Grupa: Generacijska serija sa ekipom koja razume probleme mladih u Srbiji

Nova serija prati beogradske policajce, dilere droge i tinejdžere, čije se priče međusobno prepliću.

Izvor: B92

Nedelja, 13.10.2019.

09:03

Grupa: Generacijska serija sa ekipom koja razume probleme mladih u Srbiji
Grupa je istovremeno policijska drama, triler i porodièna/tinejdž drama/RTS/Visionteam

Dvojica mladih momaka - reklo bi se srednjoškolaca - voze se kolima centrom Beograda. Ne tako neubičajena scena.

Vozač u jednoj ruci drži volan, a u drugoj mobilni telefon. Poziv, šifrovana, ali očigledna porudžbina. Ipak će ići zaobilaznim putem. Uvodna špica.

Ni ovo, nažalost, nije neubičajena scena za generaciju mladih u Srbiji, tvrde tvorci serije Grupa.

"Kada stvarate seriju o omladini koja upada u kriminal, to mora da ima jaku sociološku poruku", kaže za BBC Uroš Tomić, kreator i reditelj Grupe.

Nova serija u RTS produkciji prati tri različite grupe u Beogradu - policajce, dilere droge i tinejdžere, čije se priče međusobno prepliću.

Autor serije ističe da nije u pitanju klasična kriminalistička serija, već mešavina nekoliko žanrova.

"Grupa je istovremeno policijska drama, triler i porodična/tinejdž drama", objašnjava Tomić.

Kako će Grupa biti emitovana u udarnom terminu na nacionalnoj televiziji, nedeljom u osam uveče, autor smatra da može da privuče pažnju velikog auditorijuma.

"To je porodični termin i naš cilj je da ovo gledaju porodice, koje će početi da razmišljaju o problemu dilovanja droge kod mladih ljudi", kaže Tomić.

"Može da izazove polemiku ili da uputi određene institucije da se drugačije bave tim problemom."
RTS/Visionteam

"Droga je sveprisutna kod mladih"

Glumica Milica Mima Trifunoviæ i rediteljka Jelena Gavriloviæ/RTS/Visionteam
Kako bi se što bolje upoznali sa tematikom, autori serije su radili kasting po srednjim školama, gde su razgovarali sa učenicima o problemu droge kod mladih.

"Učenici su nam pomogli da uđemo u materiju, dali su nam dosta bitnih informacija za scenario", kaže Jelena Gavrilović, jedna od rediteljki, koja je bila zadužena i za kasting.

"Tokom tih kastinga, a i sada, na tribinama koje se organizuju uoči premijere, klinci su nam otkrili da je to nešto što je svima poznato. Droga je jednostavno sveprisutna", dodaje Uroš Tomić.

Neki od učenika beogradskih srednjih škola su čak i učestvovali u snimanju serije.

Dok su pisali scenario, autori su konsultovali stručne saradnike - novinare, neke od najiskusnijih policijskih inspektora i saradnice iz Centra za socijalnu zaštitu.

Dodaju da većina mladih ima kritički stav kada je reč o konzumiranju i stavljanju droge u promet, a da su u seriji pokušali što dublje da obrade taj problem.

"Sistem i odnosi u porodici su takvi da dilovanje droge jeste najlakši put do novca u njihovim godinama. Mi smo želeli da prikažemo i koliko su mladi u toj priči izmanipulisani, poniženi i predstavljaju 'potrošnu robu' za neke veće igrače", kaže Gavrilović.

"Mladi pokušavaju da zarade na tome, jer im se to nameće kao novi biznis, koji je aktuelan u školi, u kraju, i to je glavni problem", kaže Tomić.

Generacijska serija, sa ekipom koja razume tu generaciju

Kreator Grupe Uroš Tomiæ i Mili na setu/RTS/Visionteam
Studenti sa Fakulteta dramskih umetnosti Pavle Mensur, Denis Murić i Ivana Zečević neki su od glavnih aktera serije.

"Pavle i Denis - koji tumače likove braće Luke i Vanje - dolaze sa iste klase, pripadaju istoj generaciji i razumeju čitavu priču. Oni su i na snimanju uspeli da ostvare baš tu bratsku vezu", kaže Jelena Gavrilović.

Jedno od najvećih oduševljenja kastinga svakako je dvadesetpetogodišnji Marko Milivojev, poznatiji po rep pseudonimu Mili, koji glumi lokalnog dilera.

"Mili je jedini naturščik u ekipi, ali nema tremu, zna da razmišlja glumački, razume scenario. Baš je štreberski posvećeno pristupio svemu tome", kaže Jelena Gavrilović.

"Do te mere je ravnopravan sa ostalima kroz čitavu sezonu, da je na kraju razmišljao da upiše glumu."

Pored glumačkog podmlatka, šansu za rad na ovoj seriji dobili su brojni mladi snimatelji i scenaristi.

Katarina Mitrović, jedna od scenaristkinja, kaže da nije sigurna koliko je tačno pisaca angažovano na seriji.

"Kada me je Uroš pozvao i kada smo seli i počeli da pričamo o zapletu, postojao je osnovni siže. Ali dosta nas je u razgovoru ispitivao koliko smo upoznati sa temom, u kom okruženju smo rasli, kakva smo iskustva imali", kaže Mitrović za BBC.

"To jeste generacijska serija i bilo je važno da tu budu ljudi koji razumeju tu generaciju", dodaje Jelena Gavrilović.

Beograd odavno nije izgledao ovako zanimljivo, barem kroz objektiv

Igor Benèina glumi policijskog inspektora/RTS/Visionteam
Već u prvim minutima serije vide se kadrovi Beograda koji istovremeno deluju poznato, jer pored nekih objekata prolazite svakodnevno, ali i strano.

"Za to su zaslužni mladi direktor fotografije Marko Cile Mladenović i Sanja Šofranac, koja je tražila lokacije", kaže Tomić.

"Beograd nije zahvalan za slikanje i poginuli smo dok smo našli kadrove koji možda nisu često prikazivani."

Objašnjava da nisu želeli srpsku prestonicu da predstave kao geto, već kao "zanimljivu celinu zahvaćenu istim problemom. Uzore, barem one vizuelne, nalazili su u triler serijama američke i skandinavske produkcije.

"Beograd je trebalo da izgleda uzbudljivo, ne depresivno, ali opasno", dodaje Tomić.

Autori su hteli da, pored same radnje, i slikom komuniciraju sa mlađim generacijama.

"Želeli smo Beograd kako ga oni vide. A njima je to zanimljiv, atraktivan, njihov grad."

Reditelj dodaje da oni koji su imali prilike da vide pilot epizodu na pretpremijeri i festivalima u regionu kažu da "Beograd odavno nije izgledao ovako zanimljivo".

Pored mladih glumaca, Grupu čine i Igor Benčina, Filip Đurić, Milica Mima Trifunović, Tijana Marković, Branka Katić, Vojin Ćetković i Nela Mihajović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: