1. Brane od armiranog betona ne moraju da se održavaju ali ova zbog samo terena je bila od gline i tražila je redovno održavanje
  (dzoni, 17. septembar 2023 17:55)

  # Link komentara

 2. Iz licnog trogodisnjeg iskustva, Libija ne poznaje pojam odrzavanja i njegov znacaj, niti postoje domace firme zaduzene za to. Sve su uspeli da upropaste (ako nije bila sabotaza, jer ni to ne treba iskljuciti)
  (je-bote, 17. septembar 2023 15:09)

  # Link komentara

 3. Неодржавање је погубно. А наше фирме су у то доба имале и знање и вештину.
  (Јабучило, 17. septembar 2023 13:25)

  # Link komentara

 4. Pa tamo neki libijski stručnjak je upozoravao malo pre katastrofe, da su brane u očajnom stanju. Libija ionako nije funkcionalna država, pogotovo ovaj deo gde su bile i brane.
  (Halo Bing, 17. septembar 2023 11:19)

  # Link komentara

 5. Jel jos nekome, osim meni, bio interesantan detalj iz teksta gde se pominje da su ljudi iz okoline culi eksploziju u trenucima pre pucanja brane?
  (Karakondzula, 17. septembar 2023 02:51)

  # Link komentara

 6. "Gospodin " pod nazivom Hialeah Gardens ,prvi deo tvog komentara je u redu, što se tiče prirode ,ona uvek zadaje nove zadatke koje čovek mora da sazna.Što se tiče drugog dela to nema veze sa vezom što ti pišeš. Imali i imamo stručnjake u svim granama tako i Građevinarstvu.Tu nema veze krediti i stručnost što spominješ.Primer Đerdap i još puno brana što je izgrađeno pre više od 60 godina. U pitanju je BRIGA o postojećim OBJEKTIMA.
  (diasporac, 16. septembar 2023 19:26)

  # Link komentara

 7. Brane gradile Sfrj firme pre 50 godina, onda ih Libijci odrzavali, pa sta li bi tu moglo poci po zlu. Nije da ni u drzavama sa zdravijim ekonomskim sistemima tako nesto nije moguce, desilo se i u Luizijani pocetkom ovog veka, Nju Orleans bio potopljen. Civilizacija je upravo i zasnovana na borbi coveka protiv prirodnih zakona. Letite avionom, radite na kranu npr. vi se suprostavljate gravitaciji, gradite brane i kanale, borite se protiv normalnog protoka vode. Ne postoji nikad trajno resenje, priroda trazi nacin da ga ponisti, covek mora konstantno raditi na odrzavanju i unapredjenju postojecih resenja. Ugovori koje su Titovi giganti imali nisu bili rezultat strucnosti vec politickih veza kroz pokret nesvrstanih i zapadnih kredita, stoga je i bilo nemoguce da oni tamo i ostanu na odrzavanju, a inovacija je za njih ionako bio nepostojeci pojam. Sve cega se ta drzava dotakla je propalo vrlo brzo. Jedini koliko toliko kvalitetni proizvodi su bili prehrambeni, dva modela IMT traktora i jedan kombajna pod licencom i namenski CZ proizvodi, takodje pod licencom. Mante nas prica o nekakvoj strucnosti tada, bitna koliko i to famozno spavanje na klupici. Sve sto je tadasnja drzava proizvodila bilo je u minusu pokrivenom iz kredita, a jos i optereceno licencom. Zasto ni sami ne mozemo da okrecimo sto je bravar napravio. Pa vise im nismo politicki bitni da nam daju bespovratnu pomoc i povoljne kredite, a bez njih licence ni za “krecenje” ne mozemo priustiti, a tek materijal i alate
  (Hialeah Gardens, 16. septembar 2023 16:27)

  # Link komentara

 8. Neko je objavio slike jedne od brana pre poplave. Izgleda kao razvalina. Mi imamo u glavi da je brana kompaktna funkcionalna gradjevina. Ni ova ni one srušena u Ukraini nisu imale sličnosti sa tom slikom
  (Radoje, 16. septembar 2023 13:08)

  # Link komentara

 9. Zato što su se napunile ilom pa je voda prelazila preko brane i komila zid tj nasip... Levkovi su takodje bili zapušeni tako da je sve slutilo na katastrofu!
  (veljko, 16. septembar 2023 13:06)

  # Link komentara

 10. 50 godina prošlo, odavno je to prestalo da bude odgovornost firme koja je pravila brane. To je sad sve na njima...
  (Randy Marsh, 16. septembar 2023 11:50)

  # Link komentara