Crvena panda: Mužjak ugrožene vrste pobegao iz zoo vrta u Francuskoj

Zaposleni u zoo vrtu kod Liona upozoravaju da panda može da deluje bezopasno, ali ima "dobre kandže i zube".

Izvor: BBC

Petak, 22.11.2019.

18:13

Crvena panda: Mužjak ugrožene vrste pobegao iz zoo vrta u Francuskoj
Za crvenu panda, slièna ovoj iz zoo vrta u Zagrebu, opisuju kao "izvrsnog penjaèa"/EPA

Nadležni tragaju za crvenom pandom koja je pobegla iz zoološkog vrta na jugoistoku Francuske.

Zaposleni u vrtu Sen Marten la Plen kod Liona kažu da je ova ugrožena životinja pobegla penjući se uz grane koje su se slomile pod snegom.

Poslednji put ju je video motorista pet kilometara dalje.

Preko objave na Fejsbuku, lokalnom stanovništvu je upućena molba da obrate pažnju na crvenu pandu, ali i da ne pokušavaju da je uhvate sami.

"Čak i kada je to mala bezopasna životinja sa svilenim krznom, ima dobre kandže i dobre zube", navodi se u objavi.

https://www.facebook.com/EspaceZoologique/posts/2732410510112855 Zaposleni su opisali ovu noćnu životinju - navodno trogodišnjeg mužjaka - kao "izvanrednog penjača koji se ne boji visine". Zatražili su od ljudi da "pogledaju gore u drveće".

Crvene pande su poreklom iz šuma Himalaja, po podacima Međunarodne unije za očuvanje prirode. Mogu se pronaći i u Butanu, Nepalu, na severoistoku Indije, severu Mjanmara i na jugozapadu Kine.

Ova stvorenja nisu u bliskom srodstvu sa džinovskim pandama, uprkos sličnom imenu.

Krčenje šuma je smanjilo njihov broj. Iako sada ima manje krivolova, crvena panda je još u opasnosti od lovaca. Ove životinje su zvanično klasifikovane kao ugrožena vrsta.

Druge dve crvene pande su bile u vestima ove godine nakon što su pobegle.

Panda Amber je pronađena "živa i zdrava" nakon što je pobegla iz zoo vrta u Belfastu ovog januara, dok su početkom ovog meseca u parku za divlje životinje na ostrvu Man podignuti dronovi kako bi pomogli u potrazi za sedmogodišnjom pande po imenu Kuš. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: