liberalima, tako ni među konzervativcima.

Liberalni Amerikanci posebno su je obožavali zbog progresivnih poteza u vezi sa nekim od najkontroverznijih društvenih pitanja kojima se bavio Vrhovni sud, od prava na abortus do istopolnih brakova.

Ginsberg je rođena u njujojškoj četvrti Bruklin, u porodici jevrejskih imigranata. Studirala je prava na Harvardu, gde je bila jedna od devet žena u klasi sa još oko 500 muškaraca.

Iako je bila jedna od najboljih studenata, Ginsberg nakon diplomiranja nije mogla da nađe posao. Ipak, odlučila je da ostane u branši i radila je druge poslove u sferi prava tokom šezdesetih i sedamdesetih. Mladi iz Mineapolisa: "Kao Afroamerikanci, mi smo prestrašeni" Tako je1972. godine Ginsberg postala jedna od osnivačica Projekta za prava žena pri Američkoj uniji liberala (eng. ACLU). Iste godine, postala je prva redovna profesorka na Pravnom fakultetu Univerziteta Kolumbija.

Ginsberg je 1980. nominovana za sudiju Apelacionog suda Distrikta Kolumbija, u sklopu pokušaja tadašnjeg predsednika SAD Džimija Kartera da uključi više žena u rad federalnih sudova. Iako je najčešće predstavljena kao liberalna sudija, njen rad u Apelacionom sudu obeležile su umerene odluke.

U Vrhovni sud je je 1993. godine imenovao predsednik Bil Klinton, čime je postala druga žena na položaju sudije Vrhovnog suda.

Pred kraj života, Ginsberg je postala američka pop-kulturna ikona, zahvaljujući posterima i mimovima koji su preplavili internet, a koji su je proslavili među novom generacijom feministkinja.

Ko je još reagovao na vest o smrti sudije Ginsberg?

Bivši predsednici, dugogodišnji političari i poznati pravnici osvrnuli su se na smrt Rut Ginsberg i njen rad na polju prava žena.

Džimi Karter okarakterisao ju je kao "zaista veliku ženu".

"Ova izuzetna pravnica bila je borkinja za rodnu ravnopravnost i sinonim za pravdu tokom svoje neverovatne karijere. Ponosan sam što sam je postavio za sudiju Apelacionog suda", naveo je Karter u saopštenju.

Bivši predsednik SAD Džordž Buš ocenio je da je Ginsberg "inspirisala generacije žena i devojaka".

Hilari Klinton, koja je 2016. bila Trampova protivkandidatkinja u predsedničkoj trci, rekla je da joj je Ginsberg bila inspiracija. Počast preminuloj sudiji odali su i konzervativci.

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti sudije Ginsberg", napisao je republikanski senator Linzi Grejen na Tviteru.

"Sudija Ginsberg je bila predvodnica koja je strastveno zastupala ono u šta je verovala. Časno je služila u Vrhovnom sudu".

Sin predsednika Trampa, Erik, ocenio je da je sudija Ginsberg bila "neverovatna žena izuzetne radne etike".

"Borila se iz ubeđenja i ima moje apsolutno poštovanje", napisao je na Tviteru.

Nekoliko sati nakon što se pojavila vest o smrti sudije, stotine ljudi okupile su se ispred Vrhovnog suda u Vašingtonu da joj odaju počast.

BBC reporterka sa lica mesta Aleksandra Ostasijevič kaže da su građani tužni, ali da se povremeno čuju povici poput "Nadglasajte Trampa!". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: