Severna Koreja preti da će otkazati susret s Trampom

Zvaničnici Severne Koreje smatraju da je Džon Bolton odgovoran za moguće otkazivanje sastanka i tvrde da neće odustati od nuklearnog oružja.

Izvor: BBC

Sreda, 16.05.2018.

11:26

Severna Koreja preti da će otkazati susret s Trampom
Dva lidera æe se sresti u Singapuru 12. juna/EPA

Iz Severne Koreje stigla je najava da je moguće da će se ova zemlja povući sa samita sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, ako Amerika bude insistirala na tome da Severnokorejanci odustanu od nuklearnog oružja.

Dugoočekivani sastanak između Trampa i Kim Džong-una je zakazan za 12. jun.

U ljutitoj izjavi, zamenik ministra spoljnjih poslova Severne Koreje optužio je SAD za neodgovorne izjave i zle namere.

Uperio je prstom direktno na savetnika na nacionalnu bezbednost Džona Boltona.

"Ne krijemo koliko nam se on gadi", rekao je Kim Kje-gvan.

Bolton je predložio da Severna Koreja treba da prati "libijski model" denuklearizacije.

Smeo predlog da se Tramp i Kim sretnu došao je u trenutku kada je Severna Koreja najavila da je posvećena denuklearizaciji korejskog poluostrva.

Šta to ustvari znači nije najjasnije, ali su strani novinari pozvani u Severnu Koreju da krajem meseca prisustvuju demontiranju glavnog poligona za testiranje.

Novinarka BBC u Seulu Lora Biker kaže da Severna Koreja, koja je godinama tvrdila joj je nuklearni arsenal suštinski važan za opstanak kao države, sada jasno izražava svoje zahteve.

Šta stoji u izjavi Severne Koreje?

U Kimovoj izjavi, koju su preneli državni mediji, stoji da ako "nas SAD priteraju u ćošak i jednostrano zahtevaju da odustanemo od nuklearnog oružja, nećemo biti zainteresovani za pregovore" i "moraćemo da razmotrimo" prisustvo na samitu 12. juna u Singapuru.

Rekao je da je Severna Koreja "polagala velike nade u sastanak", ali da je "nezgodno što nas Sjedinjene Države provociraju pre samog samita izbacivanjem suludih izjava."

Kim Kje-gvan je veoma cenjen član vrhovne vlasti u Severnoj Koreji i već je učestvovao u pregovorima s Sjedinjenim Državama ranije. Malo je verovatno da njegove komentare ne podržava lično Kim Džong-un.

Korejsko poluostrvo bez nuklearki

Bivši šef CIA tajno putovao u Severnu Koreju

Nekoliko sati pre ove izjave, kao znak mogućih problema, Severna Koreja je otkazala sastanak sa Južnom Korejom zakazan za danas.

To je reakcija na početak zajedničkih vojnih vežbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Severne Koreja je prvo pristala na to, a zatim je ovu vežbu nazvala "provokacijom", koja urušava diplomatske napore.

Zašto je Džon Bolton lično napadnut?

Džon Bolton/Getty Images
Ovaj ratoborni konzervativac žestoko brani američku moć i zagovara da se ona demonstrira širom sveta. Nedavno je izjavio kako bi bilo "savršeno legitimno da se izvedu preventivni napadi" na Severnu Koreju.

U intervjuima medijima datim prošlog vikenda, Bolton je izjavio kako bi Severna Koreja morala da prati libijski model denuklearizacije - Libija je odustala od razvijanja nuklearnog oružja i tek onda dobila ekonomsku pomoć i odnosi sa SAD su normalizovani.

Međutim, tokom ustanka protiv režima pukovnika Gadafija 2011. godine, zapadne sile su intervenisale u Libiji, a pobunjenici su uhvatili i ubili Gadafija.

Naš dopisnik kaže da su Severnokorejanci pratili šta se priča i to im se nije dopalo.

Kim Kje-gvan je izjavio kako ovo "nije izraz namere da se kroz dijalog bavimo tom temom".

"To je manifestacija neverovatno zlobnih namera da se našoj dostojanstvenoj državi nametne sudbina Libije ili Iraka, koji su propali zbog toga što su prepustili sve u svojim zemljama velikim silama."

"Ne krijemo naše gađenje prema njemu (Boltonu)".

Kim je upozorio Trampa da ako "krene stopama svojih prethodnika" - odbijajući da razgovara sa Severnom Korejom, ako ona ne odustane od nuklearnog oružja - "biće zapamćen kao tragičniji i neuspešniji predsednik u poređenju s prethodnicima, veoma daleko od svoje početne ambicije da stvori neviđeni uspeh."

Zašto je Severna Koreja promenila mišljenje?

Nuklearno oružje je suštinski važno za ideologiju Severne Koreje/Reuters
Lora Biker, novinarka BBC, Seul

Pravi razlog zašto je Severna Koreja provela godine gradeći nuklearni arsenal, koji ju je koštao toliko mnogo, jeste opstanak.

Tako da porediti denuklearizaciju Severne Koreje s Libijom ili Irakom, kao što je Džon Bolton uradio u nedelju, nije utešno. Oba ova režima su propala.

Ovo je znak upozorenja za Trampovu administraciju. Oni su svesni koliko Tramp želi ovaj samit i kako se on već prikazuje kao uspeh, koji je postigao korišćenjem strategije pritiska.

Ima znakova da je ovo hvalisanje iziritiralo Pjongjang, a sada je neko ko ima moć odlučio to i da iskaže.
Oslobaðanje troje Amerikanaca iz zatvora je veliki ustupak Severne Koreje/EPA
Severna Koreja želi da ceo svet zna da pristupa pregovaračkom stolu iz pozicije moći i da ne žele da oni budu ti koji će pristati na sve zahteve.

Odložili su dalja testiranje nuklearnih raketa, oslobodili američke zarobljenike, Kim Džong-un se sreo s južnokorejskim predsednikom Munom i zajedno su potpisali deklaraciju, a sada će pred međunarodnim medijima demontirati pogon za nuklearne testove.

Zato vest o tome kako Trampova administracija preuzma sve zasluge za dogovor, koji Severnoj Koreji ne odgovara, predstavlja kap koja će preliti čašu.

Ovakve izjave nagoveštavaju da je Severna Koreja spremna da odustane od samita predsednika Trampa u Singapuru, dok ne dobije predlog koji će joj odgovarati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: