Decenije čekanja - Hrvatska i Engleska u borbi za finale

Jedna noć deli Hrvatsku i Englesku od finala Svetskog prvenstva u fudbalu i najvećeg reprenzetativnog uspeha posle mnogo godina.

Izvor: BBC

Sreda, 11.07.2018.

10:04

Decenije čekanja - Hrvatska i Engleska u borbi za finale
Znaèajniji uspeh na Svetskim prvenstvima dugo èekaju i "Vatreni" i navijaèi Engleske./AFP

Jedna noć deli Hrvatsku i Englesku od finala Svetskog prvenstva u fudbalu i najvećeg reprenzetativnog uspeha posle godina i godina.

Te 1998. godine Hrvatsku je u polufinalu zaustavila Francuska, to jest, Lilijan Tiram je sa dva gola "Vatrene" poslao po bronzu koju su osvojili u meču protiv Holanđana.

Sa druge strane, Englezi na uspeh čekaju mnogo duže - četvrti su bili u Italiji 1990. godine, a i dalje se priča o onom uspehu iz 1966. kada je u finalu protiv Zapadne Nemačke VAR sistem bio i te kako potreban.

Posle 90 minuta bilo je 2:2 i finale je otišlo u produžetke. Onda je lopta u 101. minutu u nemačkom šesnaestercu došla do Džefa Hersta.

Udarac desnom nogom, lopta pogađa prečku i pada... Pitanje je gde. Na liniju, u gol... Ni danas nije poznato.

Uglavnom, gol je priznat i ta 1966. godina plasirala se veoma visoko na listi bitnih datuma za sve na ostrvu.

Šta stoji iza fudbalskog uspeha Hrvatske

Engleski vodič za izvođenje penala

Penali rak-rana

Geret Sautgejt promašio je odluèujuæi penal u polufinalu EP 1996. godine, a sada je Englesku doveo na korak do finala./Getty Images
Iako je Engleska po imenu uvek važila za velikana svetskog fudbala, nekako je rezultat uvek izostajao - uprkos velikim očekivanjima čitave nacije - zbog čega je malo ko verovao u njihov uspeh u Rusiji.

Ipak, na ovom turniru pokazali su se kao tim i konačno su nekoga prošli na penale - prvi put u istoriji na SP - pa su društvene mreže i tribine pune pesme "Fudbal se vraća kući" benda Lighting Seeds.

Inače, ta pesma snimljena je za Evropsko prvenstvo 1996. godine u Engleskoj - čuvene 1966. oni su takođe bili domaćini - a snimljen je i rimejk za Svetsko prvenstvo u Francuskoj dve godine kasnije.

Legendarni engleski napadač Alan Širer u tekstu za BBC među sličnostima između ovog prvenstva u Rusiji i EP iz 1996. ističe i pevanje te pesme na svakom ćošku.

"To je bilo sve što ste mogli da čujete u hotelu. Pol Gaskojn bi nas svakog jutra budio tako što otvori prozor sobe i odvrne je do kraja", piše Širer.

Engleska je tada zaustavljena u polufinalu, a ključni penal protiv Nemačke promašio je aktuelni selektor Geret Sautgejt.

Golmani aduti

"Sada izgledaju kao tim", kaže kapiten Hrvatske Luka Modrić pred polufinale, prenosi Gardijan.

"Imaju to zajedništvo koje je veoma važno za uspeh. Opasni su na prekidima, imaju Megvajera, Harija Kejna i Stonsa... Moraćemo da obratimo pažnju na to".

Dakle, neki od glavnih aduta "Gordog albiona" su prekidi, kandidat za najboljeg strelca turnira Hari Kejn, odlični golman Evertona Džordan Pikford, ali i selektor Sautgejt koji pazi na sve detalje.

Međutim, na drugoj strani terena mrežu će takođe čuvati odličan golman, jedan od najboljih na prvenstvu, Danijel Subašić, dok će na sredini kontrolu držati najvažniji igrači dva najveća kluba na svetu - Barselone i Reala.

Hrvatska ima suvi kvalitet, iskusne igrače, u grupi su zaista delovali impresivno i definitivno su među dve-tri najbolje ekipe na turniru.

Ali ključevi su pre svega u nogama Luke Modrića i Ivana Rakitića.

"Oni su svetska klasa", izjavio je engleski reprenzetativac Erik Dajer na konferenciji za medije.

"Modrić je fantastičan igrač koji može da stvori magične trenutke. Moraćemo da radimo i kao tim i kao pojedinci da bismo ih zaustavili".

Svetska klasa i tašta

Koliko problema njih dvojica mogu da naprave videlo se protiv Rusije - u drugom poluvremenu selektor Zlatko Dalić ubacio je zadnjeg veznog Marsela Brozovića, pa su Modrić i Rakitić dobili nešto više slobode i Rusi su odmah bili u problemu.

Kolika je klasa Rakitić je pokazao kad je počela lutrija.

Dva puta je šutirao peti penal, onaj u kojem je na talonu sve ili ništa, i oba puta je izgledalo kao da šutira na male goliće iza zgrade. Siguran pogodak oba puta i prolaz dalje.

Brojni svetski mediji se zato poslednjih dana prisećaju anegdote kada mu je, posle promašenog penala za Sevilju, tašta poslala fotografiju šapa njegovog psa, uz komentar: "Tvoj pas bolje šutira penale od tebe".

"Verujemo u sebe, ne plašimo ni Engleske, ni bilo koga drugog", rekao je selektor Hrvatske Zlatko Dalić, prenosi Gardijan.

"Kejn je najbolji strelac prvenstva i nije lako zaustaviti ga, ali imamo vrhunske centralne bekove. Uspeli smo da zaustavimo Mesija i Eriksena, nadamo se da ćemo moći i Kejna".

Suknjica

Kapiten reprezentacije Hrvatske Luka Modriæ ima priliku da predvodi ekipu do najveæeg uspeha u istoriji ove zemlje./AFP
Modrić je definitivno motor Hrvatske, ali i najboljima se ponekad desi da im neko probaci kroz noge.

Kamere i novinari su tu da sve pamte.

Svetski mediji, naročito oni preko Lamanša, poslednjih dana pišu i o tome kako je Dele Ali 2015. Modriću, još kao tinejdžer, probacio loptu kroz noge.

"Sećam se toga", kaže Dele Ali uz osmeh, prenosi Telegraf.

"Volim dobro probacivanje kroz noge", dodao je on, dok je na pitanje da li će pokušati da ponovi uspeh od pre tri godine, odgovorio: "Nadam se. Neće mi to biti neki cilj, ali bilo bi lepo".

I jednima i drugima put do polufinala bio dosta "otvoren" - što nikako ne umanjuje njihov uspeh - Belgija, Francuska i Brazil su bili na drugoj strani žreba, Nemačka je ispala u grupi, dok je Španiju izbacila Rusija.

Hrvatska je tako u osmini finala išla na Dansku kojoj Kasper Šmajhel nije bio dovoljan, pa na domaćina, dok su Englezi izbacili Kolumbiju - koja jednostavno nije ta ekipa bez Hamesa Rodrigeza - i Švedsku.

Belgija-Francuska: Polufinale testira susedske odnose

Kako se Srbija oprostila od Svetskog prvenstva

"Slava Ukrajini" i sporni zvaničnik

Zanimljiv podatak je i da je Hrvatska time postala deseta slovenska reprezentacija u istoriji SP koja se plasirala među četiri najbolje ekipe. Poslednji put to se dogodilo takođe "Vatrenima" 1998. godine.

Međutim, nakon četvrtfinalnog meča između Hrvatske i Rusije fudbal je na neko vreme pao u drugi plan, pa ostaje da se vidi koliko će to uticati na ekipu.

Prvo su su Domagoj Vida i član stručnog štaba Ognjen Vukojević na društvenim mrežama skandirali "Slava Ukrajini", zbog čega se Hrvatski nogometni savez izvinio Rusiji, a Vukojević je razrešen funkcije.

Nakon toga je objavljena fotografija predsednice Kolinde Grabar Kitarović iz lože stadiona u Sočiju sa zvaničnikom HNS-a osuđenim zbog malverzacija dok je bio u Dinamu.

Zbog toga su, pre svega iz Splita - u kojem je pre prvenstva bilo i transparenata "dabogda sve izgubili" - usledili komentari "eto zašto ne pratimo reprezentaciju".

"Starim"

Englezi polufinale čekaju u nešto opuštenijoj atmosferi, uz euforiju koja je ogromna čak i za njihove standarde.

"Pre nego što je turnir počeo nisam verovao da možemo da osvojimo", navodi legendarni Alan Širer u tekstu za BBC, i dodaje "samo sam želeo da vidim neke znake napretka".

"Iskreno govoreći, mislim da niko nije ni pomislio da možemo do polufinala, ja sigurno nisam. A ako pobedi Hrvatsku Engleska je u finalu, neverovatno je uopšte izgovoriti to".

Kako kaže, poslednji put kada je Engleska bila u polufinalu Svetskog prvenstva imao je 19 godina.

"Tada sam na porodičnom odmoru u Portugalu gledao kako na penale gubimo od Zapadne Nemačke. Strašno je pomisliti da 17 igrača iz današnje reprezentacije tada nije bilo ni rođeno. To govori koliko sam ja star, ali i koliko je ovaj tim mlad". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: