Bivši šef FBI-ja: Tramp je "moralno nepodoban da bude predsednik“

Džejms Komi kaže da je Donald Tramp "moralno nepodoban da bude predsednik", i da žene tretira kao "komad mesa".

Izvor: BBC

Ponedeljak, 16.04.2018.

18:03

Bivši šef FBI-ja: Tramp je
Tramp je nazvao Komija "muljatorom" i "najgorim direktorom FBI-ja u istoriji"/Reuters

Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi rekao je da je Donald Tramp "moralno nepodoban da bude predsednik", i da žene tretira kao "komad mesa".

Komi je dao prvi veliki televizijski intervju od kada ga je predsednik Tramp otpustio prošle godine.

On je za ABC Njuz izjavio da predsednik Tramp neprestano laže i da je postoji mogućnost da je ometao pravdu.

Nekoliko sati pre nego što je intervju emitovan, predsednik Tramp prešao je u Tviter ofanzivu, optužujući Komija za "hrpu laži".

"Ja ne padam na tu priču da je on (Tramp) mentalno nesposoban ili da je u pitanju rana faza demencije", rekao je Komi za ABC.

"Ne mislim da je medicinski nesposoban da bude predsednik. Mislim da je moralno nesposoban da bude predsednik".

"Naš predsednik bi trebalo da bude dostojan poštovanja, kao i da se pridržava vrednosti koje predstavljaju srž ove zemlje. Najvažnija od njih je istina. Ovaj predsednik za to nije sposoban," rekao je Komi.

Trampova partija - posredstvom Republikanskog nacionalnog komiteta - objavila je saopštenje u kome se navodi da je Komnijeva turneja povodom nove knjige pokazala da "njegova istinska lojalnost pripada samo njemu".

https://twitter.com/ABC/status/985707574162087937

"Jedina stvar koja je gora od zloupotrebe istorije je njegova sposobnost da kaže bilo šta kako bi prodao knjige", navodi se u saopštenju.

Kako smo stigli do ovde?

Džejms Komi i Donald Tramp/AFP
Ovo je poslednji događaj u dugačkom obračunu Trampa i Komija, koji je dodatno podgrejan objavljivanjem Komijevih memoara pod nazivom "Visoka lojalnost: istina, laži i liderstvo".

Bivši šef FBI-ja trenutno promoviše novu knjigu.

Predsednik Tramp je rekao da ta "loše ocenjena knjiga" otvara "velika pitanja". Takođe je nagovestio da bi Komija trebalo uhapsiti, a poslednjih dana ga oslovljava sa "muljator".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/985487209510948864

Tramp je takođe rekao da Komi "nije pametan" i "da će otići kao najgori direktor u istoriji", dodajući da je njegova knjiga "služi samo njemu i da je LAŽNA!".

Odgovarajući na trijadu predsednika Trampa Komi je tvitovao objašnjavajući da su njegovi memoari o "etničkom liderstvu" i da gospodin Tramp nije jedini predmet knjige.

Saradnici Trampa su pokrenuli i onlajn kampanju kako bi diskreditovali Komijevu knjigu, uz pomoć vebsajta koji bivšeg najvišeg zvaničnika bezbednosnih službi naziva "Lažljivi Komi".

Ipak, prodaja ide dobro, a memoari su već postali bestseler na Amazonu.

Priča počinje još u vreme predsedničkih izbora 2016. godine, kada je Komi bio direktor FBI, i istrage o načinu na koji je kandidatkinja demokrata Hilari Klinton upravljala poverljivim mejlovima na privatnom serveru dok je bila državna sekretarka.

Donald Tramp: od hotelijera do predsednika

Rusija: Oblak nad Trampovom Belom kućom

U julu 2016. godine, izjavio je da je Klinton bila "ekstremno nepažljiva" prilikom korišćenja mejlova, ali da FBI neće podneti tužbu.

Ipak, u oktobru, nekoliko dana pre glasanja, poslao je pismo Kongresu u kojem je naveo da FBI ponovo otvara istragu, nakon što su pronašli još mejlova. Pismo je dospelo u javnost - a Hilari Klinton je rekla da je to donelo pobedu Trampu na izborima.

Početkom sledećeg meseca, tačnije 6. novembra, FBI objavljuje da je završio kontrolu novu ture mejlova i da, ponovo, neće biti tužbe.

Komi je rekao da je, kada je postao predsednik, Tramp od njega pokušao da dobije zavet lojalnosti - nešto što predsednik žestoko negira.

U martu 2017. godine, kada je FBI istraživao navodne veze između Trampove kampanje i Rusije, predsednik Tramp je navodno pritiskao Komija da javno saopšti kako sam predsednik nije predmet istrage - nešto što tadašnji direktor tvrdi da je odbio da uradi.

Dok su neke demokrate krivile Komija da je koštao izbora Hilari Klinton, Trampove pristalice smatrale su da istragom o Rusiji targetira predsednika.

Pre nego što je objavio novu istragu slučaja Klinton, jedan od zaposlenih upitao je Komija: "Da li biste trebali da razmotrite da ovo što će te uraditi može da pomogne Donaldu Trampu da postane predsednik?".

Komi tvrdi da mu je odgovorio: "Na kraju tog puta leži smrt FBI-ja kao nezavisne sile".

O istrazi Klinton, generalno, kaže: "FBI je vodio ovu istragu i to smo radili na kompetentan i nezavistan način. Kladio bih se u život na to".

Predsednik Tramp ga je otpustio u maju, a za otkaz je saznao iz vesti.

Ima li dokaza za ometanje pravde?

ABC Njuz objavio je transkript Komijevog intervjua od 42 hiljade reči.

Deo intervjua bavi se otpuštanjem savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina 13. februara 2017. godine zbog toga što je lagao u vezi sa kontaktima sa ruskim ambasadorom.

Dan kasnije, Komi je sedeo u Ovalnoj kancelariji sa predsednikom Trampom nasamo - potpredsednik i državni tužilac su izašli.

Bivši šef FBI je u intervjuu naveo da je tada Tramp pokušao da ga pritisne kako bi odustao od istrage gospodina Flina.

"Doživeo sam to kao direktivu", rekao je Komi. "Njegove reči bile su, "Nadam se da možeš da pustiš to."

Komi kaže da je pustio da taj komentar da prođe, ali priznaje da je možda mogao da nagovesti predsedniku da bi to bilo ometanje pravde.

"Sigurno je to nekakav dokaz o ometanju pravde. Sve bi zavisilo i od - a ja sam samo svedok u ovom slučaju, ne i inspektor ili tužilac, ali zavisilo bi i od drugih stvari koje odražavaju njegovu nameru".

Tramp žestoko odbacuje Komijeve navode.

Šta je još Komi rekao

Barak Obama tokom Komijevog polaganja zakletve, FBI, 2013/Reuters
U televizijskom intervjuu, gospodin Komi izjavio je da se predsednik Tramp okružio ljudima koji su mu lojalni - upoređujući Trampa sa mafijaškim bosovima koje je istraživao kao mladi agent.

"Zakletve lojalnosti, šef kao dominantan centar svega, vrti se oko toga na koji način služite šefu, šta je u njegovom interesu", rekao je on.

Upitan da li ljudi oko predsednika "omogućavaju loše ponašanje", Komi je odgovorio: "Izazov ovog predsednika je taj što će ukaljati sve ljude oko sebe."

Komi je ipak rekao da ne misli da bi predsednika Trampa trebalo opozvati.

"Nadam se da ne jer mislim da bi opoziv i uklanjanje Donalda Trampa iz kancelarije predsednika oslobodilo odgovornosti američki narod", kaže on.

Umesto toga, navodi dalje Komi, to je nešto što su građani Amerike bili "dužni da urade direktno" na glasačkim mestima.

Tokom dugačkog intervjua: Komi je takođe rekao:
  • "Osoba koja vidi moralne ekvivalence u slučaju Šarlotsvil, ko o ženama govori i tretira ih kao parče mesa, ko iznova laže o velikim i malim stvarima i insistira na tome da mu narod veruje - ta osoba nije moralno podobna da bude predsednik SAD.
  • U vezi sa istragom Klinton, Komi sebe opisuje kao "čoveka punog mana, okruženog drugim ljudima i njihovim manama, koji pokušava da donese odluke očima, ne politikom, već višim vrednostima".
  • Svi koji budu pročitali knjigu "i dalje na kraju mogu da kažu da sam idiot, ali ja sam iskreni idiot."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: