Kako je Geri Dal zaradio milione prodajući kamenje kao kućne ljubimce

Nekada davno na stotine hiljada Amerikanaca kupovalo je kamenje kao kućne ljubimce, što je Geriju Dalu donelo milione.

Izvor: BBC

Četvrtak, 10.10.2019.

21:44

Kako je Geri Dal zaradio milione prodajući kamenje kao kućne ljubimce
Gari Dal je izazvao pravu buru sedamdesetih/Getty Images

Reklamirali su ih kao savršene kućne ljubimce - ne morate da ih hranite, perete, izvodite u šetnju ili brinete za njih kad otputujete.

Sredinom sedamdesetih, Pet roks (ljubimac kamen) izazvali su pravu pomamu u SAD, savršeno dočaravši slobodni duh - ili šašavost, ako vam se tako više sviđa - toga vremena.

Njihov tvorac je bio Gari Dal, tada honorarni kopirajter ("to je samo druga reč za švorc", kasnije je izjavio, prema Njujork tajmsu), kojem se ova ideja javila posle nekoliko hladnih piva u njegovom rodnom mestu u severnoj Kaliforniji.

Pričao je sa prijateljima o ljubimcima i koliko zahtevni neki od njih umeju da budu, kada je Dal izjavio ima da ima savršenog kućnog ljubimca - kamenje.

Tako je odlučio da ih zapakuje i prodaje.

Pet rok bio je upravo ono što piše na pakovanju - obično kamenje ovalnog oblika uvezeno sa plaže iz Meksika i upakovano u kartonsku kutiju sa rupama za disanje i gnezdom od slame, baš kao nosiljka za prave kućne ljubimce.

Genijalni dodatak bio je vodič za dresiranje i negovanje kamenja.
"Kamene kuæne ljubimce je lako dresirati. Oni lako mogu da nauèe da "sednu" i "prave se mrtvi"./Getty Images
U uputstvu je bilo savaeta poput "kamene kućne ljubimce je lako dresirati - lako nauče da sednui prave se mrtvi".

Ili: "Nikad ne vodite ljubimca na plivanje - poznati su kao loši plivači. U redu je da ih povremeno okupate u plićaku."

Pored toga, obavestio je vlasnike da kameni kućni ljubimci "mogu da prežive i bez hrane", da su "prilično lenji i tvrdoglavi, jer ne dođu kad ih dozivate", kao i da "uživaju da idu na odmor", a "najviše da putuju u džepu."

"Ljudima je strašno dosadno, umorni su od svih problema", rekao je Dal za časopis Pipl 1975. godine.

"Ovo ih vodi na putovanje iz mašte — mogli biste reći da smo im upakovali smisao za humor."

Milionerska ideja

Razmena kamenja meðu decom 1982. godine/Getty Images
Amerikanci su istinski pali na tu ideju.

Kamenje se prodavalo za 3,95 dolara (današnjih 15 dolara), a Dal je prodao više od pet miliona primeraka 1975. godine, postavši multimilioner do trenutka kad je pomama naglo opala posle Božića.

Prema Njujork tajmsu, novac mu je omogućio da zameni kola za mercedes i preseli se u kuću sa bazenom mnogo većim od kolibe u kojoj je do tada živeo.

Kasnije je Pet rok bilo teško nadmašiti.

Dal je oprobao i sa nizom propalih projekata kao što su Pribor za udisanje peska (koji kupcima omogućuje da "udišu" pesak na "muške" i "ženske" cevčice) 1976. godine.

Onda je 1978. pokušao sa malim akrilnim kockama zemlje koje su se prodavale za po 5,95 dolara, a za koje je tvrdio da su prokrijumčarene iz Kine.

"Ako dovoljno Amerikanaca kupi kvadratni inč zemlje iz Kine brzo ćemo preseliti čitavu zemlju pravo pod njihovim nosevima", rekao je onomad za časopis Tajm.

Oprobao se i u drugim oblastima, kao što su otvaranje kafića i preduzetništvu sa jedrilicama.

'Gomila ludaka'

Gari Dal je pokušao da ponovo uspeh pomoæu kompleta koji su omoguæavali ljudima da "uzgajaju" pustinjski pesak/Getty Images
Međutim, nijedna od tih ideja se nije primila i pred kraj decenije tužili su ga prvobitni investitori, koji su se žalili da su dobili premali deo njegove zarade.

U međuvremenu, iako je zaštitio Pet rok autorskim pravima, to nije sprečilo druge prodavce da reklamiraju vlastito kamenje.

I tako se Dal vratio reklamnom svetu, napisavši Bleferski vodič za reklamiranje 2001. godine.

Umro je 2015. u 78. godini.

"Postao sam isuviše visokog profila", rekao je za AP 1988. godine.

Posle Pet roka, rekao je on, proveo je isuviše vremena radeći sa investitorima koji su mu se obraćali sa svakojakim besmislenim idejama - "gomila ludaka", rekao je za njih.

"Postoji bizaran soj otkačenjaka koji misle da im dugujem brzu zaradu", rekao je.

"Ponekad se osvrnem i zapitam da li bi mi život bio jednostavniji da to nisam uradio." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

PLEASE DO NOT DELETE OR TRANSLATE: Digihub tracking code for [49045882]

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: