Džulijan Asanž, Rusija i američki izbori: Rohrabaher poriče Trampovu ponudu za pomilovanje

Bivši član predstavničkog doma Sjedinjenih Američkih Država poriče da je osnivaču Vikiliksa ponuđeno pomilovanje u ime predsednika Donalda Trampa.

Izvor: B92

Sreda, 19.02.2020.

23:27

Džulijan Asanž, Rusija i američki izbori: Rohrabaher poriče Trampovu ponudu za pomilovanje
Džulijan Asanž/AFP

Bivši republički kongresmen Dejna Rohrabaher poriče da je ponudio pomilovanje osnivaču Vikiliksa u ime predsednika Amerike Donalda Trampa.

Asanžov advokat je ranije saopštio da je Rohrabaher tvrdio da postupa po Trampovim "instrukcijama" kada je izneo ponudu.

Zauzvrat, navodi se da je predsednik tražio da Asanž kaže da Rusija nije bila umešana u objavljivanje imejlova tokom američkih izbora 2016. godine.

Međutim, bivši republički kongresmen negira ove tvrdnje.

"Predsednik Tramp i ja nismo nikada razgovarali o Džulijanu Asanžu. Takođe, Tramp nije ni mene niti bilo koga drugog uputio na sastanak sa Asanžom".

Rohrabaher je rekao da je postupao samostalno i da je pokušavao da "sazna činjenice".

Izjavio je da je rekao osnivaču Vikiliksa da će pozvati predsednika da ga pomiluje, ukoliko Asanž dostavi dokaze o tome ko je Vikiliksu prosledio mejlove Demokrata.

Iz Bele kuće je saopšteno da su navodi Asanžovih advokata "potpuna izmišljotina i laž."

O čemu se radi?

Dejna Rohrabaher je za dlaku izgubio mesto kongresmena 2018. godine/Getty Images
Poruke koje objavio Vikiliks uoči predsedničkih izbora 2016. godine sadržale su poražavajuće detalje o Demokratskoj partiji i navodno su uništile šanse njene kandidatkinje Hilari Klinton.

Asanž je ranije porekao da je ovaj materijal dobio iz Kremlja, iako su ruski obaveštajci optuženi u Americi da su umešani u slučaj.

Na suđenju sledeće nedelje raspravljaće se o Asanžovom izručenju Americi zbog 18 tačaka optužnice za prethodno objavljene diplomatske depeše.

Ukoliko bude proglašen krivim, može da bude osuđen na maksimalnih 175 godina zatvora.

Asanžov advokat Edvard Ficdžerald rekao je na sudu da postoje dokazi da je bivši kongresmen Rohrabaher izneo ponudu za pomilovanje.

Rohrabaher, poznat po tome što otvoreno podržava ruskog predsednika Vladimira Putina, posetio je ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj je boravio Asanž u avgustu 2017. godine, rekao je advokat osnivača Vikiliksa.

U to vreme, sumnjalo se da je Rusija ukrala imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta koje je objavio Vikiliks - iako je Asanž to negirao.

Ficdžerald je rekao da je Dženifer Robinson, tadašnja advokatica Asanža, saopštila da će "Rohrabaher videti Asanža i reći, prema uputstvu predsednika, da mu nudi pomilovanje ili neki drugi izlaz ako Asanž... kaže da Rusija nije imala nikakve veze sa procurelim podacima."

Okružna sutkinja Vanesa Barajtser je odlučila da je ovaj dokaz prihvatljiv u procesu.

Kakav je odgovor usledio?

U odgovoru na tvrdnje Asanžovih advokata, predstavnica za štampu Bele kuće je rekla: "Predsednik jedva da poznaje Dejnu Rohrabahera, sem što zna da je bivši kongresmen. Nikada nije razgovarao sa njim ovoj temi, pa ni skoro nijednoj temi."

"Radi se o potpunoj izmišljotini i laži", dodala je ona.

Tramp je 2018. godine pohvalio Rohrabahera rekavši da je "sjajan kongresmen" koji "vredno radi i svi ga poštuju."

Dnevnik Vol Strit žurnal je 2017. godine pisao da je Rohrabaher kontaktirao Belu kuću pokušavajući da obezbedi pomilovanje Asanža.

Rohrabaher je navodno tražio da Asanž obezbedi "dokaz" da Rusija nije bila izvor hakovanih imejlova koje je Vikiliks objavio tokom izbora u Americi 2016. godine.

Američko Ministarstvo pravde je 2018. godine optužilo 12 ruskih obaveštajaca da su hakovali imejlove Demokratskog nacionalnog komiteta i štaba kandidatkinje Hilari Klinton u zaveri da se izvrši uticaj na ishod predsedničkih izbora.

Optužnica i zahtev za izručenje

Među 18 tačaka optužnice protiv Asanža su zavera u cilju računarskih upada povezanih sa objavljivanjem stotina hiljada tajnih dokumenata dobijenih od bivše obaveštajne analitičarke Čelsi Mening pre deset godina.

Suđenje za izručenje treba da počne u ponedeljak pred Kraljevskim sudom. Tokom prve nedelje će se iznositi pravni argumenti obe strane.

Potom će suđenje biti odloženo, sve do nastavka procesa 18. maja, kada će obe strane tokom tri nedelje iznositi dokaze.

Asanž je u pritvoru od prošlog septembra, pošto je odslužio 50 nedelja zatvora zbog kršenja uslova kaucije.

Osnivač Vikiliksa je prethodno, od 2012. godine, živeo u ambasadi Ekvadora da bi izbegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za seksualno napstvovanje. Asanž je od početka poricao optužbe, koje su kasnije i odbačene. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: