Srbija: Odbrojavanje do lokalnih izbora - od penzije, preko Fejsbuka do udruženja građana

Građani u nedelju biraju lokalnu vlast u Lučanima, Kladovu, Kuli i Doljevcu na izborima o čijoj će ustavnosti u tri opštine odlučivati Ustavni sud.

Izvor: BBC

Četvrtak, 13.12.2018.

14:19

Srbija: Odbrojavanje do lokalnih izbora - od penzije, preko Fejsbuka do udruženja građana
Kula je jedna od tri opštine u kojoj se u nedelju 16.12.2018. održavaju vanredni izbori/BBC

Slobodan Rajačić iz sela Lipara kod Kule ima 75 godina i nikada nije želeo da se bavi politikom.

Danas je na prvi na listi udruženja građana koje je poslednjeg dana pre isteka roka predalo dovoljno potpisa za kandidaturu u ovoj opštini.

Građani Kule, zajedno sa stanovnicima Kladova, Doljevca i Lučana, u nedelju biraju predstavnike lokalne vlasti.

Nedugo nakon što je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković krajem oktobra raspisala vanredne izbore u Kladovu, Kuli i Doljevcu, i redovne izbore u opštini Lučani, deo opozicije najavio je da će bojkotovati ovo glasanje.

Izostanak učešća dela opozicije u ove tri opštine, komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da opozicija legalnim smatra izbore samo tamo gde ima kandidate.

Daleko od Beograda i visoke politike, u nedelji pre izbora, na ulasku u Kulu pored puta prolaznike pozdravljaju bilbordi.

Isto je u centru grada - od bilborda do uličnih znakova i štandova sa promotivnim materijalima stranaka, retke su ulice u kojima nije zalutao makar jedan letak.
Kritièna masa je udruženje graðana nastalo iz Fejsbuk grupe/BBC
Samo šest meseci ranije, kada je predsednik Skupštine opštine Kula Velibor Milojčić postao predsednik opštine, nakon ostavke prethodnika, ništa nije nagoveštavalo da će se uskoro ponovo ići na glasanje.

Ipak, ubrzo je on podneo ostavku.

Kulu, opštinu u kojoj se nalazi i Crvenka, mesto poznato po popularnom keksu u Srbiji, u nedelji pre izbora posetili su ministar prosvete, nauke i sporta Mladen Šarčević i predsednica vlade Ana Brnabić.

Iako ih je dočekao Milojčić, oni se nisu dugo zadržavali u centru Kule - Šarčević je obišao škole, a Brnabić fabrike.

Nekoliko nedelja ranije, bivši predsednik opštine ugostio je i predsednika Srbije koji je tada otvorio fabriku Fiorano italijanskog proizvođača veša, kupaćih kostima i čarapa Kalcedonija.

"Intenzivno radimo na privlačenju investitora i na razvoju industrije zone. Sa ponosom mogu da kažem da smo u poslednjih pet meseci uspeli da otvorimo tri pogona u kulskoj industrijskoj zoni", kaže za BBC na srpskom Milojčić.

Dok se nekadašnji predsednik opštine najavljuje otvaranje novih pogona i radnih mesta i ističe da je Kula dobila i tržni centar, što pokazuje povećanu kupovnu moć građana, u novosnovanom udruženju građana, na čijoj je listi Slobodan Rajačić broj jedan, kažu da se ne nadaju pobedi jer mladi ljudi, na čije glasove računaju, sve više odlaze iz Kule "trbuhom za kruhom".

Iz penzije, preko Fejsbuka do izbora

"Od kraja osamdesetih sam buntovnik protiv nepravde u svom selu"/BBC
Rajačić je po zanimanju bravar i deo radnog veka proveo je u Nemačkoj.

Politikom se nije bavio sve dok u Kuli nisu raspisani vanredni izbori.

"Od kraja osamdesetih sam buntovnik protiv nepravde u svom selu. Nošen sam željom da obezbedimo budućnost mladima, da ne idu po svetu. Do sada u tome nisam uspeo", kaže.

Postao je član udruženja građana koje broji dvadesetak članova, nastalog iz Fejsbuk grupe stanovnika Kule nezadovoljnih i vlašću i opozicijom.

"Već tri meseca mojim selom prolaze razne delegacije. Više se brašno ne deli po kilogram, već se deli džakovima. Prave putujući cirkus", kaže.

U centru Kule, ispred zgrade Pošte, osim štandova sa promotivnim materijalima političkih partija i bilborda, ništa negovaštava da se dešava bilo šta vanredno.

Kada u nedelju oko 36 hiljada građana sa pravom glasa izađe da izabere predstavnike lokalne vlasti, biće to četvri put od 2005. godine da glasaju na vanrednim izborima.

Vlasnici jedne lokalne picerije, dosetili su se kako da iskoriste izbornu tišinu - i oni dele promotivne letke, samo, oni ne obećavaju nova radna mesta, niti otvaranje novih fabrika, već nude "Mađaricu" - novu vrstu pice koja će se, kada u četvrtak u ponoć nastupi izborna tišina, prodavati po sniženoj ceni.

Osim promotera političkih partija, malo ko u Kuli deluje zainteresovano za još jedne vanredne izbore.

Prodavačica u loklanoj prodavnici cokće kada je pitam da li se umorila izborne kampanje, ali ne želi da komentariše.

"Cilj nam je da još više oživimo opštinu Kula i obezbedimo kvalitetne poslove za mlade, kako bi ostali u svojim naseljima, a neki se možda i vratili u svoj zavičaj", kaže Milojčić.

Milojčić je prilikom posete predsednice vlade, poslednjih nekoliko meseci u Kuli, kada je otvoreno nekoliko fabrika, nazvao "novim početkom" kada je Kula počela da se razvija - prvi put nakon sedamdesetih prošlog veka.

Šta je onda najveći problem u Kuli zbog koga građani već četvrti put za redom u poslednjih 13 godina izlaze na vanredne izbore?

"Mi u opštini imamo odlične rezultate i nemamo problem da pitamo građane šta misle, i da ih pozovemo na izbore", kaće Milojčić.

Podseća na ostavku prethodnika koji je, takođe iz ličnih razloga, podneo ostavku.

"Smatramo da bi najpoštenije bilo da se građani izjasne i daju nam jasan mandat da žele da i u naredne četiri godine nastavimo da vodimo opštinu uspešno kao do sada".

Raša Nedeljkov iz Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA) smatra da postoji "velika rupa" u poverenju između građana i političkih partija,

"Neki ljudi, koji su svesni da vođe partija neće doći u Kulu, ni u Lučane, da rešava probleme sa pijaćom vodom i putevima 17. decembra, kada se izbori završe, odlučili su da pokušaju da sami rešavaju stvari. I to je jedna ozbiljna poruka političkim partijama".

Život srpski, penzije nemačke

Kako izgleda parlament bez opozicije

UG Kritična masa nema promotivni štand u gradu, niti politički program. Umesto toga, imaju spisak stvari za koje se zalažu, i nazivaju ga "dogovor sa građanima".

Kažu da im je cilj da radna mesta vrate svima, bez obzira na partijsku pripadnost, cene obdaništa vrate na minimalne i budžetstka sredstva rasporede tako da se više novca odvoji za socijalnu zaštitu.

Obraćaju se prvenstveno mladim ljudima i kažu da je baš zato sedamdesetpetogodišnji Rajačić nosilac liste.

"Želimo da pokažemo mladima da ako on može da se bori i menja društvo, da oni ne treba sede kod kuće", objašnjava Gojko Tešović iz udruženja.

Rajačić kaže da se prihvatio kandidature jer se nadao drugačijoj penziji.

"Borio sam se mnogo da mi porodica ostane ovde, nadao sam da ću ja biti poslednji gastrbajter, ali nažalost, nije tako, sada su mi sin i ćerka sa porodicama u inostranstvu".

Partije, vođe, programi i građani

Liste najveæih stranaka nose imena partijskih voða/BBC
Skoro trista kilometara od Kule, građani Lučana iskusili su kampanju koju su obeležili i napadi na aktviste., ali i obećanja partija da će obezbediti devojke za udaju ukoliko im građani daju poverenje.

U Lučanima, poput Kule i Doljevca, u kojima se pored političkih partija za glasove bore i udruženja građana, mandat odbornicima Skupštine ističe krjem februara sledeće godine. U nedelju se glasa u:
  • Kladovu: za 28 odbornika u Skupštini opštine kandidate imaju četiri izborne liste
  • Doljevcu: za 37 odbornika kandidovali su se predstavnici pet stranaka i jedne grupa građana
  • Kula: za 37 odborničkih mesta kandidovali su se predstavnici sedam partija i jedne grupe građana
  • Lučanima: za 35 odbornička mesta kandidovali sus e predstvanici 8 listi - sedam partija i jednog udruženja građana

Izbori u senci ostavki

BBC
Nekadašnja odbornica u Kuli Dragana Krezović, iz odbora Demokratske stranke, za razliku od Rajačića, na ovim izborima neće učestvovati.

"Sa obzirom da nije bilo nikakvih osnovanih razloga za raspisivanje izbora - vlast ima većinu, nije isticao ni mandat i funkcionisali su, mi smo odlučili da ne učestvujemo u izborima i dajemo legitimitet nečemu što nema zakonsku osnovu", kaže.

Zajedno sa još četvoro odbornika ove stranke, predala je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zahtev da na uvid dobije ostavku predsednika opština Milojčića, za koju tvrdi da je nikada nije videla.

Odogovor na pitanje o ostavkama koje su dovele do privremenih izbora dobilo je udruženje CRTA.

Oni su Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podneli zahtev da na uvid dobiju ostavke predsednika opština Kula, Kladovo i Doljevac.

"Od Ministarstva smo dobili tekstove ostavki u kojima piše da su donete iz ličnih razloga", kaže Nedeljkov iz udruženja CRTA.

Čemu služe žuti prsluci u Srbiji

Čekaju li nas nove šetnje nezadovoljnih

Organizacija CRTA podnela je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti, jer, kažu, smatraju da ovogodišnji izbori nisu raspisani u skladu sa zakonom.

Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o lokalnim izborima propisuju da se vanredni izbori mogu raspisati kada aktuelna vlast iz vanrednih razloga više ne može da vrši funkciju.

"Takav slučaj nismo imali ni u jednoj od tri opštine, što podgreva sumnju da je čitav izborni proces u ove tri opštine isceniran kako bi se, iz različitih razloga, udovoljilo partijskim insteresima vladajućih partija", kaže.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) kaže da bi sivu zonu u koju se ulazi, kada se govori o izborima u Kladovu, Doljevcu i Kuli, trebalo da otkloni Ustavni sud.

"Važno je promeniti i precizirati odredbe zakona, ali je jako važno istaći da Ustavni sud vrlo retko zaseda i kasno će reagovati povodom žalbi. To će se desiti posle ko zna koliko, verovatno posle nekoliko godina kada ovi izbori postanu arhivirani", kaže.

Izbori u senci ostavki

BBC
Nekadašnja odbornica u Kuli Dragana Krezović, iz odbora Demokratske stranke, za razliku od Rajačića, na ovim izborima neće učestvovati.

"Sa obzirom da nije bilo nikakvih osnovanih razloga za raspisivanje izbora - vlast ima većinu, nije isticao ni mandat i funkcionisali su, mi smo odlučili da ne učestvujemo u izborima i dajemo legitimitet nečemu što nema zakonsku osnovu", kaže.

Zajedno sa još četvoro odbornika ove stranke, predala je Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zahtev da na uvid dobije ostavku predsednika opština Milojčića, za koju tvrdi da je nikada nije videla.

Odogovor na pitanje o ostavkama koje su dovele do privremenih izbora dobilo je udruženje CRTA.

Oni su Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu podneli zahtev da na uvid dobiju ostavke predsednika opština Kula, Kladovo i Doljevac.

"Od Ministarstva smo dobili tekstove ostavki u kojima piše da su donete iz ličnih razloga", kaže Nedeljkov iz udruženja CRTA.

Čemu služe žuti prsluci u Srbiji

Čekaju li nas nove šetnje nezadovoljnih

Organizacija CRTA podnela je Ustavnom sudu zahtev za ocenu ustavnosti, jer, kažu, smatraju da ovogodišnji izbori nisu raspisani u skladu sa zakonom.

Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o lokalnim izborima propisuju da se vanredni izbori mogu raspisati kada aktuelna vlast iz vanrednih razloga više ne može da vrši funkciju.

"Takav slučaj nismo imali ni u jednoj od tri opštine, što podgreva sumnju da je čitav izborni proces u ove tri opštine isceniran kako bi se, iz različitih razloga, udovoljilo partijskim insteresima vladajućih partija", kaže.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) kaže da bi sivu zonu u koju se ulazi, kada se govori o izborima u Kladovu, Doljevcu i Kuli, trebalo da otkloni Ustavni sud.

"Važno je promeniti i precizirati odredbe zakona, ali je jako važno istaći da Ustavni sud vrlo retko zaseda i kasno će reagovati povodom žalbi. To će se desiti posle ko zna koliko, verovatno posle nekoliko godina kada ovi izbori postanu arhivirani", kaže. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: