Princ Čarls pozitivan na korona virus

Princ od Velsa ima blage simptome, "ali je inače u dobrom zdravstvenom stanju".

Izvor: BBC

Sreda, 25.03.2020.

12:06

Princ Čarls pozitivan na korona virus
Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola/AFP

Princ od Velsa je pozitivan na korona virus, potvrđeno je iz njegove kraljevske rezidencije Klarens Haus.

On ima blage simptome, "ali je inače u dobrom zdravstvenom stanju", rekao je portparol.

Supruga 71-godišnjeg princa, vojvotkinja od Kornvola je takođe testirana, ali nije pozitivna na virus.

Iz kraljevske rezidencije je saopšteno da su princ Čarls i Kamila sada u samoizolaciji u Balmoralu u Škotskoj, a dodaje se da je princ radio od kuće poslednjih nekoliko dana.

U zvaničnoj izjavi je navedeno da "nije bilo moguće utvrditi od koga je princ dobio virus zbog velikog broja obaveza koje je imao tokom poslednjih nekoliko nedelja."

Iz Bakingamske palate je saopšteno da je kraljica poslednji put videla sina 12. marta, ali da je i ona "u dobrom zdravstvenom stanju".

Kraljica, dodaje se iz palate, "prati sve adekvatne savete u vezi sa njenim zdravljem."

U zvaničnom saopštenju iz prinčeve rezidencije se navodi: "U skladu sa savetima vlade i lekara, princ i vojvotkinja su sada u samoizolaciji u kući u Škotskoj."

"Testiranje je obavila Nacionalna zdravstvena služba u Aberdinširu, gde su ispunili sve potrebne kriterijume."

"Nije bilo moguće utvrditi od koga je princ dobio virus zbog velikog broja obaveza koje je imao tokom poslednjih nekoliko nedelja." Analiza Nikolasa Vičela, dopisnika za kraljevsku porodicu

Vojvoda i vojvotkinja su stigli u Škotsku u nedeljeu. Čarls je imao blage simptome tokom vikenda i testirala ga je Nacionalna zdravstvena služba u Aberdinširu u ponedeljak.

Rezultati su stigli u utorak uveče, pokazujući da je pozitivan.

Čarls još uvek radi, na nogama je i dobro raspoložen.

Sedamdesetjednogodišnji naslednik trona je poslednji put na kratko video kraljicu 12. marta. Tri dana ranije, majka i sin su imali duži kontakt za vreme proslave Dana Komonvelta.

Važno je još jednom naglasiti da je kraljica u dobrom zdravstvenom stanju. Preselila se u Vindzor prošle nedelje, sa suprugom, vojvodom od Edinburga, koji je došao iz njegove uobičajene rezidencije iz Sendringema u Norfoku.

Imajući u vidu njihove godine - 93 i 98 - posebno će se paziti da ne budu ugroženi ovim virusom.

Princ Čarls i Kamila će pratiti preporuke vlade i tokom samoizolacije će biti razdvojeni. Kuća u kojoj borave nije mnogo velika, ali je svakako dovoljna da se u njoj izolujete.

Sa njima je i mala grupa osoblja - a očekuje se da će Čarls biti u Škotskoj nekoliko nedelja dok se oporavlja od simptoma.
BBC
Prinčevo poslednje javno pojavljivanje bilo je 12. marta, kada je prisustvovao večeri koju su organizovali lord Vilijama Rasel i Džordž Brandis, Visoki komesar za Australiju, za pomoć u saniranju štete i oporavak posle šumskih požara.

Međutim, princ Čarls je tokom poslednjih nekoliko dana radio od kuće, gde je imao više privatnih sastanaka sa ljudima iz kraljevske rezidencija Hajgrouv i Vojvodstva od Kornvola, a svi su obavešteni o situaciji.

Brojno osoblje zaposleno u Birkholu - prinčevoj rezidenciji na imanju Balmoral - sada je u samoizolaciji u domovima.

Princ je razgovarao i sa kraljicom i sa sinovima - vojvodama od Kembridža i Saseksa - i veruje se da je dobro raspoložen.

Prema najnovijim podacima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, u Velikoj Britaniji je sada više od 8.000 potvrđenih slučajeva korona virusa - mada je verovatno da je broj slučajeva biti daleko veći. Umrla su 422 zaražena pacijenta.
BBC
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: