"Masni vicevi" Ane Frank pronađeni na skrivenim stranicama dnevnika

Dve stranice dnevnika ove tinejdžerke, prelepljene braon papirom, konačno otkrivene.

Izvor: BBC

Sreda, 16.05.2018.

12:07

Objavljene su dve nove stranice dnevnika Ane Frank, na kojima su zapisana njena razmišljanja o seksu i poneki masni vic.

Dnevnik mlade Jevrejke, napisan tokom skrivanja od nacista, postao je poznat širom sveta kada je objavljen nakon njene smrti na kraju rata.

Skrivene stranice bile su prelepljene braon papirom - navodno da bi ove zapise sakrila od porodice.

Nove tehnologije su istraživačima konačno omogućili da ih pročitaju.

Napisane su 28. septembra 1942. godine, nedugo nakon što je trineastogodišnja Ana počela da se skriva.

"Na ovim upropašćenim stranicama ću zapisati 'masne' viceve", napisala je na strani ispunjenoj žvrljotinama - i zapisala četiri vica koja je znala.

Napisala je i desetine redova o seksualnom obrazovanju, zamišljala da nekome mora da održi to "predavanje", i pomenula prostitutke - o kojima joj je pričao otac, kako je zapisala na drugom mestu.

https://twitter.com/annefrankhouse/status/996393130705522689 "Ana Frank o seksualnosti piše na mio način", kaže Ronald Leopold iz muzeja "Kuća Ane Frank" u Amsterdamu. "Kao i svaki adolescent i ona je radoznala."

Slično je rekao Frank van Vri, direktor Niod instituta, koji je pomogao da se dešifruju stranice.

"Ko god da čita ove pasuse neće moći da sakrije osmeh", kaže on.

"Masni vicevi su uvek popularni među decom u razvoju. Ovo otkriće jasno pokazuje da je Ana, uz sve talente i darove, takođe bila i sasvim obična devojčica."

Jedan od viceva glasi: "Znaš li zašto su nemačke devojke iz Vermahta u Holandiji? Služe kao dušeci za vojnike."

Muzej Ane Frank kaže da ovo nije bio jedini put da je ova tinejdžerka pisala o seksu - pominjala je i druge viceve koje je čula od ljudi u svojoj skrivenoj kući, ili u pasusima o menstruaciji i seksualnosti.

NATO bombardovanje očima umetnika

Šaljivi nazivi ulica zbunjuju ljude u Oksfordu

Objašnjavajući zašto su objavili stranice koje je Ana nesumnjivo želela da sakrije, iz muzeja navode da je njen dnevnik - registrovan kao svetsko nasleđe u Unesko - od velikog akademskog značaja.

Takođe su naveli da ove stranice "ne menjaju našu sliku o Ani".

"Tokom svih ovih decenija Ana je postala svetski simbol Holokausta, dok je devojka Ana ostala u pozadini", navodi se u saopštenju.

"Ove novootkrivene stranice vraćaju radoznalu i u mnogim aspektima zrelu tinejdžerku nazad u prvi plan."

Ana Frank se skrivala u tajnim prostorijama poslovne zgrade njenog oca od 5. jula 1942. godine - mesec dana od kada je za trinaesti rođendan dobila dnevnik.

Tu je živela sa porodicom i prijateljima, Van Pelsima, dok ih nisu otkrili dve godine kasnije. Kako su ih pronašli posle dugog i uspešnog skrivanja ostaje misterija.

Ana Frank se razbolela i umrla u nacističkom kampu 1945. godine, kada se rat završio. Njen otac, jedini preživeli član porodice, objavio je njen dnevnik 1947. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: