1. Distopijski scenario (za koji se nadam da se nece ostvariti): mislim da ce stampanje knjiga/enciklopedija postati luksuz zbog narativa o klimatskim promenama i poreza na ugljen dioksid/secu drveca. Uvesce se internet ID, i intelektualni dizidenti ce dobiti manji manevarski prostor jer ce dobiti zabranu na netu(!), a ne youtjubu ko danas, a stampanje ce biti preskupo. Da ne govorimo sta bi u takvim okolnostima doneo EMP napad...
   (Knjiga je blago, 11. decembar 2020 08:56)

  # Link komentara

 2. Nije problem u tome u kom obliku (formi) je neka knjiga, problem je u tome što se sve ubrzalo, što je u tom ubrzanju postradao kritički metod dolaženja do istine - putem argumentovane empirijiske rasprave. Na Zemlji caruje - posmoderna virtualna simulacija dijaloga. Kako je sve počelo? Postojao je i Gutenberg Atine – Pizistrat! Taj je događaj Atini omogućio pojavu jedne nove -duhovnosti - da se o svemu moglo argumentovano raspravljati čak i o mitskim i religiskim istinama. Pismo i nešto "nalik" knjigama postojalo je i pre Pizistrata. Na glinenim pločicama i vosku pojavile su se - knjige naredbi, prihoda, rashoda, poreze i tsl". Ali 550. g. p.n.e. vladar Atine tiranin Pizistrat dao je da se Homerovi epovi, zapišu i prvi put objavljeni u obliku knjige. Oko 300 god pre tog događaja ta su dela bila bila u posedu rapsoda, recitatora, homerida. Nenameravana posledica te Pizistratove akcije bila je "kritička kultura" - kultura knjige – koja je zapljusnula Evropu. Knjige su se pisale i prodavale: Heziod, Pinder... Ručno prepisivanje knjiga je u srednjem veku zamenila ksilografija a 1450 Gutenberg je usvršio izum koji je već postojao – pokretna metalna slova, klupi sa matriama izdubljenim u bakru... Sada imamo elektronske knjige.
  (zoran stokic, 10. decembar 2020 22:52)

  # Link komentara

 3. Štampane ce pobediti isto kao i gramofonske ploce :)
   (tutlo, 10. decembar 2020 22:14)

  # Link komentara

 4. Enciklopedijama mora da se da adekvatan tretman radi 'zdravlja' pravog znanja. Za razliku od " Vikiliksa" u enciklopedijama nema neproverenih naucnih cinjenica. Enciklopedije su radjene, i dalje se izradjuju, od strane timova pouzdanih strucnjaka iz konkretnih naucnih oblasti.
   (Ljubisa, 10. decembar 2020 19:10)

  # Link komentara