Instagram čistači: Kofa, četka i ribanje pomažu protiv samoće

Zajednica čistača naprosto je buknula na Instagramu, sa ljudima koji dele najbolje savete u vezi sa čišćenjem.

Izvor: BBC

Sreda, 12.06.2019.

07:48

Instagram čistači: Kofa, četka i ribanje pomažu protiv samoće
Nasmejana Herijet Nok/BBC

Nova pomama čišćenja koja je zahvatila Instagram ima iznenađujuće terapeutsko dejstvo na neke ljude.

Herijet Nok u kuhinjskom ormariću drži osam kofa punih sredstava za čišćenje. Danas će snimati sebe kako čisti po kući kako bi to podelila sa prijateljima na društvenim mrežama.

Herijet počinje video govoreći publici: "U sklopu dnevnih obaveza volim da stavim veš na pranje."

Ubacujući odeću u bubanj, ona nastavlja: "Obožavam da ribam šporet i tuš kabinu. Uživam u zadovoljstvu koje osećam kad vidim koliko se sijaju."

Herijet Nok deli savete o spremanju na Instagramu i podstiče ljude da govore o mentalnom zdravlju. Sakupila je više od 23.000 pratilaca i stekla prijatelje u zajednici čistača.

Zajednica čistača naprosto je buknula na Instagramu, sa ljudima koji dele najbolje savete u vezi sa čišćenjem - ali se tu zato okupila još jedna grupa da bi ispričala kako im čišćenje pomaže u vezi sa anksioznošću.

Oni koriste heštegove kao što su #cleanhomehappyhome,#ilovetoclean i #cleaningmotivation.
Profil na Instagramu/making_ahouse_ahome
Dvadesetjednogodišnja Herijet, iz Devona u Velikoj Britaniji, kaže da joj je čišćenje pomoglo da se izbori sa teškom anksioznošću dok je odgajala dvoje male dece.

"Oduvek sam bila veoma samokritična, nikad nisam bila zadovoljna sobom ili svojim dostignućima", kaže ona.

Kad je Herijet bila mlađa, patila je od depresije i poremećaja u ishrani.

"Išla sam na terapiju i dobila mnogo podrške od prijatelja i porodice. Sad sam potpuno oporavljena, ali i dalje patim od anksioznosti", kaže ona.

Herijet priča otvoreno o svom mentalnom zdravlju kako bi pomogla pratiocima da shvate kako se ona oseća iz dana u dan.

Kada objavljuje svoje snimke o čišćenju i gleda druge kako to rade, ne oseća se toliko usamljeno kao što bi da samo ostaje kod kuće i sama radi poslove.

Otkako je počela blog o čišćenju, Herijet je dobila injekciju samopouzdanja.

"Pomogao mi je da shvatim da sam u nečemu dobra i da mogu da postignem nešto", kaže ona.

Herijet većinu dana provodi kod kuće sa sinovima Edvardom od četiri meseca i Fredijem od 21 meseca, koji i sam voli da učestvuje.

"On obožava da mi pomaže da punim ili praznim veš mašinu i voli da briše stvari čistom magičnom krpom da bi se osećao kao da pomaže mami."
Herijet sa decom/Harriet Knock
Možda iznenađujuće, ali Herijet je mrzela da sprema dok je odrastala.

"Trebalo je da pomažem mami dok sam živela kod kuće sa njom, ali nisam. Odselila sam se pre godinu dana, a nisam umela da koristim čak ni veš mašinu."

Danas joj se raduje. "Vežem kosu i bacam se na posao."

Kao i u slučaju Herijet, jedna od omiljenih stvari Denija Maldonada je da prebriše radnu površinu u kuhinji. Ponekad to uradi samo da bi video kako se sija pre nego što se osuši.

"Ništa mi ne pruža veće zadovoljstvo nego da vidim čist pult", kaže on.
Deni Maldonado/Danny Maldonado
Denijevu ljubav prema čišćenju usadila su mu oba roditelja, a započela je još u ranom dobu. Njegov otac radio je u vojsci i doneo je tu kulturu kući održavajući nedeljnu inspekciju.

"Moj tata bi prešao prstom preko sudopere tražeći kapljice vode. Moj krevet bi bio namešten, a jastuci napufkani - nervi su mi bili napeti kao strune", priseća se Deni.

Ako bi njegova soba prošla inspekciju bio bi nagrađen dozvolom da ide u bioskop ili da prenese televizor u svoju sobu.

Denijava majka bila je medicinska sestra i držala je do istih visokih standarda - volela je da njeno odeljenje miriše na izbeljivač.

"Ako miriše na ljude, nije čisto", govorila bi Deniju.

Vikendima bi Deni i njegova majka plesali dok peru pod.

"Budio bih se ujutro na treštanje muzike. Salsa, merenge, bilo šta uz šta možete da njišete kukovima dok perete pod."

Za Denija je to bila prilika da se više zbliži sa majkom. "Volela je da čisti, pa sam onda i ja zavoleo."

"Bio sam najčistiji tinejdžer u kraju - dok su svi bili napolju i igrali košarku, ja sam bio u svojoj sobi i čistio."
Èetka za èišæenje/Getty Images
Useljenje u studentsku sobu predstavljalo je za njega šok.

"Život sa cimerima je nešto najgore na svetu. Nateralo me je da budem zaista pasivno-agresivan prema njima. Nisam razumeo zašto moraju na podu da budu jastuci, čaše, pivske flaše…"

Odlučio je da sam počisti nered zarad vlastitog duševnog mira. "Bolje spavam kad znam da je sve čisto."

Deni opisuje euforično osećanje koje ga obuzme kad završi sa spremanjem.

"Doživite ogromno zadovoljstvo kad postignete nešto produktivno i drugi vas pohvale zbog toga. Obožavam kad neko dođe u moju kući i kaže mi: 'Kako lepo miriše, predivno je' - obožavam da dobijam komplimente."

U stanu u Majamiju u kom živi sa mužem Majklom morali su da izlepe staklena pokretna vrata nalepnicama zato što ih Deni opere toliko besprekorno da ptice slučajno naleću na njih. Njihov pas takođe podozrivo merka vrata, jer je i sam udarao u njih.

Deni deli slike svoje čiste kuće na Instagramu uz pomoć heštega #addictedtocleaning. Njega koriste i mnogi drugi čistači ponosni na svoje domove koji objavljuju slike svojih kuća kako bi drugi mogli da ih komentarišu.

Kad je Deni besan ili nervozan, da bi se smirio on preuredi plakar. Nedavno je posle žučne svađe bio toliko ljut da je instiktivno zgrabio krpu i besno krenuo da briše sto.

"Nije bilo šta da se očisti! Ali moj instinkt bio je da moram da ga očistim da bih iz sebe izbacio bes", kaže on.

Ne ceni, međutim, svako njegovo spremanje.

"Moram da budem oprezan zato što je poslednja stvar na svetu koju želim da povredim nečija osećanja", kaže Deni.

Kad je nedavno koristio kupatilo u kući prijateljice, očistio je sasušenu pastu za zube na lavabou i skoreli sapun sa držača za sapun. Njegovoj prijateljici se to nije dopalo.

"Uvredila se, kao da sam je prozvao neurednom", kaže Deni. Pokušao je da joj objasni da on obožava da čisti jer ga to usrećuje, ali ona je insistirala da je lavabo već bio čist.

"Potom smo se posvađali oko toga šta je njena definicija čistog a šta moja."

Srećom pa je Denijev muž veoma blagonaklon prema njegovim visokim standardima.

"Ja razumem da za Denija to ima terapeutsko svojstvo i da ga to upotpunjuje", kaže Majkl.

"To je neka moja vrsta leka", slaže se Deni.

Ali da li čišćenje zaista može da bude dobro po vaše mentalno zdravlje?

"Kod čišćenja svakako postoji element vežbe, a višestruko je utvrđeno da vežbanje može da popravi vaše raspoloženje", kaže doktor Džordž Fildmen, licencirani psiholog iz Britanskog društva psihologa.
Herijet u kuhinji/Harriet Knock
On može da vidi i korist od internet zajednice čistača. "Tu očigledno postoji i društveni element. Deljenje videa njihovih uspeha u čišćenju definitivno stvara osećaj zajedništva."

Čišćenje je i način da ljudi uspostave pozitivnu kontrolu nad vlastitim okruženjem. "Prijatno nam je da budemo u urednoj i čistoj sredini, lakše pronalazimo stvari i prosto nalazimo mesto za sve. Stoga postoji osećaj dostignuća, a rezultat je i estetski zadovoljavajući."

Međutim, doktor Fildmen smatra da postoji mogućnost da ovakvo ponašanje samo pruža opuštanje od anksioznosti, umesto da rešava probleme koji stoje iza njega.

"Na srednje i duge staze, čišćenje možda nije idealno zato što ta aktivnost ne predstavlja pravo sučeljavanje sa samom anksioznošću", kaže on. "Ono samo održava anksioznost na distanci."

Ali za Herijet, čišćenje predstavlja sjajan mehanizam za izlaženje na kraj sa problemima.

"Svi ti mali zadaci deluju mi kao mali uspesi i od njih se osećam bolje", kaže ona.

U danima kad je suviše anksiozna da napusti kuću, čišćenje joj pomaže da se oseti produktivnom - pruža joj nešto na šta može da se usredsredi.

"To je zaista pozitivno skretanje pažnje. Prosto mi je drago što sam otkrila čišćenje kao oblik terapije."

Herijetina internet zajednica čistača pravi joj dobro društvo i pruža inspiraciju. "Fascinantno je kad pomislite da bih sad ja mogla da poslužim kao inspiracija za nekog drugog."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: