Politika, Putin i Rusija: Organizatori kampanje koriste psiće, bebe i veterane da pobede na referendumu

Kampanja da se ruski glasači navedu da podrže referendum koristi slike i priče koji udaraju na emocije, ali mali broj njih pominje planove da se broj Putinovih predsedničkih mandata vrati na nulu.

Izvor: BBC

Utorak, 30.06.2020.

12:21

Politika, Putin i Rusija: Organizatori kampanje koriste psiće, bebe i veterane da pobede na referendumu
Getty Images

Od ljudi u Rusiji traži se da glasaju na referendumu o promeni ustava, a tvorci kampanje udaraju na emocije kako bi ih naveli da izađu na birališta.

Uz slike životinja i dece, reklame se pozivaju na ruski jezik i istoriju Drugog svetskog rata, pucajući na nacionalni ponos građana.

Kampanja stavlja neka ključna pitanja u prvi plan, ali se zato neka druga - kao što je vraćanje broja predsedničkih mandata Vladimira Putina na nulu, omogućivši mu tako da ostane na vlasti - zato zanemaruju.

Početkom juna, predsednik Putin objavio je da će se glasanje za odobrenje promene ruskog ustava održati između 25. juna i 1. jula.

Ubrzo posle toga, počela je zvanična reklamna kampanja za promovisanje ovih promena. Zemlja je bila prekrivena natpisima koji najavljuju glasanje, a dobrovoljci su na ulicama delili informativne knjižice.

Pored zvaničnog materijala, influenseri sa društvenih mreža postavljali su video snimke i slike, promovišući promene direktno obožavaocima.

Za heteroseksualnu budućnost

It's no coincidence, say political analysts, that voting to amend the constitution will be the day after the Victory Parade/KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP via Getty Images
U reklamama se vide roditelji i deca privijeni jedni uz druge. Na plakatima za pitanja koja se obično tiču starijih, kao što su dostupni lekovi ili penzije, nalaze se slike beba ili dece koja grle bake.

Jedna izmena tražiće da se prema životinjama odnosi odgovorno; to je ilustrovano prikazima dece koja se maze sa psima i mačkama.

Kontroverzni onlajn video, čija je očigledna namera bila da zaplaši ruski narod da bi glasao za promene, prikazao je siroče koje usvaja istopolni par, smešten u distopijsku budućnost, 2035. godine.

"Morate da nađete nešto nedvosmisleno, što neće pokrenuti političku debatu. Izbor je uzak - deca, životinje i, u manjoj meri, Dan pobede", kaže za BBC politička analitičarka i komentatorka Ekaterina Šulman.

Politički naučnik Aleksej Makarkin kaže da je obično protivzakonito koristiti slike maloletnika u političkim kampanjama, ali ovaj put je to bilo dozvoljeno.

"Slike dece nose emotivni naboj u bilo kojoj zemlji, ali posebno u Rusiji. Mi živimo za svoju decu, spremni smo da budemo gladni i patimo kako bi ona imala bolje živote", objašnjava Makarkin.

U međuvremenu, Jutjub je uklonio video, rekavši za njega da je "prekršio politiku kompanije koja se tiče govora mržnje".

Puškin brani ruski jezik

Sergei Fadeichev\TASS via Getty Images
Glasanje je trebalo da se održi početkom godine, ali ga je pandemija korona virusa odložila.

U martu su na internet postavljeni video snimci sa javnim ličnostima koje pozivaju ljude da glasaju za promenu ustava.

Plakati sa Aleksandrom Puškinom, ruskim nacionalnim pesnikom, koji su pozivali glasače da sačuvaju ruski jezik i kulturu, izazvali su raspravu o tome da li bi Aleksandar Puškin, slavan po slobodnom duhu, zagovarao ove promene da je živ danas.

Jezik je univerzalna tema, kaže Ekaterina Šulman.

"Puškin je kao deca i životinje, svi ga vole - on predstavlja faktor pozitivnosti."

Politički konsultant Aleksej Krutov kaže da su organizatori kampanje pucali na proverene vrednosti.

"Godinama se na ruskoj federalnoj televiziji govori o tome kako se ruski jezik istiskuje u Istočnoj Ukrajini, zašto onda ne bi iskoristili sve što su do sada postigli?", kaže on.

"Poruka se definitivno uklapa u mentalni sklop televizijskih gledalaca."

Čuvamo uspomenu na naše dedove

The government had originally planned a victory parade in Red Square for the 75th anniversary of World War Two to boost the morale of Russian citizens before the referendum/ALEXANDER NEMENOV/AFP via Getty Images
Oleg Gazmanov, ruska pop zvezda poznata po patriotskim pesmama, kaže u političkom videu da će "glasati za promene koje će sprečiti da bilo ko izvrće našu istoriju ili da gazi po uspomenama na naše heroje."

Na jednom bilbordu viđenom po ruskim gradovima, devojka nosi vojničku uniformu i kapu iz Drugog svetskog rata, držeći u rukama buket cveća, pored ispisanih reči: "Čuvamo uspomenu na naše dedove."

Za to vreme, glumac Vladimir Mačkov, koji je igrao agenta Sidorova u Nemogućoj misiji, kaže u jednom onlajn videu: "Želim da granice naše domovine budu nepovredive i želim da niko ne može da oduzme deo naše teritorije ili prekraja našu istoriju."

"Ovaj video namenjen je starijoj generaciji, koja je odrasla u sovjetska vremena i za koju je rat i dalje i te kako realnost", kaže Aleksej Makarkin.

Ideja o Rusiji koja ima nepovredive granice mogla bi za njih da bude atraktivna.

Sukcesija je neodređena

President Putin holds meetings with the CEC and working groups but you won't see his face on any campaign posters/Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images
Slogani o budućnosti su mnogo neodređenije formulisani. Plakati u Moskvi glase: "1. jul, naša budućnost" i "Stabilnost i razvoj. Ustav 2020."

Ukoliko se budućnost slika iole detaljnije, onda je ona mračna i predstavljena kao nešto što bi gledalac trebalo da izbegne, kao video o detetu kog usvajaju gej roditelji.

"Razvili smo neku vrstu tradicije u poslednjih 15 godina da se skoro nikad ne govori o budućnosti, ili ako se to i radi, pokušavamo da zaboravimo šta smo sve govorili jer se nije sve ostvarilo", kaže Krutov.

Činjenica da je tu i promena da se izbriše broj dosadašnjih Putinovih predsedničkih mandata i tako mu se omogući da ostane na položaju do 2036. godine upadljivo je odsutna iz političkog marketinga.

"Mislim da menadžeri kampanje žele da izbegnu svaku oblast potencijalnog raskola i zato se Putin ne nalazi ni na jednom od plakata", kaže Ekaterina Šulman.

"Isto tako, ne pominje se promena u preraspodeli moći između predsednika i parlamenta ili predsednika i viših sudova."

Ali ova taktika bi mogla da im se obije o glavu.

"Što se više trudite da ne iznervirate nikoga, manje su šanse da ćete uopšte zainteresovati bilo koga", kaže Šulman.

Informisanje - ili kampanja?

Chair of the CEC Elle Pamfilova rejected accusations of campaigning for the amendments/Stanislav Krasilnikov\TASS via Getty Images
Predsednica Centralne izborne komisije Ela Pamfilova odbacuje optužbe da oni zagovaraju promene.

"Niko mi još nije pokazao nijedan letak na kom Komisija kaže da treba da glasate za ovu promenu ili protiv neke druge", kaže ona.

Opoziciona kampanje "NjET!" (Ne!) optužila je Centralnu izbornu komisiju da je odobravala materijale koji očigledno podržavaju promene. Internet stranica NjET!-a, koji poziva ljude da glasaju protiv promena, bio je blokiran.

Grupa za nadgledanje izbora Golos nedavno je objavila izveštaj u kom se kritikuje odsustvo regulative o kampanjama i finansiranju u ruskom izbornom zakonu.

U njemu analitičari kažu da su vlada i Centralna izborna komisija, iako su naoko pružali informacije, zapravo "vodili nacionalnu kampanju podrške predloženim ustavnim promenama". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: