Amazonija gori, ali mnogo više požara u Angoli i Kongu

Prema dostupnim podacima, na teritoriji Angole i DR Konga zabeleženo je više požara nego u Amazoniji, što je izazvalo uznemirenost na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Utorak, 27.08.2019.

07:53

Amazonija gori, ali mnogo više požara u Angoli i Kongu
Getty Images

Silovitost požara u Amazoniji izazvala je zabrinutost širom sveta ali, i pored protesta, ima i onih koji se pitaju kakva je situacija u drugim delovima sveta - a odgovori su iznenađujući.

Mnogi su posegli za mapom požara širom sveta koju iz dana u dan oosvežava NASA. Kada se pogleda mapa od nedelje, 25. avgusta, vidi se da mnogo više požara plamti na teritoriji centralne Afrike.

Samo tokom dva dana protekle nedelje, u Angoli je zabeleženo oko tri puta više požara nego u Brazilu, pokazuju podaci koje je agencija Blumberg dobila od analitičke meteorološke kompanije Veder Sours (Weather Source).

U Angoli je zabeleženo 6,902 požara, dok je u susednoj Demokratskoj Republici Kongo dokumentovano 3,395, u poređenju sa 2,127 vatrenih stihija u Brazilu.

Ovi podaci su šokirali brojne korisnike Tvitera.

https://twitter.com/MiM_aka_Askari/status/1165701368587411459

https://twitter.com/outsidethelamp/status/1165428077838643200

Jedan tviteraš iz Brazila je optužio francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji je požar u Amazoniji opisao kao "međunarodnu krizu", da zanemaruje ono što se dešava u Africi.

https://twitter.com/PepperSmoothie/status/1165347902488797185

Makron je u ponedeljak najavio da će lideri G7 - Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država - odvojiti 22 miliona dolara za pomoć u borbi protiv požara u kišnim šumama Amazonije.

Kasnije je skrenuo pažnju javnosti i na požare u Africi.

"Šume gore i u podsaharskoj Africi", napisao je u tvitu.

Makron je dodao da "razmatra mogućnosti pokretanja slične inicijative" u podsaharskoj Africi poput ove najavljene za Amazoniju.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1165966950641610753

Na mapi koju prikazuje NASA ne mogu da se vide ključni detalji - da li požari bukte na poljima ili u šumama i koliko su snažni.

Posmatrači ukazuju na slične požare pre dve godine za koje je iz agencije kNASA rečeno da su navodno namerno podmetnuti.

Mnogi veruju da su poljoprivrednici sasekli biljke i rastinje, te ih zapalili da bi raščistili zemlju za sadnju.

Ova poljoprivredna strategija, poznata kao "seci i pali", izaziva velike kontroverze i ekolozi upozoravaju da može dovesti do nestanka šuma, erozije tla i gubitka biodiverziteta.

Međutim, to je najjeftiniji način da se raščisti zemljište, ali i metoda uništavanja biljnih bolesti, dok se pepeo smatra hranljivim za biljke koje će biti zasađene.

Zato je paljenje polja i dalje popularno među poljoprivrednicima.

Do paljenja dolazi svake godine pre sezone kiša koja će u Angoli i Kongu početi za oko mesec dana. Možda je to deo objašnjenja zašto požari u ove dve afričke zemlje nisu privukli toliko pažnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: