1. e jadnici, umisljate u komentarima da je kraljevina bila rajski vrt koji su nemci i komunisti unistilizl. trula tvorevina sa vladom na pola godine, stalnim stranackim prepucavanjima i nasiljem, namestanjem poslova stranackim bajama kao danas sa tenderima, seljacima-nadnicarima na ivici bede i malobrojnim latifundijasima kao nekad spahijama. sa totalnim nemoralom u gradu a siledzijskim patrijarhatom na selu.

  sta mislite, kako su crveni mogli da 1919. pobede u beogradu i budu cetvrti na drzavnom nivou, kad je shs tek nastala? kraljevina je i u 19. veku bila uzas, al niko od vas da cita domanovica, nusica i srpski realizam.

  ovo sto danas imamo, to smo imali i tad. nazalost, stalne reprize losih iskustava
  (key and peele, 6. april 2021 21:18)

  # Link komentara

 2. Odličan txt! I fakat je, da Pašić i Aleksandar I nisu zinuli da vladaju velikom državom i da su pametno 1918. izabrali srpske zemlje (što tad nije ni bilo moguće zbog više faktora), pitanje je šta bi kasnije bilo. Ovako su sami proizveli i VMRO i ustaše i komuniste, koji i njemu a i YU dođoše glave.
  (Jeti Šumadinac, 6. april 2021 21:09)

  # Link komentara

 3. @ispeci pa reci - Odavno su dostupne empirijske činjenice o ratnim dejstvima, saveznika u Evropi tada, daju sasvim drugačiju sliku o tom događaju. Naime, od početka 1944. stvarani su bili uslovi za prekretnicu u sistematskom i planskom uništavanju značajnih nemačkih – a ne srpskih – uporišta po celoj dubini Balkana (sve do Ploeštija u Rumuniji). Baš zato što kod nas i dalje živi stereotip da su saveznici bombardovali Srbiju namerno, tj. da je postojala zavera protiv nas – iako se iz ratnih arhiva jasno ocrtavaju elementi ratne logike toga vremena. Zašto te karte kretanja savezničkih bobardera nisu - OPŠTE MESTO - zašto nisu NIKADA prikazane u našoj javnosti? Da bi se podsticale "nove zeorije zavere". Bitna komponenta teorije zavere je da one koji u nju veruju oslobađa svake odgovornosti za ono što rade. Druga komponenta je da verovanje u teoriju zavere zapravo ohrabruje stvarnu zaveru! Lenjin, Hitler i Milošević su verovali u "zavere", pa su, dolaskom na vlast, sami postali zaverenici, svojim "protiv zaverama" hteli su da spreče "zavere" (koje su postojale samo u njihovim glavama). Na svu sreću, njihove se zavereničke ideje nisu realizovale.
  (zoran stokic, 6. april 2021 20:32)

  # Link komentara

 4. Prve bombe su pale na državnu biblioteku, da nam satru istoriju, što su i uradili, mi ne znamo ko smo.
  (Petrović, 6. april 2021 20:31)

  # Link komentara

 5. Vecna slava jugoslovenskim pilotima!
  (Slovenac, 6. april 2021 19:35)

  # Link komentara

 6. Ono što mi nije jasno je u vezi zlata koje je poneo sa sobom kralj.Neime avion je osim posade (u putničkoj verziji)mogao da ponese osam punika.Pa koliko je to blaga "odneo" karlj sa sobom?
  (Dule, 6. april 2021 16:15)

  Ako jedna odrasla odoba ima oko 75 kg. onda njih 8 tezi 600 kg. Dakle 60o kg zlata najmanje je odneo. Idlatelivsuvsa njih 2. Dakle jedan sa zlatom u drugom oni.
  (Adidas, 6. april 2021 19:26)

  # Link komentara

 7. Moj pok.tast je upravo leteo na bombarderu Bristol Bendheim.Po početku rata su bili na "rezervnom" aerodromu u Bjeljini.Odatle je sa dva aviona "pobegao" i kralj sa svitom.Ono što mi nije jasno je u vezi zlata koje je poneo sa sobom kralj.Neime avion je osim posade (u putničkoj verziji)mogao da ponese osam punika.Pa koliko je to blaga "odneo" karlj sa sobom?
  (Dule, 6. april 2021 16:15)

  Одличан текст о том злату су пре неког времена објавиле једне новине, потруди се и нађи. Наведено је све, ко и како је однео злато, ко га се дочепао, као и шта је било са већим делом. Одличан текст, као и овај. Хвала.
  (mr, 6. april 2021 19:25)

  # Link komentara

 8. "...Da smo ih imali 6.4.1941. ne bi nas tek tako porazili.
  (Istina, 06. april 2021 17:38)"

  Greška je napravljena pravljenjem Jugoslavije. Da su posle Prvog svetskog rata u sastav Srbije ušle samo zemlje gde žive Srbi, tek tada se mogao očekivati neki drugačiji ishod. Ovako je KPJ 30-ih godina radila na razbijanju Jugoslavije (!), a Hrvati i Slovenci su iskoristili prve bombe da pređu na stranu neprijatelja i time napravili dodatni haos u odbrani. NDH je osnovana 10. aprila, samo 4 dana posle napada Nemačke na Jugoslaviju, a veliki deo Hrvata, kako iz vojske, tako i iz komandnih struktura, je pristupio novoosnovanoj hrvatskoj državi. Dalje, bombarderi su ofanzivno oružje i nisu namenjeni odbrani od drugih bombardera (JU87 - štuka). Tadašnja Jugoslavija nije raspolagala radarskim sistemima (nije niko osim VB) tako da je malo verovatno da bi i lovačka avijacija napravila neku veliku razliku kad je napad pokrenut. Sveukupno, neprijatelj je bio brojniji i tehnički nadmoćniji, a i udario je prvi. Mada iskreno verujem, da nije bilo unutrašnjeg neprijatelja, da bi otpor koji bi Srbija pružila bio neuporedivo snažniji i dugotrajniji u odnosu na događaje koji su se odigrali.
  (Maltezer, 6. april 2021 19:03)

  # Link komentara

 9. Negde sam pročitao da je Kraljevina Jugoslavija dve godine pred početak rata imala neku vrstu tendera za kupovinu 500 bombardera za obnovu tog dela avijacije.
  Nisam siguran, valjda je trebalo neke francuske da kupimo ali su Nemci dali bolju ponudu koja je i prihvaćena ali nije i ispoštovana zbog početka VVII.
  Da smo ih imali 6.4.1941. ne bi nas tek tako porazili.
  (Istina, 6. april 2021 17:38)

  # Link komentara

 10. @zoran stokic
  Tacno je da su bombardovani zg, sb, i ostali gradovi, samo vam tu fali detalj sitan, ali bitan. Bombardovana su predgradja tih gradova i vojne tacke, a ne gradske cetvrti i stambene zgrade i to 44. gore nego 41!
  (Ispeci pa reci, 6. april 2021 17:19)

  # Link komentara

 11. Kada gledate golgotu kroz koju neprestano prolazi srpski narod, treba da se setimo jednog drugog slovenskog naroda - Čeha i istorijske činjenice da na Prag nikada nije pala nijedna bomba, a da se one koje su razarale Beograd ni prebrojati ne mogu. Objašnjenje? Oni vekovima imaju građansku srednju klasu, a mi nikada nismo stvorili kritičnu masu građanske srednje klase. Biti građanin znači da si sposoban „da sračunaš – nenameravane posledice – svojih nameravanih akcija“. U današnjim medijima u Srbiji (tako je svaki put kada se govori o 6.04.1941.) se podgreva stereotip o “zverskom” savezničkom bombardovanju Srbije 1944. (Beograd, Leskovac itd.) idealan je za “ribarenje ljudskim dušama” ... Od početka 1944. stvarani su bili uslovi za prekretnicu u sistematskom i planskom uništavanju značajnih nemačkih – a ne srpskih – uporišta po celoj dubini Balkana (sve do Ploeštija u Rumuniji). Baš zato što kod nas i dalje živi stereotip da su saveznici bombardovali Srbiju namerno, tj. da je postojala zavera protiv nas – iako se iz ratnih arhiva jasno ocrtavaju elementi ratne logike toga vremena u Beogradu su tri fabrike aviona – “Rogožarski”, “Teleoptik” i fabrika u Rakovici – remontovale su 600 motora za nemačke “meseršmitove”... A skriva se da su bobardovali: Slavonski Brod 15 puta, Split 10 puta, Zagreb 8 puta, Zadar 7 puta, Šibenik 6 puta, Bihać i Metković 5 puta, Dubrovnik, Sarajevo, Banja Luka, Osijek, Zenica po 3 puta itd.
  (zoran stokic, 6. april 2021 16:49)

  # Link komentara

 12. Moj pok.tast je upravo leteo na bombarderu Bristol Bendheim.Po početku rata su bili na "rezervnom" aerodromu u Bjeljini.Odatle je sa dva aviona "pobegao" i kralj sa svitom.Ono što mi nije jasno je u vezi zlata koje je poneo sa sobom kralj.Neime avion je osim posade (u putničkoj verziji)mogao da ponese osam punika.Pa koliko je to blaga "odneo" karlj sa sobom?
  (Dule, 6. april 2021 16:15)

  # Link komentara

 13. Komunizam nas je razorio kao naciju i državu kraljevinu!
  (carvelizar, 6. april 2021 15:53)

  # Link komentara

 14. posle smo ucili kako je kraljevina bila nerazvijena i raspala drzava a recimo da je imala 12 fabrika aviona i avionskih delova, da je nije pogodila svetska ekonomska kriza vec je avanzovala...sta reci, ni novi beograd nisu koministi zapoceli, pre rata su tu ideju beogradjani realizovali a danci su, za to vreme revolucionarnim masinama, pesak iz reke pumpali u mocvare i tako nasuli n.beograd..
  (deda, 6. april 2021 14:28)

  # Link komentara

 15. E dokle smo mi došli sad, u to vreme smo imali eskadrile najmodernijih aviona koje smo pravili u Srbiji!!!
  Danas se hvalimo kantama iz 1970 godine....
  Ne našom krivicom, da se razumemo...
  (Andrej, 6. april 2021 13:42)

  # Link komentara

 16. Nije Beograd jedini bombardovan!
  (Velislav Glavaš, 6. april 2021 12:46)

  # Link komentara