Premijer Severne Makedonije traži izbore nakon prekida pregovora sa EU

Francuska se protivi otvaranju razgovora o članstvu sa Severnom Makedonijom, što su mnogi nazvali greškom.

Izvor: BBC

Subota, 19.10.2019.

16:09

Premijer Severne Makedonije traži izbore nakon prekida pregovora sa EU
"Ljut sam", kaže makedonski premijer Zoran Zaev/AFP

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je raspisivanje vanrednih izbora nakon odluke lidera Evropske unije da odloži otvaranje pregovora o članstvu sa njegovom zemljom i susednom Albanijom.

Francuski predsednik Emanuel Makron blokirao je odluku o otvaranju pregovora na samitu u Briselu.

"Mi smo žrtve istorijske greške Evropske unije", rekao je Zaev.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker - i drugi evropski lideri - upotrebili su istu frazu u kritikama rezultata samita.

"To nije promašaj, to je greška. Osećam se stvarno neprijatno,"poručio je predsednik Evropskog Saveta Donald Tusk.

Komisija i Evropski parlament preporučili su početak razgovora sa obe zemlje.

https://twitter.com/eucopresident/status/1185194799349010432

Koji su dalji potezi Makedonije?

Premijer Zaev je rekao da ima nameru da podnese ostavku pošto ministri spoljnih poslova Evropske unije nisu odobrili početak razgovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i prebacili to pitanje na samit lidera.

"Razočaran sam i ljut i znam da se celokupno stanovništvo oseća tako", poručio je Zaev u subotu, najavljujući vanredne izbore.

Dodao je da će Makedonci sada "odlučiti kojim će putem ići", ne navodeći šta je njegova preporuka.

U Albaniji, premijer Edi Rama krivicu vidi u unutrašnjim pitanjima Unije, jer je njegova zemlja ispunila uslove koji su postavljeni za početak razgovora.

Zašto se Francuska protivila tom potezu?

Francuski predsednik traži da proces pristupanja bude izmenjen/AFP
Makronu su se pridružile Danska i Holandija u odbijanju Albanije, ali je samo Francuska glasala protiv Severne Makedonije.

Sve države članice Evropske unije moraju da se slože pre nego što se odobri početak pregovora o članstvu.

Braneći svoju poziciju, predsednik Makron je rekao da sam proces pristupanja mora biti reformisan i da Unija "treba da učini više kako bi se te zemlje razvile, a ne samo da daje obećanja".

Pre nego što započnu razgovore o članstvu, potencijalni novi članovi moraju da primene reforme u oblastima kao što su ekonomska politika, ljudska prava, borba protiv korupcije i vladavina prava.

Evropska komisija je u maju saopštila da su i Albanija i Severna Makedonija dovoljno napredovale.

Obe zemlje imaju status "kandidata" za članstvo u Evropskoj uniji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je primetno "razočarenje" odlukom samita, ali da će to pitanje biti revidirano pre samita o Zapadnom Balkanu početkom sledeće godine.

Gospođa Merkel zalagala se početkom ove godine da pregovori sa Makedonijom budu otvoreni, nakon što je ta zemlja pristala na promenu imena.

Integracija balkanskih zemalja u Evropsku uniju mnogi doživljavaju kao sredstvo stabilizacije u regionu u kojem su se devedesetih godina prošlog veka vodili oštri sukobi. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: