Sahrana Kofi Anana: Svetski lideri se oprostili od nekadašnjeg generalnog sekretara UN-a

U Gani sahranjen Kofi Anan. Tokom trodnevne žalosti pored kovčega preminulog lidera u Akri poklonilo se hiljade stanovika Gane.

Izvor: BBC

Petak, 14.09.2018.

07:24

Sahrana Kofi Anana: Svetski lideri se oprostili od nekadašnjeg generalnog sekretara UN-a
Ceremoniji u Akri prisustvovale hiljade ljudi/AFP

Svetski lideri i članovi porodice odali su poštovanje jednom od najpoznatijih afričkih diplomata Kofi Ananu, na sahrani u njegovoj domovini Gani.

Tokom trodnevne žalosti pored kovčega preminulog lidera u Akri poklonilo se hiljade stanovnika Gane.

Anan je preminuo 18. avgusta u Švajcarskoj, u 81. godini.

Bio je generalni sekretar Ujedinjenih nacija od 1997. do 2006.

Dobio je Nobelovu nagradu za mir 2001. za pomoć u revitalizaciji međunarodnog tela, tokom perioda koji se poklopio sa ratom u Iraku i pandemijom HIV-a.
Anan je preminuo 18. avgusta u Švajcarskoj/AFP
Govoreći na sahrani, aktuelni generalni sekretar UN-a Antonio Guteres rekao je da je Anan bio izuzetan lider koji je vidio UN kao silu za dobrobit.

"Dok se suočavamo sa vetrom našeg nemirnog i turbulentnog vremena, uvek nas inspiriše nasleđe Kofija Anana", kazao je Guteres.

"Ono je potrebno našem svetu sada više nego bilo kada", dodao je. "Neodoljiva aura"

Majni Džons, BBC Njuz, Akra

Ožalošćeni, u tradicionalnoj crnoj i crvenoj odeći, ispunili su glavnu dvoranu konferencijskog centra u Akri, čiji je kapacitet oko 4.000 ljudi. Mnogo je onih koji su pratili događaj preko ogromnog ekrana van sale.

Borkinja za ljudska prava Barbara Hendriks otpevala je himnu.

Ananov nećak Kojo Amo-Gotfird održao je oproštajni govor i opisao kako je Anana u srednjoj školi štrajkovao glađu, protestujući zbog kvaliteta hrane u trpezariji.

Govor je održala i Ananova supruga, švedska advokatica i umetnica Nane Maria Anan. Govorila je o tome kako je njen suprug bio uzbuđen svaki put kada bi se vraćao u domovinu i zahvalila se Gani što je svetu podarila tako izuzetnog čoveka.

Rekla je da je njen suprug imao izuzetnu auru sjajne topline.

"Njegovo nasleđe živeće kroz fondaciju i kroz sve nas", zaključila je.
Tradicionalnim plesom odata mu je poèast/EPA
Bivša kraljica Holandije princeza Beatriks i njena snaha princeza Mabel, koja je bila bliska prijateljica Anana, bile su među okupljenima.

Kralj Ašanta Otumfo Nana Osi Tutu drugi, dodelio je Ananu titulu Busumuru 2012. godine za njegovu ulogu u međunarodnoj diplomatiji.

"Danas se u Gani piše istorija. Jedan od naših slavnih sinova leži ovde. Ali mi smo zahvalni što ga je Bog godinama koristio da radi za čovečanstvo, za mir. Danas, dok leži ovde, završio je svoj posao", rekao je anglikanski episkop iz Ananovog rodnog grada Kumasi u centralnoj Gani Danijel Sarfo.
Supruga Kofija Anana zahvalna je Gani što je svetu podarila takvog èoveka/AFP
Fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: