Ruski novinar pronađen mrtav nakon misterioznog pada

Maksim Borodin je izveštavao o ruskim plaćenicima u Siriji. Pronađen je mrtav ispred svog stana.

Izvor: BBC

Utorak, 17.04.2018.

07:59

Ruski novinar pronađen mrtav nakon misterioznog pada
Maksim Borodin je bio u kontaktu sa prijateljem dva dana pre nego što je pronaðen mrtav/Maksim Borodin/Fejsbuk

Ruski reporter koji je istraživao smrt ruskih plaćenika u Siriji preminuo je u bolnici nakon pada sa petog sprata zgrade u kojoj je živeo.

Maksima Borodina pronašle su komšije. Prevezen je u bolnicu u Jekaterinburgu sa ozbiljnim povredama od kojih je kasnije preminuo.

Lokalna policija kaže da nije pronađena oproštajna poruka, ali da je mala verovatnoća da je u pitanju ubistvo.

Borodinov prijatelj, međutim, kaže da mu je novinar rekao dan ranije da ga prati obezbeđenje.

Višeslav Baškov opisuje pokojnog prijatelja kao "principijalnog i iskrenog".

On kaže da je ga je Borodin tog 11. aprila nazvao oko pet ujutru i rekao mu da vidi nekoga sa oružjem u rukama na terasi i da je stepenište puno osoba u maskirnim uniformama.

Kasnije ga je ponovo nazvao i rekao mu da je pogrešio - da su osobe u maskirnim uniformama izvodile neku vrstu vežbe.

Nakon što je dan kasnije pronađen ozbiljno povređen, vlasti su saopštile da su vrata Borodinovog stana bila zaključana iznutra, što znači da niko nije ušao niti napustio stan pre pada sa terase.

Glavna urednica "Novog dana" u kome je Borodin radio izjavila je nakon što je odvezen u bolnicu da ne može da isključi mogućnost da se radi o napadu, jer, kako je rekla, Borodin nije imao razloga da se ubije.

O čemu je pisao Borodin?

Borodin je poslednjih nekoliko nedelja izveštavao o ruskim plaćenicima u Siriji poznatijim kao "grupa Vagner". Oni su, kako je javljeno, poginuli u Siriji 7. februara kada su se suprotstavili američkim snagama.

Direktor CIA Majk Pompeo rekao je prošle nedelje da je "nekoliko stotina" Rusa poginulo u sukobima u Siriji. Plaćenici su navodno učestvovali u napadu koji su organizovali borci naklonjeni sirijskoj vladi.

Rusija je priznala da je nekoliko desetina državljana Rusije poginulo ili ranjeno u Siriji, ističući da se ne radi o regularnoj vojsci.

Borodin je pre mesec dana objavio da su tri poginula vojnika poreklom iz Sverdlovske oblasti čiji je glavni grad Jekaterinburg.

Preminuli reporter izveštavao je i o političkim skandalima, uključujući i optužbe beloruske eskort dame Nastije Ribke u video klipu koji je na internetu podelio lider ruske opozicije, Aleksej Navalni.

Novinarstvo je opasno zanimanje u Rusiji

Ana Politkovska je kritikovala predsednika Rusije Vladimira Putina/AFP
U poslenjih nekoliko godina česti su napadi na novinare u Rusiji. Istog dana kada je Maksim Borodin pronađen mrtav napadnut je i urednik lokalnih regionalnih novina u Jekaterinburgu.

Država kontroliše veliki broj medija u Rusiji koja se nalazi na 83. mestu liste koju je napravila organizacija Fridom haus od sto zemalja rangiranih prema stepenu medijskih sloboda.

Jedna od najpoznatijih ruskih novinarki, Ana Politkovska, ubijena je 2006. godine iz vatrenog oružja u zgradi u kojoj je živela. Politkovska je pisala o kršenju ljudskih prava u Čečeniji.

Dve godine kasnije, novinar Mihail Beketov pretrpeo je oštećenje mozga. Pisao je o korupciji i borio se protiv planirane izgradnje autoputa blizu Moskve. Umro je 2013. godine.

Oleg Kašin, koji je izveštavao o istom slučaju, teško je povređen u Moskvi 2010. godine.

Poznata radio voditeljka Tatjana Felgengauger je prošle godine ubodena u vrat na radnom mestu, u redakciji radija "Eho Moskve".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: