Ivica Dačić za BBC: "Nisu problem kritike o slobodi medija - treba razgovarati“

Ministar inostranih poslova Srbije govori za BBC o učešću na "Globalnoj konferenciji o medijskim slobodama“ u Londonu, ali i o poseti Vimbldonu.

Izvor: BBC

Četvrtak, 11.07.2019.

16:15

Ivica Dačić za BBC:
Ivica Daèiæ na londonskoj konferenciji/BBC

Srbija će biti među nekoliko desetina zemalja-potpisnica "Globalne deklaracije o medijskim slobodama" čiji je cilj okupljanje država i vlada širom sveta u pokušaju da se novinari zaštite od pretnji i ugrožavanja medijskih sloboda.

"Doneli smo odluku da se pridružimo ovoj zajedničkoj izjavi i da svi naši nadležni državni organi rade u skladu sa onim što je potpisano", kaže za BBC na srpskom ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić.

Deklaracija je završni dokument "Globalne konferencije o medijskim slobodama" u Londonu koju zajednički organizuju Velika Britanija i Kanada.

Britanski državni sekretar za Evropu i Amerike Alan Dankan rekao je i da je Severna Makedonija potpisnica ove Deklaracije, na čemu se zahvalio ministru Nikoli Dimitrovu.

Prema najavama organizatora, Konferencija bi trebalo da postane tradicionalna - mesto gde će se analizirati stepen posvećenosti zaštite medijskih sloboda.

"Dobro je biti deo ove inicijative"

Konferenciju u Londonu ispratili su i protivnici ministra Hanta, kao i pristalice Džulijana Asanža/BBC
Ivica Dačić kaže da je za Srbiju dobro što se nalazi među potpisnicima ove Deklaracije.

"To je dobro, bez obzira što uvek ima primedbi da li tu ima dvostrukih aršina ili nema, da li ima selektivnosti u svemu, kao i da li postoji odgovornost medija za izrečeno.

To sada nije glavna tema već se bavimo formiranjem mehanizama da novinari budu zaštićeni širom sveta."

Na panelu o medijskim slobodama na Zapadnom Balkanu, koji je bio jedan od onih kojim je konferencija i otvorena, na račun Srbije iznet je niz kritika.

Britanske diplomate slušale su argumentaciju medijskih radnika da je na listi Reportera bez granica, Srbija premeštena iz kategorije slobodnih među delimično slobodne zemlje, kao i da se u izveštaju Evropske komisije navodi da su medijske slobode kategorija u kojoj nema napretka.

"Prilikom dolaska ovde, video sam neke koji demonstriraju jer kritikuju Veliku Britaniju.

Nisu problem kritike - treba otvoreno razgovarati i videti šta treba da se uradi, ovo je pravi način da se vidi šta se predlaže, a vrata Srbije su otvorena da se napravi zajednički pristup za ceo svet."

Dačić kaže da je svojim sagovornicima preneo i srpska iskustva sa Komisijom za istragu ubistava novinara, kao i da se razgovaralo o zakonima koji uređuju oblast medija.

"Nama je interes da sa raznim međunarodnim institucijama i organizacijama koordiniramo zakonodavni okvir", kaže Dačić.

"Doneo sam sreću Đokoviću"

"Dačić: Ja sam iskoristio priliku, pošto je Novak Đoković ambasador dobre volje i pripada diplomatskom redu čiji sam deo kao ministar spoljnih poslova, da ga bodrim. Mislim da sam mu doneo sreću.

BBC: Da li ste prevrtali stolove, kao Vuk Jeremić, jedan od prethodnih ministara spoljnih poslova Srbije?

Dačić: Pa, dobro. Ne treba ići tako daleko. Ali da sam navijao - navijao sam."

Šta podrazumeva "Globalna deklaracija o medijskim slobodama"

FCO
U dokumentu koji je predložen zemljama širom sveta, navodi se da se novinari i medijske organizacije širom sveta susreću sa restriktivnim zakonima, kaznama i fizičkim nasiljem.

Medijske slobode, kaže se u dokumentu, sastavni su deo međunarodne bezbednosti i napretka.

Često su upravo vlasti te koje su izvor pretnji medijskim slobodama. Umesto da štite ljudska prava, vlade su te koje ih krše, stoji u Deklaraciji.

Dokumentom se poziva na zajedničku globalnu i lokalnu akciju da bi se zaustavila ugrožavanja medijskih sloboda.

Deklaracijom se formira "Koalicija za medijske slobode" koja će prepoznati važnost medijskih sloboda za bezbednost, prosperitet i dobrobit svih društava, ujediniti snage i preduzeti akcije kada su novinari izloženi riziku, preduzeti sve mere da bi se sprečilo kršenje ljudskih prava, uključujući prava u vezi sa medijskim slobodama.

Od potpisnica se očekuje da sačine nacionalne planove da implementiraju Akcioni plan Ujedinjenih nacija za bezbednost novinara i problem nekažnjivosti.

"Koalicija" se obavezuje i da će se jednom godišnje sastajati, da bi obnovila svoju posvećenost ciljevima i odgovorila na aktuelne izazove i prilike. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: