Mir, tišina, tuga - Liverpul se seća Hilzboroa: Nikada vas nećemo zaboraviti

Minut ćutanja održan je u 15.06, kada je pre tačno 30 godina prekinuta utakmica engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Izvor: BBC

Ponedeljak, 15.04.2019.

19:28

Mir, tišina, tuga - Liverpul se seća Hilzboroa: Nikada vas nećemo zaboraviti
Na stepenicama palate Sent Džordž Hol upaljeno je 96 sveæa/AFP/Getty

Ceo grad Liverpul za trenutak je stao u znak sećanja na navijače istoimenog kluba koji su pre tačno 30 godina poginuli u katastrofi na stadionu Hilzboro u Šefildu.

Na stepenicima ispred palate Sent Džordž Hol upaljeno je 96 sveća.

Na istom mestu su postavljene i fotografije poginulih navijača.

U celom gradu u 15 sati i 6 minuta po lokalnom vremenu održan je minut ćutanja. Upravo u to vreme je 1989. godine prekinuta utakmica polufinala engleskog FA kupa između Liverpula i Notingem Foresta.

Posle toga, zvona na Gradskoj skupštini su se oglasila 96 puta, a zastave na zgradama svih javnih institucija spuštene su na pola koplja.
Gradonaèelnik Džo Anderson i poèasna gradonaèelnica Kristina Benks na stepenica Sent Džordž Hola/PA
Gradonačelnik Džo Anderson i počasna gradonačelnica Kristina Benks položili su vence ispred sveća.

"Nikada vas nećemo zaboraviti. Crveni i plavi su ujedinjeni", pisalo je na vencu koji je stavio Anderson.

"Endru je sada već mrtav četiri godine duže nego što je živeo.

"Imao je 26 kada je poginuo. Ceo život je bio pred njim. I dalje se vrlo teško borim sa time", rekla je Luiz Bruks, koja je izgubila brata na Hilzborou.

Gradonačelnik Anderson je rekao da tridesetogodišnjica tragedije predstavlja dan pun emocija i da se radi o veoma važnom datumu.

https://twitter.com/bbcmerseyside/status/1117795202368929793

U ponedeljak ujutru trener Liverpula Jirgen Klop i kapiten Džordan Henderson su položili venac, a članovi prvog, ženskog i mladog tima su obišli memorijal.

Bivši kapiten Liverpula Stiven Džerard, čiji je rođak, desetogodišnji Džon Pol Gilhuli bio najmlađa žrtva tragedije, takođe je odao počast žrtvama.

On je na Instagramu objavio fotografiju memorijala posvećenog Hilzboro tragediji uz potpis - "nikada vas nećemo zaboraviti".

Pravi avione, igra fudbal i sanja svetsku titulu

U liverpulskoj katedrali održan je pomen, a legendarni Kop na stadionu Enfild bio je otvoren za one koji su želeli da ga posete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: