Putin: Ako SAD napuste sporazum, i mi ćemo

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva razvijati zabranjene rakete ukoliko SAD izađu iz INF sporazuma.

Izvor: BBC

Četvrtak, 06.12.2018.

09:34

Putin: Ako SAD napuste sporazum, i mi ćemo
Ruski predsednik Vladimir Putin kaže da su optužbe SAD uvod u to da æe Vašington napustiti sporazum/EPA

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će, ukoliko Vašington počne sa proizvodnjom raketa koje su zabranjene prema INF sporazumu, Moskva uraditi isto.

Putinova izjava je usledila nakon optužbi NATO i Sjedinjenih Država da je Rusija već prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine

Taj sporazum zabranjuje korišćenje kopnenih raketa srednjeg dometa, a potpisali su ga još predsednici Mihail Gorbačov i Ronald Regan.

Putin navodi da su optužbe Amerike uvod u namere Vašingtona da prekrši sporazum.

Kako kaže, mnoge zemlje su do sada razvile oružje koje je prema INF sporazumu zabranjeno.

"Deluje da naši američki partneri veruju da se situacija toliko promenila da i oni moraju da imaju takvo oružje", ističe Putin.

"Šta je naš odgovor? Jednostavno - u tom slučaju, i mi ćemo isto uraditi".

Američki predsednik Donald Tramp je prethodno izjavio da će Sjedinjene Države zbog postupaka Rusije napustiti sporazum.

Šefica diplomatije Evropske unije Federika Mogerini apelovala je na SAD i Rusiju da očuvaju sporazum koji je, kako kaže, "u poslednjih 30 godina garantovao mir i sigurnost Evrope".

Šta kažu u NATO?

NATO je u utorak i formalno optužio Rusiju za kršenje sporazuma.

"Saveznici su zaključili da Rusija razvija kopneni raketni sistem 9M729, koji krši INF sporazum i predstavlja značajnu pretnju evroatlantskoj bezbednosti", piše u saopštenju.

Kako navode, članice NATO "snažno podržavaju" stav Vašingtona da Rusija krši sporazum, zbog čega pozivaju Moskvu da se "hitno vrati ponašanju u skladu sa propisima".
Rusija negira da je vršila testiranje raketa koje krše sporazum/EPA
Državni sekretar SAD Majk Pompeo izjavio je da Moskva ima 60 dana da se vrati poštovanju pravila sporazuma, upozorivši da nakon tog roka ni Sjedinjene Države više neće poštovati njegove odredbe.

"Videćemo šta će biti posle 60 dana", rekao je Pompeo.

Rusija je više puta negirala da krši sporazum.

Bivši predsednik SAD Barak Obama 2014. je optužio je Rusiju da krši sporazum, nakon što je navodno testirala rakete.

Međutim, Obama se navodno nije povukao iz sporazuma zbog pritiska evropskih lidera koji su rekli da bi taj potez pokrenuo trku u naoružanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: