Izbori u Ukrajini: Šta se tačno dogodilo

Glumac koji je na televiziji igrao ulogu predsednika sada je sve bliži toj ulozi u stvarnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2019.

10:32

Izbori u Ukrajini: Šta se tačno dogodilo
Zelenski je na korak od mesta predsednika/EPA

Pre tri i po godine televizijska serija "Sluga naroda" Volodimira Zelenskog počela je sa emitovanjem. Za zemlju kojom dominiraju novac i moćni oligarsi to je bila vrsta razonode.

Profesor - koga igra Zelenski - slučajno je postao predsednik nakon eksplozivnog govora o ukrajinskoj politici na društvenim mrežama.

Sada, nakon pobede u prvom krugu, Zelenski je na korak od toga da to postane stvarnost.

Da li život imitira umetnost? Ili smo svedoci sofisticiranije, izborne krađe u 21. veku?

Neobična kampanja

Kampanja Zelenskog je bila drugačija i prkosila je sterotipima. Nije bilo uobičajenih skupova ili političkih govora, i mnogo veselih video klipova na društvenim mrežama.

41-ogodišnjak je svoje neznanje predstavio kao vrlinu i otvoreno priznao da nema jake političke stavove. "Nema obećanja, nema razočaranja" - jedna je od njegovih izjava koju treba pomenuti.

Krajem januara proveo sam dan sa Zelenskim nakon što se kandidovao na predsedničkim izborima.

On je glumac, tako da sve može da bude lažno, ali moj utisak je bio da je on, kao i na televiziji, jedan simpatičan i smešan mladić.

Nakon što me je sproveo po svojoj veoma uspešnoj produkcijskoj kući Kvartal 95 Zelenski mi je šaljivo pričao kako voli humor iz serije Monti Pajton, da bi kasnije kukao kako njegova publika više pripada tzv. "Beni Hil" humoru.

Bili smo tu kada su mu kolege uz šampanjac čestitale 41. rođendan. Neki su bili u suzama, tvrdeći da podržavaju njegovu kandidaturu za predsednika, ali da su tužni jer će ih možda napustiti.

Onda smo otišli u kantinu kako bi uradili intervju tokom kojeg se pokazalo da su politički stavovi Zelenskog još uvek u nastajanju.

Rekao mi je da veruje da ljudi žele "nešto novo, da žele da dobiju osobu sa ljudskim likom".

Bilo je nejasnih uveravanja da treba "zaustaviti pucnjavu" u istočnoj Ukrajini, a još su zamršenije bile ideje kako to treba uraditi.

Emigracija u Ukrajini je sledeća velika tema, rekao mi je, ali nije izneo nijednu ideju kako zaustaviti odliv mozgova.

Sumnjive veze

Stvari nisu postale bolje kada smo došli do Ahilove pete Zelenskog, njegovih poslovnih veza sa kontroverznim biznismenom Igorom Kolomoskim.

Veze su očigledne. Svi humoristički televizijski programi su na najpopularanijoj ukrajinskoj televiziji 1+1.

Kolomoski je vlasnik 1+1 televizije, ali on mora njome da upravlja sa daljine, jer je u izgnanstvu, pošto u Ukrajini postoje brojne istrage o njegovom poslovanju.

Kada sam razgovarao sa Kolomoskim u Izraelu on se nije trudio da minimalizuje svoju ulogu u usponu komičara, rekao je da želi da postoje "milioni Zelenskih".

I nije bilo sumnje da je 1+1 dala punu podršku komičaru. Četiri dana pre glasanja premijerno je prikazana poslednja epizoda serije "Sluga narodu", a noć pred izbore je bila posvećena Zelenskom.

Pitanje je šta bi onda predsednik Zelenski dao za uzvrat. Kada smo razgovarali, komičar je insistirao na tome da on nije "lutka" Kolomskog i da ako sudovi utvrde njegovu odgovornost on neće biti zaštićen. Ali zabrinutost ostaje.

U poslednjih nekoliko nedelja, nakon nekih katastrofalnih ispada na sastancima sa diplomatama iza zatvorenih vrata, on je doveo kredibilnog savetnika koji treba da pokuša da ubede ljude da će Zelenski iako se čini neupadljivim, biti okružen pametnim ljudima i dobiti najbolje savete.

Za sada Zelenski mora da se usredsredi na drugi krug koji se održava za tri nedelje. Njegov protivnik Petro Porošenko ima uspostavljenu mrežu na terenu i podršku administratora širom zemlje. Pobeda komičara nikako nije izvesna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: