Policija, žandarmerija u potrazi za nestalim novinarom

Novinar Stefan Cvetković nestao je u noći između srede i četvrtka.

Izvor: BBC

Četvrtak, 14.06.2018.

18:20

Policija, žandarmerija u potrazi za nestalim novinarom
Forenzièke ekipe i policija pretražuju okolinu/BBC

Desetine policajaca i pripadnika žandarmerije, forenzičke ekipe, ronioci i službeni psi poslati su u Belu Crkvu u sklopu potrage za nestalim novinarom Stefanom Cvetkovićem.

Novinar BBC-ja Stefan Veselinović sa lica mesta javlja da je potraga proširena i po obližnjim poljima i šumarcima oko jezera i kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Očevici kažu da je Cvetković, slobodni novinar koji je nekoliko puta proteklih godina izjavljivao da mu je prećeno zbog rada na pričama koje su uključivale nezakonita poslovanja lokalnih firmi i političkih moćnika.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je noćas prijavljeno da se u Beloj Crkvi nalazi parkirano putničko vozilo marke "polo" na kome su otvorena vozačeva vrata i upaljena svetla.

"Policijski službenici su odmah izašli na lice mesta, nakon čega je utvrđeno da je reč o vozilu koje koristi novinar Stefan Cvetković, a koje je vlasništvo njegovog oca. O ovom događaju odmah je obavešteno nadležno tužilaštvo, a policija je istog trenutka raspisala potragu sa Stefanom Cvetkovićem i za njim se intenzivno traga", stoji u saopštenju MUP-a koje prenosi agencija Beta.

Policija intenzivno rasvetljava sve okolnosti ovog slučaja, potvrdio je danas u Kruševcu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Svakih 15 minuta me (Bratislav) Gašić i (Nebojša) Stefanović obaveštavaju. Rekao bih da su svi resursi na raspolaganju policiji i BIA-i u Beloj Crkvi. nadam se da će uspeti da reše taj slučaj. Više detalja o ovom slučaju ne mogu da iznosim", rekao je Vučić, a prenose mediji.

BBC novinar ubijen u Avganistanu

Ko je Arkadij Babčenko

Očevici su ispričali novinarima da je Cvetković poslednji put viđen nešto pre ponoći u jednom lokalu u gradu, ali mu se posle toga gubi svaki trag.

Ranije je rečeno da je pored vozila koje je koristio pronađen Cvetkovićev ručni sat sa pokidanom narukvicom.
Policija pretražuje teren/BBC
Ko je Stefan Cvetković

Cvetković je bio slobodni novinar, koji je samostalno istraživao lokalne teme, kao i priče od šireg društvenog značaja. Povremeno bi ih predstavljao na konferencijama za štampu a imao je svoj Jutjub kanal.

Cvetković je često tvrdio da mu prete, prijavljivao je pretnje NUNS-u, ali nikada nije bilo dovoljno dokaza da bi se pokrenuo postupak, kaže za BBC Svetozar Raković, generelani sekretar udruženja.

"Tvrdio je i da su mu pretili preko društvenih mreža i raznih portala. Bio je i fizički napadnut od lokalnih "siledžija" u Beloj Crkvi dok je još imao televizijsku stanicu", kaže Raković.

Cvetković je nedavno održao konferenciju za novinare Koliko košta likvidacija na severu Kosova, na kojoj je pokazao i fotografije osoba koje su navodno bile umešane u likvidaciju kosovskog političara Olivera Ivanovića i izneo tvrdnje da je taj atentat plaćen 40.000 evra.

Tada je rekao da je bio zadržan na administrativnom prelazu Jarinje i naveo da je nakon toga od kosovske policije dobio dokument kojim se potvrđuje da je po nalogu specijalnog tužioca koji vodi istragu o ubistvu Ivanovića, zadržan u policijskoj stanici u blizini prelaza zbog ispitivanja.

Cvetković je nepravosnažno osuđen na dve godine i tri meseca zatvora po tri privatne krivične prijave koje su protiv njega podneli funkcioneri Srpske napredne stranke.

Prijave su podnete zbog uvrede i zbog neovlašćenog objavljivanja i prikazivanja tuđeg spisa, portreta i snimka. Osuđen je i na novčanu kaznu od 2,15 miliona dinara, prenosi Beta.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine ocenili su da su presude Osnovnog suda u Vršcu u potpunosti skandalozne i da moraju da budu poništene na višim sudskim instancama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: