Korona virus i penzioneri: Kako će dobiti penziju, ako ne mogu napolje

Oko 400.000 njih penziju prima preko Pošte, a ne mogu ni do bankomata ni do šaltera.

Izvor: BBC

Utorak, 24.03.2020.

20:47

Korona virus i penzioneri: Kako će dobiti penziju, ako ne mogu napolje
Starijima od 65 godina zabranjeno je da izlaze od srede 18. marta, jer se smatra da su najugroženija grupa usled širenja korona virusa/Fonet

Brojni penzioneri pitaju se kako će 25. marta primiti drugi deo februarske penzije pošto je već nedelju dana starijima od 65 godina zabranjeno da izlaze iz kuće zbog širenja korona virusa.

U problemu su i oni navikli da novac sačekaju na šalteru, a nije lako ni onima koji dobijaju na ruke - šta ako s poštarom dođe i zaraza?

Iako se u medijima proteklih dana pominjalo i uključivanje vojske u proces podele penzija, pa čak i instaliranje svojevrsnih mobilnih bankomata - Vlada Srbije odlučila je da do penzija dođu tako što će nekome dati ovlašćenje da ih podignu ili će im poštari dostaviti.

U Srbiji ima približno 1,7 miliona penzionera, a nešto manje od sedam miliona stanovnika.

U trećoj grupi penzionera je 66-godišnja Dragica - ona je novac već primila na račun.

"Stigla mi je penzija, a nisam ni sumnjala da ću je dobiti. Veći mi je problem što ne mogu da odem do bankomata da podignem novac i izmirujem svoje obaveze i ili kupim što je potrebno", kaže ona za BBC na srpskom.

Iako koristi karticu od prve penzije Dragica je sada, kao odgovor na novonastalu situaciju, rešila da savlada i elektronsko plaćanje, ali teško da će i to moći bez odlaska u banku.

"Dok ja to rešim, ovi će da mi isključe telefon i internet, a onda mi džabe elektronsko plaćanje. U začaranom smo krugu", ističe.

Kako će se davati posebna ovlašćenja?

"Građani koji prethodno nisu ovlastili nikoga za podizanje penzija, mogu to da urade posebnim ovlašćenjem za lice koje će u njihovo ime i za njihov račun, uz posedovanje svoje i njihove lične karte, podići unapred definisan iznos penzije", navodi se u saopštenju Vlade.

Narodna banka Srbije objavila je primer ovlašćenja, koje ne mora overi notar.

Nadležni napominju da bi bilo dobro i to obaviti bez kontakata.

"Održavajte bezbednu distancu od dva metara i nakon dostave penzije izvršite dezinfikovanje ruku".

Šta treba da sadrži ovlašćenje?

Penzioneri su poslednji put u nedelju bili u nabavci u ranim jutarnjim èasovima/Fonet
  • lične podatke penzionera i osobe koje se ovlašćuje
  • broj tekućeg računa i naziv banke
  • iznos koji se isplaćuje (brojem i slovima).


Ovlašćenje mora biti potpisano kako bi bilo prihvaćeno.

Svi penzioneri koji ne ovlaste nekoga da im podignu penziju, treba da pozovu kontakt telefon banke u kojoj imaju otvoren tekući račun i da navedu adresu i iznos koji žele da im se dostavi, a Pošta Srbije će im po hitnoj proceduri uručiti penzije.

Kompletne troškove dostave snosiće država.

Svi penzioneri koji poseduju platne kartice, mogu ih predati osobi od poverenja kako bi otišli u nabavku.

Pod uslovom da znaju PIN kod kartice, koji je neophodan za plaćanje.

Miodrag Pribilović iz Udruženja penzionera sa Savskog venca i pre odluke nadležnih bio je uveren da će podela penzija proteći bez problema.

"Niko ne treba da se brine, penzija sigurno neće kasniti ni sekunda", rekao je Pribilović za BBC.

Oko 400.000 penzionera, prema njihovim podacima, prima penziju preko Pošte i on smatra da će oni bez problema dobiti novac.

Procentualno - to je svaki četvrti penzioner.

"Ako ne mogu poštari svima da donesu, volonteri to mogu da izvedu za kratko vreme, sa maskama i rukavicama i to može svaka opština da uradi, kao pakete pomoći što dele", dao je predlog Pribilović.

Dodatak od 4.000 dinara 10. aprila

Mada je bilo najava da će penzioneri novčanu pomoć dobiti sada uz februarsku penziju, taj novac će stići za 15 dana.

Martovska penzija biće isplaćena iz jednog, umesto iz dva dela, zajedno sa još 4.000 dinara, najavio je predsednik Aleksandar Vučić na konferenciji za medije. Stariji od 65 godina čine 21 odsto stanovništva u Srbiji i njima je pomoć najpotrebnija tokom epidemije korona virusa, izjavila je direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled) Violeta Jovanović.

Ona je za RTS rekla da je poseban problem to što mnogi žive sami i nema ko da im pribavlja osnovne životne namirnice.

"Skupštine stanara i upravnici zgrada u urbanim sredinama treba da naprave spiskove takvih stanara i šta je za njih sve potrebno uraditi, dok u manjim mestima i mesne zajednice mogu da se organizuju na takav način", rekla je Jovanović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: