"Stop teroru" - Nišlije na ulicama, zahtevi se nižu

Demonstranti u Nišu održavaju proteste u Beogradu, ali žele i da "srede sopstveno dvorište"

Izvor: B92

Petak, 11.01.2019.

23:34

BBC

Sneg je nakratko stao, ulice su delimično očišćene, a nekoliko hiljada Nišlija se ovog petka okupilo na Trgu kralja Milana na protestu "Stop teroru - za Niš bez straha #1od5miliona", istovremeno simbolično obeleživši Dan oslobođenja Niša od Turaka.

Na poziv nekoliko građanskih inicijativa, Nišlije su, u atmosferi u duhu protesta u Beogradu koji se održavaju već pet subota za redom, dodale i sopstvene zahteve čiji je cilj, kako kažu, da "srede sopstveno dvorište".

"Politički elementi mogu i ne moraju da rade u našu korist, ali ni u kom slučaju ne smeju da rade protiv nas i da nas terorišu. To pravo im niko nije dao i zato smo se okupili večeras", rekla je Marija Dinov Vasić iz Pokreta mladih "Za Niš bez straha".
BBC

Lokalni zahtevi, nacionalna dobrobit

Danijel Dašić iz inicijative Ne damo niški aerodrom kaže da je "zasad dobro da zahtevi budu lokalni".

"Nije neophodno da zahtevi u Nišu budu isti kao u Vranju ili negde u Vojvodini", kaže Dašić za BBC.

Dodaje da protesti širom Srbije ipak imaju jednu zajedničku crtu - "više slobode, manje represije, više demokratije, a manje jednoumlja".

"Mi napadamo jednu hidru, sa ogromnim brojem glava, od ultra levog do krajnje desnog, tako da zahtevi moraju da budu široki", kaže Dašić.

On dodaje da se borba ne vodi samo na ulicama.

" Proces za aerodrom nalazi se pred Ustavnim i Upravnim sudom, Osnovnim i Specijalnim tužilaštvom. Otkrili smo gomilu nepravilnosti i sada čekamo da vidimo da li će institucije raditi svoj posao."
BBC
Zahtevi Nišlija:
  • - Ostavke ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnka Niša Darka Bulatovića
  • - Obezbeđivanje svih pružnih prelaza u Nišu rampom i svetlosnom signalizacijom
  • - Vraćanje Nišu Aerodroma, Elektrodistribucije i Regionalne privredne komore
  • - Rasvetljavanje svih slučajeva paljenja automobila
  • - Oslobađanje medija i stvaranje nezavisnog regionalnog servisa u Nišu


Rastislav Dinić iz Udruženog pokreta slobodnih stanara kaže da je Nišlije na ulice izveo "očigledan pritisak režima u proteklih godinu dana".

"Pre svega sa otimanjem aerodroma, a sada smo imali i tragediju u Međurovu", kaže Dinić za BBC.

Dodaje da su građani na tim primerima videli "koliko je režim spreman da malo uloži u Niš i ispoštuje interese Nišlija".

"Današnji protest je pokazao da se lokalni zahtevi uklapaju ili da dopunjuju republičke zahteve", rekao je Dinić.
BBC

Na kraju, ipak nagrada za gradonačelnika

Nakon skupa na trgu, koji je počeo minutom ćutanja žrtvama nesreće na pružnom prelazu kod Donjeg Međurova, demonstranti su krenuli u šetnju niškim ulicama, još uvek prekrivenih snegom.

Na vrata Gradske kuće, predstavnici Pokreta mladih "Za Niš bez straha" zalepili posebnu nagradu.

"Najgori gradonačelnik u istoriji Niša", kako su ga nazvali članovi ove grupe, odlikovan je nagradom "za zarobljavanje grada Niša".

Nekoliko snežnih grudvi poletelo je u pravcu zgrade, ali su organizatori zamolili okupljene da se suzdrže od zimskih radosti.

Tatjana Paunović, profesorka Filozofskog fakulteta u Nišu, očekuje "sve veći broj građana na narednim protestima". Sledeći je zakazan za 18. januar.

"Ovaj protest je izrastao iz svih prethodnih i verujem da će još rasti."

"Nas koji ne želimo da živimo u mraku, strahu i nasilju, ako nas još nema, uskoro će nas biti pet miliona", izjavila je Paunović. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: