Rusija: Uhapšen zvaničnik ruske svemirske agencije – sumnjiči se za špijunažu

Bivši novinar Ivan Safronov u maju se zaposlio kao savetnik za medije generalnog direktora Roskosmosa Dmitrija Rogozina.

Izvor: BBC

Utorak, 07.07.2020.

19:55

Rusija: Uhapšen zvaničnik ruske svemirske agencije – sumnjiči se za špijunažu
FSB je objavio snimak hapšenja Safronova/Getty images

Portparol šefa Ruske svemirske agencije uhapšen je zbog izdaje, prenose agencije.

U saopštenju Roskosmosa (na ruskom) se navodi da hapšenje bivšeg novinara Ivan Safronova nije povezano sa njegovim trenutnim poslom.

Ruska bezbednosna služba FSB saopštila je da je osumnjičen za špijunažu za jednu zemlju, članicu NATO pakta, navodi agencija Ria novosti.

Safronov je ranije radio kao vojni izveštač za dnevne listove Komersant i Vedomosti.

Ipak,portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže za BBC da "koliko oni znaju, ovo nije povezano sa njegovim ranijim novinarskim radom na bilo koji način“.

Safronov se zaposlio u Roskosmosu kao savetnik za medije generalnog direktora Dmitrija Rogozina sredinom maja.

Iz agencije je saopšteno da su sarađivali sa istražiteljima i izašli u susret njihovim zahtevima.

Ako bivši novinar bude osuđen, preti mu 20 godina robije.

Agencija Ria citira izjavu FSB-a u kojoj se navodi da "veruju da je Safronov radio za bezbednosnu službu neimenovane članice NATO" pakta.

"Skupljao je i prosleđivao poverljive informacije o vojno-tehničkoj saradnji, pitanjima odbrane i bezbednosti Ruske federacije“, navodi agencija.

Interfaks se poziva na izvor iz FSB-a koji kaže da je "Safronov bio pozvan na informativni razgovor u FSB i pre godinu dana, ali da tada nije bilo optužbi za krivična dela.“

Ipak, u junu 2019. godine je vođen sudski postupak jer je navodno dnevnik Komersant objavio podatke koji su državna tajna.

Te optužbe odnosile su se na tekst o isporuci ruskih borbenih aviona Su-35 Egiptu, koji je, između ostalih, potpisao i Safronov. Tekst je kasnije uklonjen sa sajta Komersanta.

I pre sudskog postupka, Safronov je dobio otkaz u novinama zbog članka u kojem je spekulisao da će predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko uskoro napustiti funkciju.

Cela politička rubrika u novinama dala je otkaz u znaku protesta zbog njegovog otpuštanja.

Otac Safronova, koji se isto zove Ivan, bio je veoma poznati vojni komentator u Komersantu.

Poginuo je posle pada sa petog sprata zgrade u Moskvi 2007.

Ivan Safronov stariji u to vreme istraživao je planove Rusije da prodaje oružje Siriji i Iranu, saopšteno je tada iz Komersanta.
Ivan Safronov stariji bio je ugledni novinar. Poginuo je prilikom pada sa petog sprata/Getty images
Šta je Roskosmos?

Roskosmos, državna korporacija za svemirske aktivnosti, kako glasi pun naziv, oformljena je u ovom obliku 2015. kao nacionalna korporacija za širok spektar programa i svemirskih letova.

Rogozin, kontroverzni nacionalistički političar, preuzeo je kormilo agencije u maju 2018.

Mnoštvo problema prati rad agencije od tada. Nezgoda koja se dogodila krajem 2018. godine, dovela je do prekida lansiranja rakete Sojuz sa Međunarodne svemirske stanice.

Neposredno pre tog incidenta, posada je otkrila misterioznu rupu.

Sledeće godine, svemirski projekat predsednika Vladimira Putina, Vostočni svemirski centar, bio je uprljan skandalom – jer su visoki zvaničnici osuđeni za krađu i korupciju. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: